Protester utanför IOK:s högkvarter i Lausanne. Arkivbild.
Protester utanför IOK:s högkvarter i Lausanne. Arkivbild. - Foto: Jean-Christophe Bott/AP/TT

Skarp kritik mot IOK:s besked om Ryssland

Beslutet om ryska idrottare i OS nästa år skjuts fram.Men nu släpper IOK en lista på rekommendationer för hur de ska kunna släppas in i värmen.Något som har mötts med skarp kritik från flera håll – däribland Sverige.


Internationella olympiska kommitténs (IOK) ordförande Thomas Bach kommer inte med en tydlig uppmaning att ryska och belarusiska idrottare bör få tävla internationellt.

Däremot har IOK nu släppt en lista med rekommendationer för de internationella idrottsförbund som överväger att åter släppa in idrottare från de två länderna i gemenskapen. Bland annat skriver IOK att ryska och belarusiska idrottare i så fall måste tävla under neutral flagg. De får inte heller stötta kriget i Ukraina eller ha någon koppling till militären i Ryssland eller Belarus.

När ett beslut om de ska få delta i OS i Paris nästa år eller inte kan tänkas tas är dock oklart.

— IOK kommer att fatta det här beslutet vid lämpligt tillfälle, säger Bach på en presskonferens i samband med IOK:s exekutivmöte i Lausanne.

Ukrainas idrottsminister Vadym Gutzeit säger i ett inlägg på Facebook att han välkomnar att beskedet skjuts upp.

RF: Helt olämpligt

Men kritiken mot IOK har också varit skarp, bland annat från Riksidrottsförbundet (RF), som är tydligt med att ryska och belarusiska idrottare inte ska få tävla internationellt.

"I den situation vi befinner oss i, där kriget fortfarande pågår med full kraft och Rysslands aggressioner mot Ukraina inte visar några tecken på att mattas av, så är det djupt olyckligt och helt olämpligt av IOK att fatta ett sådant här beslut. Att särskilja vilka idrottare som är 'neutrala aktiva' och vilka som inte är det tror jag är krumbukter som riskerar att slå fel", säger RF:s ordförande Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) är inne på samma linje.

"Vi tycker inte att det i detta skede är lämpligt att medge deltagande till aktiva och funktionärer från Ryssland och Belarus eftersom Rysslands krig mot Ukraina pågår", säger SOK:s generalsekreterare Åsa Edlund Jönsson i ett pressmeddelande.

Tysklands idrottsminister Nancy Faeser säger att IOK:s nya rekommendationer är "ett slag i ansiktet" på ukrainska idrottare.

— Internationell idrott måste tydligt fördöma Rysslands brutala anfallskrig. Det kan enbart göras med en fullständig uteslutning av ryska och belarusiska idrottare, säger hon.

Ryssland också kritiskt

Polen kallar det för en skammens dag för IOK.

"Vad har Ryssland gjort för något positivt för att deras idrottare nu ska få delta i tävlingar! Efter Butja, Irpin, Hostomel! Efter dagliga bombningar av civila platser! Det är en skammens dag för IOK", skriver biträdande utrikesministern Piotr Wawrzyk på Twitter.

Inte heller från ryskt håll tas rekommendationerna emot med någon större glädje.

— De meddelade kriterierna för en återkomst till internationella tävlingar är oacceptabla. Det här är diskriminering baserat på nationalitet, säger Rysslands olympiska kommittés ordförande Stanislav Pozdnjakov enligt ryska medier.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ronaldo vann lönetvisten – får 114 miljoner

IFK Värnamo riskerar nya matchflyttar

1 timme sedan
Gräset på Finnvedsvallen är för dåligt för att IFK Värnamo ska kunna spela allsvenska fotbollsmatcher på sin hemmaarena. Nu meddelar Värnamo kommun att två nya hemmamatcher kan behöva flyttas till Borås.

Två svenskar till NBA-draften

1 timme sedan
Bara tre svenskar har tidigare draftats till NBA. I sommar kan ytterligare två väljas i draften.

Golfstjärnan opererad – missar major

idag 07:16
Trots fin form på golfbanan drog sig Frida Kinhult ur årets första major, Chevron Championship.

Han är främste svenske poänggöraren

idag 05:52
Torontos storstjärna William Nylander toppar årets svenska poängliga i NHL. Men främste målskytt är Nashvilles Filip Forsberg.

Internt Rysslandsbråk – kallades "utländsk agent"

idag 05:00
Med knappt 100 dagar kvar till invigningen av OS i Paris är det ännu oklart om Rysslands president Vladimir Putin kommer att tillåta ryskt deltagande under neutral flagg. De som ska lämna rekommendationer till Kreml verkar djupt oeniga om vägen framåt.