Ebba Andersson. Arkivbild.
Ebba Andersson. Arkivbild. - Foto: TT

Andersson vann i comebacken: "Riktigt kul"

Seger direkt i comebacken.Ebba Andersson vann 10-kilometersloppet i fri stil i franska Les Rousses efter sin covidsjukdom och visade att formen är bra inför VM.Att få göra den här comebacken känns riktigt kul, säger hon till Viaplay.


Fakta: Så fortsätter världscupen i Les Rousses

Lördag 28 januari: Sprint, kval och final (12.00/14.30)

Söndag 29 januari: 20 km, damer och herrar (12.45/14.45)

Den 25-åriga Piteååkaren tog en klar seger och var 13,4 sekunder före hemmaåkaren Delphine Claudel.

Jessie Diggins, USA, slutade trea, 20,5 sekunder efter.

Ebba Andersson hade inte tävlat i världscupen sedan i början av december i Lillehammer. Efter det drabbades hon av covid-19 och missade bland annat Tour de Ski.

— Det känns så kul att vara tillbaka och tävla, det känns som det är alldeles för många lopp jag har fått följa hemifrån. Det har känts bra senaste tiden så jag hade höga förväntningar, därför känns det extra kul, säger Ebba Andersson.

"Behärskade mig"

Jessie Diggins var snabbast i inledningen, men efter knappt halva loppet gick Piteååkaren upp i topp och släppte sedan aldrig greppet.

Delphine Claudel var sist startande och kunde ta rygg på Ebba Andersson under två av varven – vilket tog fransyskan förbi Diggins och upp på andra plats.

— Jag tyckte jag klarade av att behärska mig. Jag åkte med Claudel i två av tre varv och publiken hejade som galningar. Så jag försökte att inte förivra mig och klarade av att trycka på i andra delen av banan, säger en nöjd Ebba Andersson till Viaplay.

Guldfavorit i VM

Landslagstränaren Lars Ljung var imponerad över Ebba Andersson.

— Ebba har bra energi, jämna varv och det såg riktigt bra ut. Det är ingen självklarhet att studsa tillbaka så här när man har varit borta så länge, säger han.

Segern var Ebba Anderssons andra den här säsongen och tredje totalt i världscupen. Hon vann samma distans, i klassisk stil, i premiären i Ruka och kliver nu fram som en självklar guldfavorit på distansen (också den i fri stil) i VM i Planica den 21 februari-5 mars.

Efter den långa bortavaron från världscupen kommer Ebba Andersson också att tävla i sprint i Les Rousses, den avgörs på lördagen.

Moa Lundgren slutade 22:a, hela 1,17 efter Andersson, och Elina Rönnlund blev 28:e.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

1 timme sedan

Så mycket kostar det att se allsvensk fotboll

1 timme sedan
Discovery+ och Eurosport förs samman med HBO Max och bildar den nya strömningstjänsten Max. Den som vill se allsvensk fotboll och allt från OS i sommar behöver köpa abonnemang. Det billigaste alternativet kostar 349 kronor i månaden.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

1 timme sedan
Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

Hurtig borta hela säsongen av "personliga skäl"

1 timme sedan
Svenska landslagsstjärnan Lina Hurtig missar resten av säsongen. Det beskedet ger Arsenals tränare Jonas Eidevall. Hon är fortfarande borta av personliga skäl och vi måste respektera det, säger han.

Catch Me Nots succé tar Fredricson närmare Paris

2 timmar sedan
Henrik von Eckermann leder världscupfinalen inför lördagens avgörande. Det är inte det minsta överraskande. Däremot att Peder Fredricson är hack i häl – på en 18-åring som är i något av sitt livs form.

Duplantis OS-plan – avstår klassisk tävling

idag 11:34
Säsongens stora mål: Försvara OS-guldet i Paris. På vägen dit väljer Armand Duplantis bort Oslo för Ostrava – och börjar säsongen i Xiamen. Det är första gången som jag tävlar i Kina, det är supercoolt och arenan känns overklig, säger stjärnan inför Diamond League-premiären.