Lördag 21 Maj
Stockholm

Galet dygn för oväntade svenska EM-hjälten

Max Darj och Lucas Pellas firar segern i EM-semifinalen.
Max Darj och Lucas Pellas firar segern i EM-semifinalen. Foto: TT

Det räcker att läsa den långa faktarutan till den här texten för att få en bild av det nästan osannolika coronakaos som har kantat handbollslandslagets väg till söndagens EM-final mot Spanien.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Fakta: Sveriges coronaturer i EM

2 januari: Karl Wallinius har covid-19 och är inte på plats när landslaget samlas inför EM. Saknas gör även Lucas Pellas, eftersom en person i hans närhet testat positivt.

3 januari: Tobias Thulin testar positivt och landslaget stoppar kollektiva träningar.

5 januari: Assisterande förbundskaptenen Martin Boquist får ett positivt provsvar. Så även Oscar Bergendahl, men med låga virusnivåer efter att ha varit covidsjuk för flera veckor sedan.

6 januari: Sverige slår Nederländerna i en träningsmatch. Senare kommer beskedet att Pellas är smittad.

8 januari: Hampus Wanne, som var coronasjuk i november, har testats positivt och det andra genrepet mot Nederländerna ställs in.

10 januari: Wanne friskförklaras. Pellas testar negativt, men ersätts ändå i EM-truppen av Emil Mellegård.

11 januari: Sverige flyger till EM i Bratislava i ett chartrat plan.

15 januari: Max Darj har testat positivt och missar matchen mot Spanien.

17 januari: Daniel Pettersson blir nästa blågula covidfall. Han ersätts av Valter Chrintz.

19 januari: Niclas Ekberg och videoanalytikern Björn Sätherström blir nästa coronaoffer. Isak Persson flygs in som ersättare till Ekberg.

21 januari: Nytt covidfall, den här gången fysioterapeuten Patrik Sigsjö.

22 januari: För första gången inga nya svenska fall efter en EM-match. "Det känns hoppfullt", säger landslagsläkaren Susanne Hansson.

23 januari: Darj släpps ut ur sin karantän.

24 januari: Två nya smittade spelare: Felix Claar och lagkaptenen Andreas Palicka.

25 januari: Ekberg och Pettersson friskförklaras lagom till matchen mot Norge.

27 januari: Lukas Sandell får ett positivt provsvar. Dessutom isoleras Wanne, Ekberg och Pettersson – alla tidigare friskförklarade – efter att ha testats positivt på nytt.

28 januari: Palicka är tillbaka i EM-semin. Wanne och Ekberg stoppas däremot, medan Pettersson får klartecken för spel. Eric Johansson blir samtidigt det senaste nya coronafallet. Pellas, som ratades inför EM, har kallats in till semin precis som Linus Persson.

Totalt har tolv spelare och flera ledare varit inblandade på ett eller annat sätt. Och Lucas Pellas har haft rollen som både vinnare och förlorare i coronalotteriet. När vänstersexan smittades inför EM ledde det till att han till slut petades ur truppen, men på fredagskvällen var han hastigt och lustigt i Budapest för att spela semifinal efter att Hampus Wanne stoppats från spel.

Pellas sköt sju mål och missade bara ett skott när Sverige slog Frankrike med 34–33. Efter matchen berättade han sedan om ett minst sagt händelserikt dygn.

— Vi var på träningsturnering med Montpellier i Saint-Etienne när jag klockan 23 i går kväll fick veta att jag skulle hit. Taxin gick 03 i morse så jag har inte sovit något i natt. Jag är trött nu även om jag sov några timmar på flygplatsen i München.

— Jag visste inte ens om jag skulle hinna hit från början. Min tjej fick hoppa på en buss mitt i natten för att komma med passet. Jag mötte henne i Lyon och nu satt hon på läktaren, skönt att hon också fick följa med på äventyret, säger stockholmaren och skrattar.

Han har tidigare varit med i tre raka mästerskap, först EM på hemmaplan 2020 och sedan både VM och OS i fjol.

— Skönt att få komma hit och hjälpa killarna, jag älskar att vara en del av det här laget, säger Pellas.

"Otroligt skönt"

Samtidigt beklagade han att det var på bekostnad av landslagskollegan Wanne som chansen dök upp. Med Wanne borta fick Pellas direkt förtroendet som straffskytt och det var från sjumeterslinjen som han gjorde fyra av sina mål.

— Att få sätta den första, när man kom in från bänken, var otroligt skönt och då släppte lite nerver. Man kommer in i matchen på ett annat sätt och det var jättegött att få det förtroendet från Glenn (Solberg, förbundskapten) direkt, säger 26-åringen.

Förutom Pellas klev även vänsternian Karl Wallinius in och gjorde en jätteinsats, som komplement till Jonathan Carlsbogård. Wallinius har varit med i EM-truppen från start, men fick mer speltid nu när Eric Johansson hade testat positivt.

Med tanke på att Sverige, trots alla smittade spelare, är klart för EM-final måste man säga att truppen har hanterat alla coronaturer på ett bra sätt.

— Vi har inte haft något val. Nu får vi se, det kommer säkert försvinna någon inför finalen och då får vi slänga in någon annan, säger assisterande förbundskapten Martin Boquist och rycker på axlarna.

"Lite parodiskt"

Men från blågult håll har det varit svårsmält att Wanne och Niclas Ekberg, som båda tidigare friskförklarats från covidinfektioner, stoppades i semin efter att nya tester gett positivt utslag efter att laget kom till Budapest.

— Det blir liksom lite parodiskt, man vet inte riktigt vad man ska tro, säger Boquist.

— Och det är så jävla tråkigt, för man lider så mycket med grabbarna som inte får vara med och uppleva det här. Samtidigt känns det hemskt att säga att man inte riktigt har tid att tycka synd om dem.

Klockan 18 i morgon kväll inleds EM-finalen i Budapest. Exakt vilket lag Sverige kan och får ställa på benen finns det anledning att återkomma till.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt