Deppigt på bänken. Sverige flyttas ned till C-divisionen i Nations League. Seger krävdes mot Slovenien, men Sverige fick bara 1–1.
Deppigt på bänken. Sverige flyttas ned till C-divisionen i Nations League. Seger krävdes mot Slovenien, men Sverige fick bara 1–1. - Foto: TT

Krishanteringen misslyckades – Sverige flyttas ned

Krishanteringen misslyckades.Fotbollslandslaget rasar ned i C-divisionen i Nations League och räkna med fler och allt högre krav på förbundskaptenen Janne Anderssons avgång.Slovenien kom för att ta en poäng och fick en poäng via 1–1.


Fakta: Sveriges matcher i Nations League

Sverige slutar fyra och sist i sin grupp i Nations Leagues B-division och får spela i C-divisionen i nästa upplaga av turneringen.

Resultaten:

2 juni: Slovenien 2–0 (Ljubljana).

Mål: Emil Forsberg, Dejan Kulusevski.

5 juni: Norge 1–2 (Solna).

Mål: Anthony Elanga.

9 juni: Serbien 0–1 (Solna).

12 juni: Norge 2–3 (Oslo).

Mål: Emil Forsberg, Viktor Gyökeres.

24 september: Serbien 1–4 (Belgrad).

Mål: Viktor Claesson.

27 september: Slovenien 1–1 (Solna).

Mål: Emil Forsberg.

Otur eller oskicklighet? Både det ena och det andra får tillskrivas landslaget den här ödesmättade kvällen. Det borde aldrig gått så långt som till nedflyttning. Det här var en match Sverige skulle ha vunnit sett till spelet och chanserna. Men det ville sig bara inte.

— Klart vi ville vara kvar. Helheten är att vi inte var bättre. Det är massvis av faktorer som ligger bakom det, säger Janne Andersson i Viaplays sändning.

Och som det saknades en avslutare. En Alexander Isak eller en Zlatan Ibrahimovic.

Främste otursgubben? Viktor Claesson. Det var han som tidigt var inblandad i de hetaste situationerna framför Atlético Madrids världsmålvakt Jan Oblak. Redan innan minuten var spelad såg han en tung halvvolley smita precis till höger om Oblaks högra stolpe.

Han borde ha fått en straff i åttonde minuten. Jon Stankovic sprang in i Claesson, som var mitt uppe i benpendeln för att slå in Kristoffer Olssons passning, men den tyske domaren Felix Zwayer friade.

Claesson förstod ingenting. Janne Andersson var – inte oväntat – fly förbannad och gav fjärdedomaren en verbal hårtork.

Seskos drömmål

Mitt uppe i den svenska pressen presenterade sig Benjamin Sesko, den 19-årige jättetalangen, för Friends arena. Sesko, som jämförs med en yngre Erling Braut Haaland, kom loss sedan Isak Hien schabblat med bollen.

Kvar fanns bara Robin Olsen. Det är inte så bara. Han är ett av ljusen i landslagsmörkret 2022. Olsen läste Seskos skott, tippade undan bollen och ett tidigt underläge undanröjdes.

Nästa gång hade vilken målvakt som helst varit chanslös.

Seskos drömmål är i klass med de allra finaste som gjorts på nationalarenan. Sesko fick en underbar volleyträff med vänstern på Petar Stojanovics långa passning.

0–1 och landslaget var på väg mot femte raka förlusten och spel i C-divisionen nästa gång Nations League spelas.

Gamnacke eller högt huvud? Beklaga sig eller knyta näven? Oroa sig för förlust eller tro på en vändning till seger? Ett karaktärstest väntade. 62 minuter att visa vad det här landslaget är av för virke.

Emil Forsberg gav hopp med den individuella prestationen som gav kvitteringen till 1–1.

Först att kliva fram: Emil Forsberg.

— Det är inga fingrar emellan. Vi har kniven mot strupen och måste gå ut och vinna matchen. Det är det enda som gäller, sade Forsberg, landslagets informelle ledare, inför ödesmatchen.

Efter snack kom verkstad.

Det fanns så mycket vilja och kunnande i den här enda utdragna sekvensen. Forsberg fick bollen några meter in på Sloveniens planhalva, satte full fart, vek inåt och trots att han attackerades av tre motståndare kom han loss.

Högerskott.

Perfekt i hörnet.

Kvitterat i 41:a minuten.

Kavalkad av chanser

Mål ger energi. Den första kvarten i andra halvlek bjöd på en kavalkad av svensk möjligheter. Forsberg och Kulusevski briljerade, Jesper Karlström vann närkamper, Joel Andersson löpte gatlopp på sin högerkant.

Men Viktor Claesson fortsatte att bränna chanser.

Och så mitt i allt – en udda slovensk kontring där Stankovic lyckades nicka utanför ett öppet mål.

Där kunde det ha varit över. I stället kastades Anthony Elanga och Viktor Gyökeres in för Claesson och Robin Quaison.

Olsen bjöd på en ny svettig räddning på Domen Crnigojs distanskott sedan den kroknande Olsson, snart utbytt mot Mattias Svanberg, slarvat. Sverige gick ned på trebackslinje i en sista forcering med drygt tio kvar.

Det bästa krutet var bränt. Klippen i stegen borta. Publiken tackade för den här hemmasäsongen med burop.

Kommer inte att avgå

Janne Andersson var trots allt relativt nöjd med insatsen.

— Vi gör en ganska bra match i dag, trots allt. Vi gör ett riktigt bra försök. Vi hotar dem och skapar ett antal bra chanser. Vi bjuder på ett par rena kontringslägen, vilket är irriterande. Det stör mig så in i helsicke men annars är det en bra match från oss, säger Janne Andersson.

Kritiken lär hagla mot förbundskaptenen efter jumboplatsen blivit ett faktum. Själv har han dock inga planer på något annat än att han ska leda landslaget i nästa samling i mars.

— Ingen har sagt någonting annat till mig och det tänker jag inte gå och fundera på heller. I bland jävlas det och det får man ta sig igenom och stå pall. Men jag är helt med på att resultaten inte är tillräckligt bra, säger Janne Andersson.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

1 timme sedan

Världens bästa innebandyspelare stannar i Umeå

1 timme sedan
Världens bästa innebandytvillingar – Oona och Veera Kauppi – förlänger med SSL-laget Thorengruppen. Finländskorna stannar i Umeå till 2026.

Så tycker fotbollsfansen om VAR

idag 07:16
Närmare hälften – 48 procent – av de som följer fotbollsallsvenskan kontinuerligt eller till och från är ganska eller mycket positiva till att införa VAR. Det visar en undersökning gjort av Verian, på uppdrag av TV4 och Fotbollskanalen. 27 procent av de tillfrågade är dock ganska eller mycket negativa.

Löftet till Bergvall: "Ska finnas där för honom"

idag 06:32
Tolv allsvenska matcher och en cupfinal mot Malmö FF återstår av tiden i Djurgården. Sedan bär det av till London och Tottenham för Lucas Bergvall, 18. Där ställer sig gärna Dejan Kulusevski i välkomstkommittén. Jag har aldrig haft en svensk lagkamrat så det ska bli otroligt kul att vara där och finnas för honom, säger han.

Allsvenskan: Fem unga talanger att hålla koll på

idag 06:30
Vilka slår igenom och får rubrikerna? Vilka nyförvärv blir lyckade? Flopparna? Vilka unga spelare tar den 100:e allsvenska säsongen med storm?

Boston missade chans att säkra slutspel

idag 03:52
Boston behövde "bara" ta en poäng i matchen mot Tampa Bay för att som andra lag för säsongen säkra en plats i Stanley Cup-slutspelet.