Fredrik Reinfeldt på en pressträff efter att ha valts till ordförande för Svenska fotbollförbundet.
Fredrik Reinfeldt på en pressträff efter att ha valts till ordförande för Svenska fotbollförbundet. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Reinfeldt ny SvFF-ordförande – börjar med BP

Fredrik Reinfeldt är ny ordförande i Svenska fotbollförbundet (SvFF).Den tidigare statsministern vann omröstningen mot motkandidaten Lars-Christer Olsson med siffrorna 143–111.Jag är väldigt glad och hedrad, säger Reinfeldt.Jag trodde att det skulle vara jämnare, säger Olsson.


Fakta: De senaste ordförandena för Svenska fotbollförbundet

Fredrik Reinfeldt, 2023–

Karl-Erik Nilsson, 2012–2023

Lars-Åke Lagrell, 1991–2011

Lennart Johansson, 1985–1990

Tore Brodd, 1975–1984

Källa: Svenska fotbollförbundet och Nationalencyklopedin.

Den 57-årige tidigare statsministern, som var valberedningens huvudkandidat, efterträder Karl-Erik Nilsson som varit SvFF:s ordförande sedan 2012.

Reinfeldt vann omröstningen mot 73-årige Olsson med siffrorna 143–111. De röstberättigade var distriktsförbunden samt elitklubbarna i allsvenskan, damallsvenskan, superettan och elitettan.

Avgående ordföranden Karl-Erik Nilsson räcker över en blombukett för att gratulera.

— Det har varit en lång process. Jag vill tacka Lars-Christer Olsson som fick många röster här i dag, säger Fredrik Reinfeldt i sitt segertal på förbundsmötet på ett hotell i Solna och fortsätter:

Fotbollsvänner, jag är väldigt glad och hedrad och tackar för förtroendet.

— Jag trodde att det skulle vara lite jämnare än det var, men det är fine, säger Lars-Christer Olsson.

Fortsätter andra uppdrag

Reinfeldt, uttalad supporter till Djurgården och tidigare nobbad inval i den allsvenska fotbollsklubbens styrelse, har valts över en mandatperiod på två år. Sedan perioden som Moderaternas partiordförande (2003–2015) och Sveriges statsminister (2006–2014) har Reinfeldt blandat styrelseuppdrag med eget företagande. Han har inte för avsikt att avsluta några av sina pågående uppdrag.

— Jag kommer att sköta de uppdrag jag har, säger han på en pressträff efter förbundsmötet.

Jämfört med motkandidaten Lars-Christer Olsson, som haft flera toppositioner inom svensk och internationell fotboll, har Reinfeldt knappt någon erfarenhet av jobba inom idrottsrörelsen. Olsson är nyfiken på hur Reinfeldt kommer att leda förbundet.

Talangutvecklingen en fråga

Lars-Christer Olsson förlorade i SvFF-ordförandevalet mot Fredrik Reinfeldt.

— Det återstår att se. Jag har inte hört så mycket om vad han har tänkt göra så det ska bli spännande att se hur han tänker göra, säger Lars-Christer Olsson.

På pressträffen efter ordförandevalet fick Reinfeldt återkommande frågor om vad han vill med svensk fotboll. Han svarade att det är viktigt att se fotbollens del i samhället och preciserade att Sverige behöver göra mer i arbetet med att förvalta talanger, en fråga som landslagsspelaren Dejan Kulusevski uppmärksammade i september förra året och skapade diskussion.

— Jag noterar den kritik om att vårt akademi- och vår utvecklingsarbete inte fungerar tillräckligt bra, säger Reinfeldt som är övergripande i sin vision.

Inleder med livefotboll

— Rätt beteende uppifrån är viktigt för mig. Det är den anda jag vill sprida i fotbollsförbundet. Jag vet hur utmaningarna ser ut. Det behövs större resurser, i olika åldrar, i olika divisioner.

TT: Hur ska du få med alla på tåget?

— Genom att fortsätta var inkluderande och ta ansvar för den värdegrund som svensk fotboll står för.

De kommande dagarna ska Reinfeldt se fotboll live i Stockholm i sin nya roll. Först det damallsvenska mötet mellan Brommapojkarna och IK Uppsala på Grimsta IP på söndagen och sedan herrlandslagets EM-kval mot Azerbajdzjan på Friends arena på måndag.

TT
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

igår 20:40
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.

Svenskens galna dag – från birdiefest till haveri

igår 17:40
Påsken brukar symbolisera kasten mellan förtvivlan och hopp. Sebastian Söderbergs golfrunda på skärtorsdagen var vältajmad – och en av de galnare på Europatouren.