Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson på plats i Doha inför VM i Qatar. Arkivbild.
Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson på plats i Doha inför VM i Qatar. Arkivbild. - Foto: TT

Efter konflikten: fotbollsbasen vill bli ny RF-topp

I fjol hotade Svenska fotbollförbundet att lämna Riksidrottsförbundet.Om ett drygt halvår kan ordföranden Karl-Erik Nilsson vara ny RF-topp.För SVT berättar fotbollsbasen att han kandiderar till att efterträda Björn Eriksson.


— Jag har landat i att jag ska kandidera till ordförande i Riksidrottsförbundet, efter att ha funderat ganska länge och haft kontakt med en hel del specialidrottsförbund som bett mig att fundera, säger Karl-Erik Nilsson till SVT.

Det var våren 2021 som Svenska fotbollförbundet (SvFF) först hotade med att gå ur Riksidrottsförbundet (RF) på grund av det bidragssystem som innebär att SvFF tappar tiotals miljoner i stöd till mindre idrottsförbund. Skiljenämnden gav RF rätt och tidigare i år uttryckte SvFF på nytt att man övervägde att lämna idrottens samlade organ.

Men bidragssystemet är inte längre en fråga som Karl-Erik Nilsson har högst upp på sin agenda.

Bidragsfrågan historia

— Det har varit en tuff period, men det känns som att vi lagt de frågorna bakom oss. Fotbollen markerade tydligt och saken är prövad. I och med den prövningen så är frågan historia, säger Nilsson till SVT.

Han fortsätter:

— I rollen som RF-ordförande ska man lyssna på alla förbund och göra det som passar alla bäst. Ambitionen måste vara att alla vill vara med i RF och att det ska finnas något för alla.

Karl-Erik Nilsson har varit ordförande för Svenska fotbollförbundet sedan 2012, men lämnar i mars nästa år. I fjol valdes Nilsson om för fyra nya år i Europeiska fotbollsförbundets (Uefa) exekutiva kommitté.

Nuvarande RF-ordföranden Björn Eriksson har tidigare meddelat att han tackar för sig i samband med Riksidrottsmötet sista helgen i maj.

Sista dagen att nominera kandidater till ordförandeposten i Riksidrottsförbundet är den 31 december.

TT
/
SVT
/
ALS
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Testades positivt för dopning – tävlade i OS ändå

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

idag 06:02
Verstappen tog hem segern före Mercedesföraren Lewis Hamilton och stallkollegan från Red Bull, Sergio Perez. Han utökar därmed sin ledning i F1-kampen totalt.

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.