Ludvig Åberg, 24, har gjort en raketkarriär på PGA-touren i golf och kan nästa säsong få sällskap av fler svenska spelare ur samma generation. Arkivbild.
Ludvig Åberg, 24, har gjort en raketkarriär på PGA-touren i golf och kan nästa säsong få sällskap av fler svenska spelare ur samma generation. Arkivbild. - Foto: Christer Höglund/TT

"Vill få in spelare som har kapacitet att vinna"

Svenska herrgolfare är på väg att invadera USA. Nästa säsong kan tre nya spelare göra superstjärnan Ludvig Åberg sällskap på PGA-touren. Vi vill få in spelare som har kapacitet att vinna, säger förbundskaptenen Katarina Vangdal.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Fakta: US Open

+ US Open, årets tredje och näst sista major, spelas på Pinehurst No 2 i North Carolina.

+ Senast tävlingen spelades på samma bana var 2014, då tyske Martin Kaymer vann överlägset.

+ Till årets US Open kommer världsfyran Wyndham Clark, USA, som regerande mästare.

+ Skyhög favorit är dock världsettan Scottie Scheffler som redan har vunnit fem tävlingar i år, senast The Memorial i förra veckan.

+ Ludvig Åberg är det stora svenskhoppet och gör US Open-debut efter att tidigare i år ha slutat tvåa i US Masters och missat cutten i PGA-mästerskapet.

+ I startfältet finns även trefaldige mästaren Tiger Woods, som spelar US Open för första gången sedan 2020, och Adam Scott, australiern som inte har missat en enda av de 92 senaste majortävlingarna.

+ Blågula starttider på torsdagen (svensk tid): 13.07: Tim Widing, 13.51: Ludvig Åberg, 20.09: Alex Norén.

Ludvig Åberg, 24, är redan en världsstjärna, Vincent Norrman, 26, vann under sin rookiesäsong, Alex Norén, 41, har spelat i USA några år och nästa säsong får de sällskap av Tim Widing, 26.

Svensk herrgolf vinner mark på PGA-touren och fler kan komma att flytta över Atlanten till nästa säsong.

Både Jesper Svensson, 28, och Sebastian Söderberg, 33, ligger inom topp tio på totalställningen av DP World Tour (tidigare Europatouren) – är man kvar där när säsongen avslutas blir belöningen spel på PGA-touren 2025.

"Lite nya vägar"

— Jag vill gärna att de ska komma över så det blir lite roligare att resa och hänga lite med dem, säger Vincent Norrman med ett leende.

Svenska herrgolfare har gått på college även tidigare, men en trend går att skönja. Spelarna stannar kvar efter studierna och försöker slå sig in i USA via undertouren Korn Ferry.

— Det börjar bli lite nya vägar känns det som. De har gjort så mycket jobb med PGA Tour University så man kommer in på ett lite snabbare sätt på tourerna. Jag tror att det lockar väldigt mycket folk att åka på college och sedan även stanna kvar när de är klara, säger Norrman.

Åberg behövde aldrig spela på undertouren. Svensken skrev historia för ett år sedan när han blev den förste spelaren att gå direkt från collegestudier till PGA-touren – sedan 2023 får amatörettan vid utgången av maj månad ett tourkort.

Vincent Norrman. Arkivbild.

Två år äldre Vincent Norrman tog vägen till den högsta nivån via en topp 25-placering i totalställningen på undertouren säsongen 2022. En tour som i praktiken nästan går att jämföra med Europatouren sett till konkurrens.

— Collegespelarna som vill in på USA-touren tar ju den vägen. Du fortsätter att konkurrera med de bästa collegespelarna, det är en extremt hög nivå, säger Sveriges förbundskapten Katarina Vangdal.

Vincent Norrman, som redan i juli 2023 tog sin debutseger på USA-touren, håller med.

— Kommer man igenom Korn Ferry är man en väldigt bra spelare och platsar på PGA-touren. Jag tror att man verkligen är redo att tävla ute på touren, säger 26-åringen.

Förtjänat sin plats

Jämnårige Tim Widing har vunnit två gånger på Korn Ferry den här säsongen och har redan säkrat spel på PGA-touren nästa säsong. Tar han en vinst till på undertouren blir Widing överflyttad direkt.

Redan den här veckan spelar Widing US Open, hans andra major på kort tid efter att ha vunnit sitt kval. Även Ludvig Åberg och Alex Norén finns med i startfältet i North Carolina.

TT
/
/
USA