Torsdag 26 Maj
Stockholm

Collins till semifinal efter svåra sjukdomen

Danielle Collins är vidare till semifinal i Australian Open.
Danielle Collins är vidare till semifinal i Australian Open. Foto: TT

Danielle Collins tog sig vidare efter seger mot franska Alize Cornet med 7–5, 6–1.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Fakta: Endometrios

Endometrios innebär att livmoderslemhinna växer utanför livmodern. Ungefär var tionde person som har mens har sjukdomen. Ett vanligt symtom är att ha stora menssmärtor som kräver behandling.

De vanligaste symptomen är menssmärtor, smärtor långt in i slidan och magen vid samlag, symtom som liknar urinvägsinfektion med en känsla av att vara kissnödig ofta eller ha svårt att komma i gång och kissa. Det kan också förekomma blod i urinen eller avföringen.

Endometrios kan också medföra trötthet, illamående och feber.

Källa: 1177

Amerikanskan, rankad 30 i världen, var lycklig över avancemanget – men kanske mest över hur bra hon spelat efter att i fjol opererats för den endometrios som begränsat henne tidigare i tenniskarriären.

— Jag känner mig definitivt mer fri nu när jag inte behöver hantera symptomen som jag brukade ha, när det inte är ett återkommande problem för mig på en daglig basis, säger Collins.

"Har förbättras enormt"

Något som märkts extra mycket när hon nu i de senaste matcherna mött högt rankade spelare.

— Att kunna komma tillbaka till den här nivån och att spela så här, där jag kan vara så fysisk som jag är, har varit så belönande, säger hon.

Endometrios är en sjukdom som inte går att bota helt – men den kan lindras med behandling.

Redan före operationen låg fokuset på styrka och kondition – vilket i kombination med att Collins nu är smärtfri lett till hon klarar av att spela mer fysiskt.

— Min uthållighet på banan har förbättrats enormt, säger hon.

— Bortsett från operationen så har jag blivit mycket mer fysiskt stark de senare åren. Min styrka och uthållighet har varit de viktigaste områdena i min träning och där jag lagt mitt fokus.

I semifinalen väntar Iga Swiatek, som besegrade estniska Kaia Kanepi med 2–1 i set.

Det krävdes en tre timmar lång kvartsfinal för att den 20-åriga Swiatek, som vann Franska mästerskapen 2020, skulle bräcka 36-åriga Kanepi.

"Var ganska irriterad"

— Jag hade så många breakbollar i det första setet att jag kände att jag missat min chans, säger hon.

Kanepi vann första set (6–4), men Swiatek lyckades jämna ut genom att ta hem andra med 7–6 och kunde sedan med 6–3 i sista set avgöra.

— Det kändes som att hon spelade så snabbt att jag inte kunde hålla ihop, så jag var tvungen att fokusera på mina forehands. Det var tillräckligt, konstaterar hon.

I den andra semifinalen, på torsdag, möter världsettan Ashleigh Barty, Australien, amerikanska Madison Keys.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela