Torsdag 26 Maj
Stockholm

"Ju närmare avresa, desto mer nervositet"

Skidskytten Stina Nilsson. Arkivbild.
Skidskytten Stina Nilsson. Arkivbild. Foto: TT

Samtidigt som antalet nya covid-19-fall ökat dramatiskt i många länder har närmare 3 000 idrottare sin kanske största tävling i karriären framför sig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Fakta: Fler röster om risken att bli smittad

Anna Swenn-Larsson, alpint:

— Det är klart att jag känner mig lite orolig. Jag valde att stanna nere i Alperna från början av december och valde att åka bil hem därifrån inför OS, för det känns för riskabelt att flyga. Jag träffar ju inga människor och ska ju bila ner till Arlanda också. Men det känns ändå inte helt säkert, även om vi är så försiktiga vi bara kan.

Jonna Sundling, längd:

— Det är trist om det skulle bli så, men vi är väldigt försiktiga och när vi kommer in i OS-bubblan tror jag att det kommer att kännas väldigt säkert just med tanke på att det är väldigt hårda restriktioner och tester typ varje dag. Jag tror att det kommer att kännas tryggt, och just nu känner jag mig också trygg.

William Poromaa, längd:

— Det är klart att man inte vill ha det, och man gör allting man kan för att undgå det. Men det som är lite positivt är att det pratas om att den här varianten är mildare och inte påverkar en lika mycket som deltavarianten. Det är i alla fall positivt.

Walter Wallberg, puckelpist:

— Jag vet inte om det är säkrare att vara i Åre än i Kina. Det är corona mest över allt här. Man får vara noga med säkerheten.

Den närmaste tiden ska de – samt tusentals ledare, journalister och andra människor med OS-anknytning – resa till Peking.

Trots regelbundna tester, strikta restriktioner och daglig hälsorapportering inför avresan innebär det en viss oro, konstaterar exempelvis Sara Hector, ett av de svenska medaljhoppen.

— Det är svårt. Vi har försökt att implementera bra rutiner i laget och hoppas att det funkar. Men det är ju jättelätt att bli smittad och vi kommer ju vara tvungna att vistas på flygplatser och så, säger alpinstjärnan.

— Man kan inte gå och fokusera på det hela tiden, det funkar inte. Men det är svårt så klart att släppa all oro kring det. Man får försöka göra vad man kan och hoppas att det räcker.

En tekniker testas för coronaviruset på ett OS-hotell i Peking.

"Funnits en rädsla"

Stina Nilsson är inne på samma spår.

— Nu har vi verkligen gjort allt i vår makt för att hålla oss negativa och vi gör ju tester regelbundet. Men man märker att ju närmare avresa till Peking vi kommit, desto mer nervositet har i alla fall jag känt, säger hon.

— Det handlar inte bara om att jag skulle vara positiv, utan också om personer som jag umgåtts med och inte vill ska räknas som kontaktpersoner.

Just det har hänt norska herrlandslaget i skidor. Deras OS-resa har flyttats fram fyra dagar sedan sprinttränaren Arild Monsen testat positivt.

Oron för att bli smittad går igen även i puckelpistlaget, som inför avresan varit samlat i Åre.

— Det har absolut funnits en rädsla, speciellt nu inför avresan. Det känner jag. Det är mycket som står på spel, säger Ludwig Fjällström.

— Resan dit kommer att vara ett orosmoment eftersom man behöver beblanda sig med folk. Klarar man det och väl är på plats tror jag att det inte kommer att vara lika svårt. Det är nog säkrare där än här.

Stannade hemma

De svenska curlinglagen valde på grund av smittoläget att skippa förläger den här gången och har stannat hemma i Karlstad fram till avresan.

— Grundplanen var att åka till Schweiz, både med lag och mixed dubbel för att få miljöombyte. Men det viktiga nu är att hålla oss friska. Curlingstenar och is har vi ju här också, säger Oskar Eriksson, som spelar i lag Edin samt mixed dubbel med Almida de Val.

Flera svenska OS-idrottare, bland annat i alpin- och längdlandslaget, har blivit smittade under vintern. Ett av de senaste exemplen är längdtalangen Leo Johansson.

— Det var väl tur att det hände före lägret så att ingen riktigt hann träffa honom. Det känns bra på så vis, men det är tråkigt att det kommer så nära, säger landslagskamraten William Poromaa.

— Vi såg ju vissa fall i somras också, när folk var i väg på läger, så det är vissa lägen där man måste vara på tårna.

Skidåkaren Leo Johansson testade nyligen positivt för coronaviruset men hoppas ändå kunna tävla i OS. Arkivbild.

"Oroande situation"

När det gäller Leo Johansson kom smittan i "rätt tid". Han kan sannolikt ändå följa med när skidlandslaget på torsdag flyger till Peking.

Nyligen ändrades också gränsvärdena för vad som ska anses som ett positivt fall vid ankomsten till Peking, vilket särskilt ska underlätta just för idrottare som testat positivt i ett tidigare skede.

Men att bli smittad så här sent inpå OS skulle ändå bli förödande, konstaterar skidskytten Sebastian Samuelsson.

— Skulle man testa positivt nu eller den närmaste tiden, är OS förstört. Det är klart det är en oroande situation, säger han.

— Men vi gör vad vi kan och jag gör själv också allt jag kan. Blir jag sjuk nu ändå är det en himla otur, men det är inget jag kan göra något åt.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Rosengård cupmästare efter kontroversiellt mål

Publicerades: 1 timme sedan

Ymers succé – vidare i Franska mästerskapen

Publicerades: 1 timme sedan

Dahlin: "Det suger"

Publicerades: 1 timme sedan

Selmani syndabock: "Jag är besviken"

Publicerades: 2 timmar sedan

Ullmark: "Känner bara negativa känslor"

Publicerades: 2 timmar sedan

Diawara MFF:s cuphjälte: "Fantastiskt"

Publicerades: 3 timmar sedan