Hanna Glas är tillbaka i Blågult igen och laddar för EM-kvalet mot Irland i Dublin.
Hanna Glas är tillbaka i Blågult igen och laddar för EM-kvalet mot Irland i Dublin. - Foto: Jessica Gow/TT

Glas om comebacken: "Svårt att greppa"

Hanna Glas har inte spelat en riktig tävlingsmatch på över 670 dagar. Nu är högerbacken tillbaka i landslaget igen efter skadan som höll henne borta från VM förra sommaren. Det är nästan svårt att greppa efter allt hårt jobb man har lagt ner, säger 31-åringen.


Fakta: Kvalet till EM 2025

Kvalet till fotbolls-EM i Schweiz 2025 är uppdelat i flera divisioner, likt upplägget i Nations League. Sverige spelar i A-divisionen, den högsta.

Ettan och tvåan i A-divisionens fyra kvalgrupper går direkt till EM. Trean och fyran tvingas spela playoff i höst. Schweiz är direktkvalificerat.

Sveriges matcher: 5 april England (1–1 borta), 9 april Frankrike (0–1 hemma), 31 maj Irland (b), 4 juni Irland (h), 12 juli Frankrike (b), 16 juli England (h).

Förbundskaptenen Peter Gerhardsson valde att ge Hanna Glas ett förhandsbesked om att hon var uttagen till de dubbla EM-kvalmatcherna mot Irland.

— Att få den belöningen som jag alltid har haft som målbild under hela den här tiden. Jag var så glad, lite eufori, säger hon om beskedet att hon var uttagen.

"Tuffa dagar"

Den 26 juli 2022 startade Glas EM-semifinalen mot värdnationen England på Bramall Lane i Sheffield (0–4) – sedan dess har högerbacken inte spelat en landskamp. Inte en riktigt tävlingsmatch över huvud taget.

På hösten det året skadade Glas knäet under en VM-kvalsamling och tvingades lägga sig på operationsbordet.

— Det har varit upp och ner. Tuffa dagar och bra dagar, men nu är jag mest fokuserad på framåt. Njuta av att jag är frisk och kan spela igen, säger hon.

Glas har drabbats av tre korsbandsskador tidigare i karriären, men har denna gång inte velat säga exakt vad för skada det rör sig om.

Före jul berättade hon för Sundsvalls Tidning att hon drabbats av bakslag efter bakslag under rehabiliteringen. En orsak upptäcktes vid en röntgen i oktober 2023. Då hittades en liten broskbit som låg i vägen för hennes muskler.

Hanna Glas (i mitten) är tillbaka hos sina landslagskamrater igen efter sin knäskada.

Tidigare under sommaren 2023 fick hon ge upp drömmen om att spela VM i Australien och Nya Zeeland, men nu får hon dra på sig landslagströjan igen.

— Det känns både som att det är längesedan, men samtidigt som bara några veckor sedan. Det är många kvar från min tid här, säger hon efter landslagets träning i Dublin.

Glas bytte Bayern München mot Kansas City Current i amerikanska NWSL i februari 2023, men hon har ännu inte debuterat för sin nya klubb. En orsak att debuten har dröjt är att Kansas har haft ett tak på 26 spelare i truppen, uppgav förbundskapten Gerhardsson vid trupputtagningen.

— Det har varit lite olika faktorer, men det ska lösa sig till att jag är tillbaka, säger Glas.

"Maskinen" Glas?

Hon har fått nöja sig med spel i internmatcher, men hon känner sig redo för spel mot Irland på fredag i Dublin och i hemmareturen på Friends arena.

— Ja, men det gör jag. Jag känner mig i bra form och det ska bli fantastiskt kul, säger Glas, som har gjort 58 landskamper.

Under samlingen lade backkollegan Magdalena Eriksson upp en Instagramfilm där Glas körde benövningar i gymmet och skrev att "maskinen" är tillbaka.

— Det har varit mycket styrketräning under rehabperioden. Jag känner mig väldigt stark också, säger Hanna Glas med ett leende.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
TT
/
/
/
Jul
/
/
/