Amanda Nildén. Arkivbild.
Amanda Nildén. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Nildén utanför truppen – men aktuell för VM

Två dåliga besked: Amanda Ilestedt och Lina Hurtig är skadade och missar Sveriges sista samling innan VM-truppen ska tas ut.Ett mer positivt: Amanda Nildén närmar sig comeback.Hon är naturligtvis aktuell när det gäller VM, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.


Fakta: Truppen till aprilsamlingen

Sveriges fotbollsdamer möter Danmark i Malmö den 7 april och Norge i Göteborg fyra dagar senare. Det är de sista landskamperna innan truppen till VM i Australien och Nya Zeeland tas ut i mitten av juni.

Så här ser truppen ut:

Målvakter: Jennifer Falk, Häcken, Zecira Musovic, Chelsea, Tove Enblom, Kif Örebro.

Backar: Jonna Andersson, Hammarby, Nathalie Björn, Everton, Magdalena Eriksson, Chelsea, Emma Kullberg, Brighton, Stina Lennartsson, Linköping, Hanna Lundkvist, Atlético Madrid, Anna Sandberg, Häcken, Linda Sembrant, Juventus.

Mittfältare/anfallare: Filippa Angeldahl, Manchester City, Kosovare Asllani, Milan, Hanna Bennisson, Everton, Stina Blackstenius, Arsenal, Rebecka Blomqvist, Wolfsburg, Matilda Vinberg, Hammarby, Sofia Jakobsson, San Diego Wave, Madelen Janogy, Hammarby, Fridolina Rolfö, Barcelona, Elin Rubensson, Häcken, Johanna Rytting Kaneryd, Chelsea, Olivia Schough, Rosengård, Caroline Seger, Rosengård, Julia Zigiotti Olme, Brighton.

På fredag nästa vecka tar Sveriges fotbollsdamer emot Danmark i Malmö. Fyra dagar senare är det Norge som kommer på besök till Göteborg för match på Gamla Ullevi.

Amanda Nildén finns inte med i den svenska truppen till matcherna. Men att Juventusbacken, som nyligen gjorde comeback efter ett långt skadeuppehåll, i stället åker med U23-landslaget för matcher mot Spanien och Portugal, är goda nyheter.

— Vi tycker att det här är ett bra sätt, nu när hon bara har gjort två korta inhopp i Juventus, att hon i första hand kan få spela mot Spanien. Sedan får vi se vad som händer efter det. Men det är en möjlighet för henne att få bra med speltid, och hon är naturligtvis aktuell när det gäller VM. Det här är en bra stegring, säger Peter Gerhardsson.

Debutanter imponerade

Just ytterbackspositionerna har varit ett orosmoln för A-landslagets förbundskapten på sistone. Förutom Nildén har även högerbacken Hanna Glas fått de senaste månaderna förstörda på grund av skada.

Samtidigt visade de senaste landskamperna, mot Kina och Tyskland i februari, att det finns unga talanger som snart är redo att fylla luckan. Häckens vänsterback Anna Sandberg och Linköpings högerback Stina Lennartsson gjorde bra ifrån sig när de fick chansen. Duon finns även med i apriltruppen.

— Vi hade tre debutanter i de här två matcherna, det är inte så ofta det händer. Både Anna Sandberg och Stina Lennartsson var spelare som var med som vi kände var intressanta att titta på, säger Gerhardsson.

Frågetecknen stannar dock inte vid Nildén och Glas.

Både Paris Saint-Germains mittback Amanda Ilestedt och Arsenalanfallaren Lina Hurtig tvingas stå över den kommande samlingen på grund av skador. Det handlar dock om lindriga skavanker.

— Det är ingen fara för VM, säger förbundskaptenen.

Seger tillbaka "på riktigt"

Ilestedt och Hurtig ersätts av Brightons mittback Emma Kullberg samt Hammarbymittfältaren Matilda Vinberg. Den sistnämnda, som gjorde A-landslagsdebut mot Australien i november, imponerar på Gerhardsson.

— Det är en spelare med spetsegenskaper. Hon har gjort några påverkbara inhopp i Hammarby, med sin speluppfattning och förmåga att både kunna komma till avslut själv men också kunna sätta bra passningar. Framför allt visade hon mot Australien borta, när hon kom in i stället för Madelen Janogy, att hon är en spelare med väldigt hög kapacitet i sitt sätt att agera. En väldigt spännande spelare, säger Gerhardsson.

Även Caroline Seger är med för första gången sedan häloperationen i höstas. Seger följde med landslaget redan till den förra samlingen, i februari, men var då bara med och tränade.

Efter att i fredags ha gjort comeback i Rosengård, i den damallsvenska premiären mot Piteå, bedöms 38-åringen nu vara redo för ännu en landskamp, i så fall hennes 234:e.

Matcherna mot Danmark och Norge är Sveriges två sista innan förbundskapten Peter Gerhardsson i mitten av juni ska presentera truppen till sommarens VM i Australien och Nya Zeeland.

TT
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Testades positivt för dopning – tävlade i OS ändå

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

idag 06:02
Verstappen tog hem segern före Mercedesföraren Lewis Hamilton och stallkollegan från Red Bull, Sergio Perez. Han utökar därmed sin ledning i F1-kampen totalt.

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.