En migrantarbetare under byggnationen av en VM-arena i Qatar. Arkivbild.
En migrantarbetare under byggnationen av en VM-arena i Qatar. Arkivbild. - Foto: TT

VM-chefen kritiseras efter kommentaren

En migrantarbetare dog i en olycka vid en träningsarena under fotbolls-VM i Qatar. Det kallade VM-chefen för "en naturlig del av livet" och får nu skarp kritik av Amnesty International.


Den döde migrantarbetaren var i 40-årsåldern och filippinsk medborgare. Qatariska myndigheter säger att man ska utreda händelsen och VM-chefen Nasser al-Khater säger att alla dödsolyckor utreds. Men han tycker inte att man ska fokusera på den tragiska dödsolyckan.

— Vi är mitt uppe i ett VM. Och vi har ett framgångsrikt VM. Och jag menar det här är något ni vill prata om just nu? Döden är en naturlig del av livet, oavsett om det är på jobbet, oavsett om det är i sömnen, säger al-Khater enligt Metro och fortsätter:

— En arbetare dog, vi beklagar självklart sorgen. Våra tankar går till hans familj. Men det är märkligt att ni vill fokusera på det här.

Alla fall utreds inte

Människorättsorganisationen Amnesty International (AI) är kritisk till al-Khaters uttalande.

— Tyvärr har herr al-Khater fel när han säger att alla migrantarbetares död utreds. Vi har legat på om utredningar i flera år utan framgång, säger Ella Knight som arbetar med migrantarbetares rättigheter på AI, enligt BBC.

— I stället fortsätter man att skriva av många dödsfall som "naturliga orsaker" utan att ta i beaktande de hälsorisker som finns när man arbetar i extrem hetta.

Enligt The Athletics rapport ska mannen, utan säkerhetssele, ha arbetat med att reparera lampor på en parkering där Saudiarabien haft sitt VM-läger. Datumet för olyckan är fortfarande inte klarlagt.

— Händelsen utreds av de qatariska myndigheterna, säger en qatarisk regeringstjänsteman anonymt till AFP.

— Om utredningen visar att säkerhetsprotokollen inte har följts kommer företaget att bli föremål för rättsliga åtgärder och stränga ekonomiska påföljder.

Oklart med antalet

Filippinernas utrikesdepartement säger till AFP att deras ambassad i Doha undersöker fallet.

Det internationella fotbollsförbundet, Fifa, meddelar att "de är i djup sorg efter tragedin".

"Så snart Fifa fick kännedom om olyckan kontaktade vi de lokala myndigheterna för att begära mer information", skriver förbundet i ett uttalande.

Antalet migrantarbetare som dött i samband med bygget av infrastruktur och arenor kopplat till VM har varit omdiskuterat länge.

För en dryg vecka sedan uppgav en högt uppsatt tjänsteman i Qatar att antalet döda migrantarbetare relaterade till fotbolls-VM i Qatar är ”mellan 400 och 500”.

Enligt de uppgifter som Qatar offentliggjort har 40 dödsfall koppling till VM. Av dessa är 37 vad Qatar beskriver som icke-arbetsrelaterade incidenter, såsom hjärtinfarkter.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

1 timme sedan

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

1 timme sedan
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.