Fredag 21 Jan
Stockholm

Svensk fruktan – OS-idrottare kan hackas

Sveriges olympiska kommitté har försett sina aktiva och ledare med blanka telefoner i rädsla över att bli hackade av Kina under OS. Arkivbild.
Sveriges olympiska kommitté har försett sina aktiva och ledare med blanka telefoner i rädsla över att bli hackade av Kina under OS. Arkivbild. Foto: TT

Drygt 250 idrottare och ledare i den svenska OS-truppen har genom Sveriges olympiska kommitté (SOK) gått en utbildning med människorättsorganisationen Civil Right Defenders inför OS i Peking, som avgörs 4–20 februari.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Bland annat annat rekommenderas samtliga i truppen att lämna personliga datorer och telefoner hemma om de innehåller känslig information. I stället uppmanas dem att använda blanka telefoner, säger SOK till Aftonbladet och DN.

— Det finns inget förbud mot vad de får använda. Det är en rekommendation om de har känsliga uppgifter som inte får kommas åt av någon annan. De får använda vad de vill på egen risk. Det har tagits emot bra av idrottarna, det har varit viktigt att de fått chansen att ställa sina egna frågor, säger SOK:s presschef Lars Markusson till Aftonbladet.

Liknande i flera länder

Idrottarna kommer som vanligt att få telefoner från en av OS-sponsorerna. Nytt är däremot att även ledarna får nya telefoner, av SOK.

— Idrottarna får telefoner varje OS, det är inget nytt. Det viktiga är sen hur du använder dem. Att du kanske inte ska ha egna, känsliga data i de telefonerna. Därför tycker vi att det är bra att alla ledare får en ny telefon och att alla aktiva också får en blank telefon, säger Markusson till DN.

Flera andra länder, som Nederländerna, Storbritannien, Kanada och USA, har liknande rekommendationer.

"Censurfri" bubbla

I ett brev varnar USA:s olympiska och paralympiska kommittéer sina idrottare för att deras digitala aktiviteter riskerar att vara övervakade, skriver Wall Street Journal.

"Era enheter kan också äventyras genom skadlig mjukvara, vilket kan påverka framtida användning av dem negativt", skriver man vidare.

OS avgörs i en bubbla och inne i den ska ett öppet internet finnas tillgängligt. I Kina är annars internet begränsat och sociala medier som Facebook och Instagram blockerade.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela
Nästa artikel
lott-Keno
Senaste nytt

lott-Keno

trav-Trio

SOK ratade skidåkarnas specialmasker

spel-Oddset

Publicerades: 1 timme sedan

ridsport-Int hopptävl

Publicerades: 1 timme sedan

ridsport-Int hopptävl

Publicerades: 1 timme sedan