Zlatan har bara läst sin egen bok och en bok om livet (!) i sitt liv.
1 av 4
Zlatan har bara läst sin egen bok och en bok om livet (!) i sitt liv. - Foto: SCANPIX
Zlatans bok har precis släppts i Frankrike.
2 av 4
Zlatans bok har precis släppts i Frankrike. - Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX
Zlatan berättar att han varken har varit uppe i Eiffeltornet eller har sett Mona Lisa.
3 av 4
Zlatan berättar att han varken har varit uppe i Eiffeltornet eller har sett Mona Lisa. - Foto: Ap/SCANPIX
Zlatan själv vet inte ens vad verbet zlatanera betyder.
4 av 4
Zlatan själv vet inte ens vad verbet zlatanera betyder. - Foto: Amandine Noel / Icon Sport / BILDBYRÅN

Zlatan: "Jag har läst två böcker i livet – den ena var min egen"

Zlatan Ibrahimovic har fått ett eget verb och en egen docka i en teveshow i Frankrike. Nu berättar han om livet i Paris.


Att "zlatanera"

"klara något med kraft, dominera." [från franskan; efter fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic, som ”dominerar” på och utanför fotbollsplanen]

Källa: Språkrådet

PARIS. Trots att David Beckham kom och stal rampljuset under torsdagen är det fortfarande Zlatan Ibrahimovic som är den största stjärnan i Paris Saint-Germain. Han har nyligen släppt sin bok "Jag är Zlatan Ibrahimovic" i Frankrike och bjuder därför på flera exklusiva intervjuer i franska medier. 

Under fredagen publicerar den franska tidningen Le Parisien sin intervju där han berättar att han egentligen inte vet vad det nya verbet zlatanera betyder. 

– Alltså, jag vet faktiskt inte riktigt vad det betyder. Folk använder ordet ibland, men jag måste vara den ende som inte förstår exakt vad det betyder. Folk säger ”Ah, där zlatanerade han” och jag tänker att det är schyst. Sen frågar jag mig själv ”vad var det jag gjorde exakt?”. Men det är positivt, att folk pratar om dig visar att du är viktig och det är alltid bra, säger han till tidningen. 

"Min bok är bara den andra jag har läst"

Zlatan berättar dessutom att han bara har läst två böcker i hela sitt liv – varav den ena är hans egna biografi. 

– Litteratur är en helt ny värld för mig. När jag var liten sa inte min pappa till mig ”spring till biblioteket” direkt. Jag var alltid ute. Min egen bok är faktiskt bara den andra jag läst i hela mitt liv. Den andra fick jag av min manager, den handlade om livets mening, berättar han. 

31-åringen berättar att han inte är särskilt kulturell av naturen och, trots att han bor i Paris, har han varken varit och sett Mona Lisa eller varit uppe i Eiffeltornet. Men han har ju åtminstone en egen docka i den franska satirshowen "Les guignols de l'info".

"Alla säger att jag är viktig för att jag har en marionettdocka"

– För mig är det normalt, haha. Men jag ser ju hur folk runt mig i klubben och supportrarna reagerar. Alla säger att jag är viktig här eftersom jag har min egen marionettdocka men jag försöker att behålla lugnet. Jag lever alltid som jag lär, jag försöker göra mitt bästa på planen, eftersom det enda som räknas för mig är resultaten, säger han och öppnar samtidigt att för att fortsätta karriären efter PSG – i Amerika.

– Jag har kontrakt fram till sommaren, och sen två år till. Jag vill njuta av att spela fotboll och vinna här i Paris. När jag lämnar staden vill jag kunna säga att jag åstadkom det jag ville här. Sen kanske jag kommer att fortsätta spela, inte i Europa utan kanske i Amerika, jag vet inte. Ibland tänker man att man ska göra en sak, men sen får man ett erbjudande svart på vitt och då måste man titta på det också, säger han till Le Parisien

Se Zlatans senaste reklamevent för Nike där de ska ta ut de snabbaste talangerna i Europa.


/
/
PSG
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!