Kroatien och Luka Modric möter Italien.
Kroatien och Luka Modric möter Italien. - Foto: Jens Buettner/AP/TT

Guide: Fotbolls-EM 24 juni

Vad: Albanien–Spanien, grupp B.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

När: Måndag den 24 juni, 21.00.

Var: Merkur Spiel-Arena, Düsseldorf.

Tv/Radio: TV4 Sportkanalen, TV4 Play, P4 Radiosporten

+ Spanien redan klara gruppettor: "Måste vara ödmjuka"

Spanien har imponerat under gruppspelet, och är redan inför den sista gruppspelsmatchen klara gruppettor. Detta efter övertygande segrar mot Kroatien (3–0) och Italien (1–0). Men trots utgångsläget, och hur spelet sett ut, vill förbundskapten Luis de la Fuente inte sväva iväg ännu.

— Vi är fortfarande långt ifrån att vinna EM. Vi har inte åstadkommit någonting ännu. Okej, vi har vunnit några viktiga matcher, och har väldigt många bra spelare. Men fotbollen kan vara grym, så vi behöver vara försiktiga. Vi måste vara ödmjuka, och visa respekt, säger de la Fuente enligt Reuters.

+ Uppgiften för tuff för Albanien?

På förhand var Albanien utdömda i vad som kallats "dödens grupp". Men med en omgång kvar att spela har laget faktiskt fortfarande chansen att inte bara ta tredjeplatsen som eventuellt räcker (de fyra bästa treorna går vidare), utan laget har även chansen att knipa andraplatsen.

Men frågan är om det räcker hela vägen.

I den sista omgången måste Albanien hoppas att Kroatien vinner mot Italien, dock inte med mer än två mål, samtidigt som de själva ska försöka besegra Spanien. Då kniper laget andraplatsen, och avancerar för första gången i landets historia till ett slutspel i mästerskapssammanhang.

För en tredjeplats kan det räcka med oavgjort, om Kroatien förlorar och resultaten i de övriga grupperna faller väl ut.

Vad: Kroatien–Italien, grupp B.

När: Måndag den 24 juni, 21.00.

Var: Red Bull Arena, Leipzig.

Tv/Radio: TV4, TV4 Play, P4 Radiosporten

+ Sista chansen för Kroatien – och Modric?

Kroatien har inte övertygat än så länge under EM. Efter att ha blivit överkörda av Spanien i den första gruppspelsmatchen (0–3) hade laget kniven mot strupen inför den andra mot Albanien. Men inte heller där lyckades laget vinna. Förbundskapten Zlatko Dalic kunde bara se på från sidlinjen när Albanien kvitterade i den femte tilläggsminuten.

Det sätter Kroatien i en tuff sits inför den sista omgången. Kroaterna behöver vinna mot Italien i den sista omgången, ifall man vill säkra avancemanget.

Skulle laget förlora är det definitivt ute ur turneringen, och frågan är då om inte 38-årige Luka Modric har gjort sin sista landskamp. Real Madrid-mittfältaren har tidigare hintat om att avsluta karriären, men hänger ännu i. Det återstår att se ifall lagkaptenen ger något besked efter en eventuell förlust.

+ Spalletti skyller på tröttheten

Italien hade, trots att det bara blev en uddamålsförlust, inte mycket att sätta emot under matchen mot Spanien. Laget fick bara iväg ett ynka skott på mål, och hade målvakten Gianluigi Donnarumma att tacka för att siffrorna inte blev större.

Italiens förbundskapten, Luciano Spalletti, tror att insatsen helt enkelt beror på att hans spelare var slitna.

— Jag kanske behöver låta spelarna vila mer. Förmodligen behöver vi ha fler lediga dagar, säger han på en presskonferens och fortsätter:

— Jag tror inte att vi hade återhämtat oss tillräckligt bra sett till hur krävande och viktig den här turneringen är. Det fanns en lite väl stor klyfta i hur skarpa och fräscha vi var där ute.

Italien må se ut att sitta i en bra position för att avancera med tre poäng, två före både Kroatien och Albanien. Men vid förlust i sista omgången måste laget hoppas på att bli en av de fyra bästa grupptreorna.

Kasper Ljungström/TT

TT
/
/