Christian Eriksen gjorde Danmarks mål i 1-1-matchen mot Slovenien.
Christian Eriksen gjorde Danmarks mål i 1-1-matchen mot Slovenien. - Foto: Ariel Schalit/AP/TT

Eriksen målskytt – tre år efter hjärtstoppet

I EM-premiären för tre år sedan var Christian Eriksen nära att mista livet. Den här gången fixade han en dansk poäng. Mittfältsstjärnan gjorde Danmarks mål i 1–1-premiären mot Slovenien.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Det har gått tre år, eller mer precist 1 100 dagar, sedan Christian Eriksen segnade ner på planen i Danmarks hemmapremiär mot Finland i EM 2021. Mittfältaren drabbades av ett akut hjärtstopp – och det var osäkert om han skulle överleva.

Det gjorde han.

Och fotbollskarriären gick efter många om och men vidare.

När Danmark på söndagskvällen spelade årets första EM-match fanns Eriksen med i startelvan, och det var han som inledde målskyttet. I den 17:e minuten höll han sig framme och stötte in 1–0, elegant klackframspelad av Jonas Wind.

Eriksen såg länge ut att bli matchhjälte för sitt Danmark, först med knappa kvarten kvar att spela kunde Slovenien kvittera. Erik Janza drog till från distans efter en hörna och via en dansk spelare letade sig bollen i nät.

Krysset får ses som en besvikelse för Danmark, som långa stunder var det spelförande laget.

— Det är alltid irriterande när man tror att man har segern som i en liten ask, och sedan tappar man poäng, säger Eriksen enligt DR Sporten.

— Vi tappade energi, samtidigt som de fick mer energi i slutet av matchen.

Efter hjärtstoppet 2021 fick Eriksen en hjärtstartare (en så kallad ICD) inopererad och det är det som gör att 32-åringen fortfarande kan spela elitfotboll.

TT
/