Robert Lewandowski och Polen är vidare efter ett sanslöst drama.
Robert Lewandowski och Polen är vidare efter ett sanslöst drama. - Foto: TT

Argentina och Polen vidare efter jätterysare

Trots en straffmiss av Lionel Messi blev Argentina komfortabelt etta i grupp C.Desto mer dramatiskt blev det om andraplatsen där Polen efter många om och men tog sig vidare på målskillnad.

Fakta: Fyra åttondelsfinaler klara

Lördag: Nederländerna-USA (16.00), Argentina–Australien (20.00)

Söndag: Frankrike–Polen (16.00), England-Senegal (20.00)

Det blev en gruppspelsavslutning av sällan skådat slag.

På en arena i Qatar missade Lionel Messi en straff men Argentina var ändå överlägset och vann mot Polen med 2–0. På en annan arena imponerade Mexiko och vann mot Saudiarabien.

Argentina tar sig vidare som klar gruppetta men för Polen och Mexiko såg det länge ut att komma att handla om vilket lag som hade följt regelverket bäst.

Argentina vann mot Polen med 2–0 i en match som slutade några minuter tidigare. Där och då stod det 2–0 till Mexiko mot Saudiarabien, vilket gjorde att Polen och Mexiko stod på fyra poäng vardera, hade samma målskillnad, lika många gjorda mål och hade spelat 0–0 mot varandra tidigare i turneringen.

Därmed såg "fair play", det vill säga minst antal kort ut att avgöra. Men i slutminuterna reducerade Saudiarabien till 1–2, målskillnad avgjorde och Polen tog sig vidare jämte Argentina.

— Det är en fantastisk känsla. Vi är vidare och det är det viktigaste, säger Polens Krzysztof Piatek till SVT.

Messi missade straff

Kvällens gruppavgörande handlade annars mycket inför om huruvida Lionel Messi skulle spela sin sista VM-match för Argentina eller inte.

Chockförlusten mot Saudiarabien i premiärmatchen sådde tvivel hos den fotbollstokiga nationen men Argentina reste sig och vann mot Mexiko i den andra gruppspelsmatchen.

I onsdagens måstematch mot Polen var det Argentina som styrde och ställde i första halvlek.

Julian Alvarez var nära, Marcos Acuna likaså. Men närmast av dem alla var Lionel Messi.

Efter cirka 35 minuters spel gick Messi upp för att nicka i straffområdet. Polske målvakten Wojciech Szczesny sträckte sig och träffade Messi i ansiktet och Argentina tilldömdes straff.

Lionel Messi stegade själv fram för att slå en av de viktigaste straffarna i sin långa och framgångsrika karriär.

Han missade. Szczesny räddade.

— Jag är arg på mig själv över att jag missade straffen men laget kom ut starkare efter mitt misstag, säger Messi enligt AFP.

Men det argentinska målet skulle komma. Andra halvlek hann knappt börja innan Nahuel Molinas låga inspel nådde fram till Alexis Mac Allister som direktsköt in 1–0 intill bortre stolpen.

Där och då var det relativt lugnt för Polen, som hade målskillnaden till godo – men det skulle det strax bli ändring på.

Drömfrispark

För i matchen mellan Mexiko och Saudiarabien gick mexikanerna upp till 2–0 efter mål av Henry Martin och en drömfrispark signerad Luis Chavez.

För Polen skulle det bil ännu värre när Julian Alvarez vackert sköt in 2–0 i krysset i 68:e minuten och det hela blev till ett rejält drama.

Vid ställningen 2–0 till Argentina och Mexiko i de respektive matcherna avgjorde "fair play"-ligan. Det var Mexiko väl medvetna om och man öste på framåt – till ingen nytta.

Saudiarabien reducerade och Mexiko blir därmed trea i grupp C med sämre målskillnad än Polen.

Argentina och Polen vidare – Mexiko och Saudiarabien utslaget.