Stockholm

Schweiz kan bli motkandidat till Sverige-OS

Internationella olympiska kommitténs högkvarter i Lausanne, där nu samtal ska inledas med Schweiz om en eventuell OS-ansökan. Arkivbild.
Internationella olympiska kommitténs högkvarter i Lausanne, där nu samtal ska inledas med Schweiz om en eventuell OS-ansökan. Arkivbild. Foto: Laurent Gillieron/AP/TT

I Sverige görs en förstudie som kan leda fram till en ansökan om vinter-OS 2030. Nu kanske Schweiz kan bli en motkandidat.


Schweiz olympiska kommitté har beslutat att inleda samtal med Internationella olympiska kommittén (IOK) om en eventuell ansökan om vinter-OS.

Schweiz har inte sagt att man skulle kunna vara intresserade av vinterspelen om sju år utan endast att man vill undersöka om man skulle kunna leva upp till IOK:s kriterier, skriver den schweiziska olympiska kommittén i ett uttalande, uppger sajten Inside the games.

"Detta för att IOK:s kriterier har förändrats. Under de kommande månaderna ska vi tillsammans med vinteridrottsförbunden visa hur ett vinter-OS i Schweiz skulle kunna se ut under de nya kriterierna, säger ordföranden Jürg Stahl, enligt Inside the games.

Schweiz har tidigare hoppat av en OS-kandidatur om spelen 2030 tillsammans med Frankrike och Italien.

IOK har inte lyckats hitta någon kandidat till spelen 2030. Sverige, som sökte spelen 2026, har visat intresse och har börjat göra en förstudie. Den 20 april ska man lämna lämna en delrapport av förstudien, som man hoppas ska vara klar före sommaren. Om den faller väl ut går man vidare till steg 2 ("löpande dialog") och sedan eventuellt också steg 3 ("målinriktad dialog") i den nya trestegsprocess som IOK använder för att bestämma var spelen ska arrangeras.

Rättad: I en tidigare version uppgavs felaktigheter kring den svenska förstudien. Rätt är att det är Sverige som visat intresse för en eventuell OS-ansökan.

Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.