Mona Brorsson under torsdagen träning under skidskytte-VM i tyska Oberhof.
Mona Brorsson under torsdagen träning under skidskytte-VM i tyska Oberhof. - Foto: TT

Efter VM-tabben – Brorsson med i sprinten

Mona Brorsson kommer att köra sprinten i skidskytte-VM trots allt.Veteranen petades först sedan Sverige och alla andra toppnationer inte förstått att man har fem startplatser.Det kom som en total överraskning, men ska bli jättekul – en enorm bonus, säger Brorsson.


Fakta: Sveriges lag till sprinttävlingarna

Damer: Elvira Öberg, Linn Persson, Anna Magnusson, Hanna Öberg, Mona Brorsson.

Herrar: Martin Ponsiluoma, Sebastian Samuelsson, Jesper Nelin, Peppe Femling, Emil Nykvist.

Programmet:

Fredag: damer, sprint, 7,5 kilometer (14.30).

Lördag: herrar, sprint, 10 kilometer (14.30).

Landslagsledningen utgick från att Sverige hade fyra startplatser i damernas sprint. Därför saknades Mona Brorsson när lagen presenterades på torsdagsförmiddagen. Ett par timmar senare uppstod stor förvirring när Lukas såg att han kunde anmäla fem åkare och samtidigt fick ett samtal från Norge som upptäckt samma sak.

— Jag pratade sedan med IBU och fick höra att det var den här regeln. Jag satt för en stund sedan med Norge, Tyskland, Frankrike, Schweiz och Italien och alla hade förstått regeln annorlunda mot IBU (Internationella skidskytteförbundet). Man ska inte skylla på varandra, men kommunikationen måste göras bättre framöver, säger den svenske landslagstränaren Johannes Lukas.

Covid-19 stoppar ersättare

I somras beslutade Internationella skidskytteförbundet IBU om att topp-15 i den totala världscupen automatiskt är kvalificerade till de individuella loppen i VM, vilket innebär att Sverige får ytterligare en plats i både dam- och herrlopp.

— Det kommunicerades ut och publicerades i regelboken. Vi berättade också om det vid höstens första lagledarmöte, säger IBU:s presschef Christian Winkler till TT.

— Det är en positiv förändring för lagen, men en svår situation för det svenska laget när man inte har tillräckligt med aktiva här.

Sverige har med fem åkare på dam- respektive herrsidan till VM i Oberhof. I lördagens herrsprint har Sverige en extraplats eftersom Martin Ponsiluoma är regerande världsmästare.

Men Malte Stefansson eller någon annan kommer inte att flygas ner till Tyskland.

— Vi har en stor ökning av covid-19 på Obertilliach-gänget (de som kört IBU Cup-tävlingar där). Idag har också Tilda Johansson testat positivt, vi har fyra positiva nu. Vi vill därför inte blanda in några nya till vårt VM-gäng, det är jättetråkigt, säger Lukas.

Skulle åkt testlopp

Han säger att Mona Brorsson förstås blev jätteglad över att få åka fredagens sprintlopp.

— Det är såklart häftigt för henne att få en startplats. Det blir ingen jätteförändring för henne, hon skulle annars ha kört ett testrace i morgon, så hon är redo. Och det är kul att vi har fem startplatser på herrdistansen och damdistansen, om regeln fortsätter hela VM, säger Lukas.

— Jag hoppas inte IBU ändrar reglerna under ett mästerskap. Vi får sätta oss ner med dem efter VM eller efter säsongen och göra det bättre framöver.

"Ska njuta"

Själv säger Brorsson:

— En total överraskning, absolut inget jag hade räknat med och det är lite pirrigt och smånervöst. Det ska bli jättekul, en enorm bonus, säger hon till Svenska skidskytteförbundet.

— Det blir ganska kravlöst för min del och jag ska njuta av det här racet. Favoritskapet kommer inte att ligga på mig men jag ska göra allt jag kan för att förvalta den fina chansen jag fått.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Duplantis OS-plan – avstår klassisk tävling

1 timme sedan

Regn och gräsbrand störde F1-kvalet

1 timme sedan
Tidigt i kvalet inför formel 1-sprinten i Shanghai blev det rödflagg för en gräsbrand bredvid banan, som dock släcktes snabbt.

Nagelsmann stannar: tysk förbundskapten över 2026

2 timmar sedan
Julian Nagelsmann kommer att leda Tyskland under VM 2026 i USA, Kanada och Mexiko.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

2 timmar sedan
Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Trio diskas efter skandalen – lät kines vinna

2 timmar sedan
Topptrion i Pekings halvmaraton diskas och fråntas sina medaljer, meddelar arrangören. Hemmalöparen He Jien vann – efter att ha vinkats fram av en trio konkurrenter på upploppet.

Tragedin i Riyad – succéhästen dog i stallet

idag 09:00
Amerikanskan Jill Humphrey, 42, firade en av sina största framgångar. Hon hyllade sin häst efter tredjeplatsen i världscupfinalens andra omgång i går kväll. Han gjorde allt för mig. Kort senare kollapsade Chromatic och dog.