Linda Bergström och de övriga svenska bordtennisdamerna behöver nu bara tas ut av Sverige olympiska kommitté för att få tävla i OS. Arkivbild.
Linda Bergström och de övriga svenska bordtennisdamerna behöver nu bara tas ut av Sverige olympiska kommitté för att få tävla i OS. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Klara för OS som sista lag: "Kom som en chock"

De trodde att OS-drömmen var körd. Då visade det sig att förbundskaptenen Tomas Bergman hade räknat fel – Sverige hade kvalificerat sig som sista lag. Vi kände "där rök OS-chansen". Det är kul att det inte är så, säger Sverigeettan Linda Bergström.


Sverige klarar kvalgränsen till OS som 16:e och sista lag till lagtävlingen i bordtennis i Paris. Det meddelade Svenska bordtennisförbundet under måndagen.

De svenska damerna missade chansen att kvalificera sig direkt via VM-turneringen i Busan, Sydkorea, när laget åkte ut i åttondelsfinal tidigare i februari.

Räddningsplankan var därmed att kvalificera sig via den internationella lagrankningen.

Då trodde laget att OS-drömmen var borta.

— Vår förbundskapten hade gjort en beräkning och trodde att vi skulle hamna precis utanför. Vi hoppades att han hade räknat lite fel för lagrankningen är komplicerad att räkna på. Det blev en positiv felräkning, säger Linda Bergström.

Skrivit historia

Därmed har de svenska damerna klarat kvalgränsen till OS för första gången sedan lagtävlingen infördes som en OS-gren 2008.

— Det är väldigt roligt att vi klarade det. Det visar att vi har tagit kliv framåt allihopa. Det betyder mycket att lilla dambordtennisen som det ändå är i Sverige, att vi kan vara på så hög nivå. Det kan inspirera fler tjejer att börja satsa på pingis, säger Bergström.

Måste tas ut av SOK

Nu ska laget bara tas ut officiellt av Sveriges olympiska kommitté, SOK. Det kan ske tidigast nästa vecka.

"Det ser jag som en ren formalitet. Jag räknar med ett svenskt damlag i Paris, vilket såklart är stort och viktigt för svensk bordtennis", säger Daniel Ellermann, sportchef i svenska bordtennisförbundet i ett pressmeddelande.

Att Sverige som lag kvalificerar sig till OS har även positiva effekter för de individuella tävlingarna.

"Lite sämre för oss som lag"

— Det är skönt att slippa kvala in till singeltävlingen, att det också är automatiskt klart nu. Det blir en lite lättare vår nu, säger Linda Bergström.

Hur ser du på chanserna för er som lag i OS?

— Det är ett annat spelsystem i OS än på VM (med dubbelmatcher). Det är lite sämre för oss men vi får fokusera på det från och med nu. Vi ska göra allt vi kan. Allt är bara bonus från och med nu.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raymond hjälte i strid om NHL- slutspel

"Svennis" vädjan: Ge Tomasson tid

1 timme sedan
Sveriges nye förbundskapten har fått en skakig start. Sveriges mest kände fotbollstränare gillar hans filosofi – och har en önskan. Jag hoppas att vi inte dömer ut honom alldeles för tidigt, säger Sven-Göran Eriksson om Jon Dahl Tomasson.

Palmers snabba hattrick – avgjorde mot Everton

idag 01:06
Cole Palmer bjöd på stor show i Chelseas hemmaseger, 6–0, mot Everton.

Ny seger – Malmö upp i topp

igår 21:10
Tredje raka segern och hela 11–1 i målskillnad. Malmö FF har fått en kanonstart på allsvenskan. Det är en stabil match, vi åker hit och vinner med 4–0, säger Sebastian Nanasi efter mötet med Värnamo

Första segern för Häcken – efter målfest

igår 20:54
Säsongens första seger (4–3) i fotbollsallsvenskan är ett faktum för Häcken, efter ett målrikt och svängigt möte med Brommapojkarna på måndagen. Vi tar tre poäng, det är hur viktigt som helst, säger målskytten Julius Lindberg i Discovery+.

Ymers vändning – ser ut att göra comeback

igår 15:30
Svenske tennisspelaren Mikael Ymer ser ut att sikta på en comeback. 25-åringen antyder att han satsar vidare när hans avstängning – efter brott mot dopningsregler – går ut i början av nästa år.