Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Det bästa som har hänt mig"

- 18/09/2012, 08:56 -
John Guidetti hoppas på att vara tillbaka i spel i mitten av oktober.
1 av 5

John Guidetti hoppas på att vara tillbaka i spel i mitten av oktober.

Lars Pehrson

Rehabiliteringsverkligheten som varit Johns vardag under fem månader.
2 av 5

Rehabiliteringsverkligheten som varit Johns vardag under fem månader.

Lars Pehrson

Det blev 20 mål för Feyenoord förra säsongen.
3 av 5

Det blev 20 mål för Feyenoord förra säsongen.

Lars Pehrson

Landslagsspel lär bli aktuellt för 20-åringen så snart han börjat få spela matcher igen.
4 av 5

Landslagsspel lär bli aktuellt för 20-åringen så snart han börjat få spela matcher igen.

Darko Bandic

John Guidetti trivs bra i Manchester City och tror att det har en bra plan för hans framtid.
5 av 5

John Guidetti trivs bra i Manchester City och tror att det har en bra plan för hans framtid.

Darryl Dyck

En dålig kyckling kunde förstöra hans karriär. I fem månader har John Guidetti varit borta från fotbollen där han bland annat missade EM. Nu börjar vår nästa anfallsstjärna se ljuset i slutet av tunneln på sin skada. Nästa kapitel i sagan om John Guidetti kan snart börja skrivas.

MANCHESTER. Senast John Guidetti spelade fotboll var för fem månader sedan, då i holländska toppklubben Feyenoord. Han gjorde 20 mål i klubblaget och det var upplagt för spel i Sveriges EM-lag. Sedan dök en dålig kyckling upp och förstörde alltihop.

Fem månader senare börjar det ljusna för 20-åringen efter den infektion i låret han ådrog sig på grund av matförgiftningen. Han berättar i en intervju med Aftonbladet att de senaste månaderna har varit jobbiga, den ständiga saknaden efter att få spela fotboll. Guidetti har själv haft svårt att avgöra hur länge han kommer att vara borta från fotbollen, allt han visste var att han skulle återvända till fotbollsplanen.

Tar inga risker

Idag mår Guidetti mycket bättre. Han är igång och tränar på så gott som full styrka men han undviker att ta några risker. Det stora problemet för 20-åringen, det som håller honom borta från fotbollen, är att han måste återuppbygga muskulaturen i låret där infektionen suttit. Han säger sig vara helt frisk i låret och klarar av att springa på så gott som 100 procent. I och med hans unga ålder vill han dock ta det försiktigt.

– Jag är helt virusfri, det har jag varit länge, viruset var bara där ett tag. Men när du inte använder benet så försvinner muskulaturen väldigt snabbt och det är det som jag håller på att bygga upp nu. Hade jag varit 36-37 år så hade jag nog tagit risken och kört, men nu är det bättre att bygga upp och inte få några följdfrågor. Jag vill ha en karriär till jag är 35 år, jag vill inte ha en karriär till jag är 24 år, säger han till Aftonbladet.

"Det bästa som har hänt mig"

Guidetti har inte spelat en match på fem månader. Vägen tillbaka har varit extremt påfrestande för den 20-åriga anfallaren.

– Det har varit ett jävla helvete och den här skadan har tagit bort mycket av de sakerna jag har drömt om under hela mitt liv. Det har gjort mig till en starkare person också, jag tror nog den här skadan kommer göra mig bättre än vad jag någonsin har varit. Det har gjort att jag har jobbat ännu hårdare. För nuet svider det, men för min framtida fotbollskarriär är det det bästa som har hänt mig, berättar 20-åringen i intervjun med Aftonbladet.

Han menar att det får ta den tiden det tar, än fast han tvingas offra EM- och VM-kval så är det den bistra sanningen. Han vill representera Sverige igen, men detta ska ske när han själv och hans kropp är redo för det säger han till Sportbladet.

Skadan läker sakta men säkert, Manchester City har förhoppningen att John ska vara tillbaka i matchform någon gång i mitten av oktober. Klubben vill dock inte ta några risker med honom utan avvaktar till det att spel för den unga svensken är helt riskfritt. Enligt John så resonerar de så att om han har klarat av att vänta i flera månader, så klarar han två veckor till.

Starkare både fysiskt och mentalt

I en klubb som Manchester City med anfallskonkurrenter som Mario Balotelli, Carloz Tevez och Sergio Kun Aguero är spel långt ifrån en självklarhet. Guidetti ser dock inte sin stjärnspäckade omgivning som något problem,  utan snarare tvärtom så är det motiverande och inspirerande. 

Hur det än blir så tror den 20-årige svensken att det finns en plan för honom i Manchester City, om det innebär spel i Manchester City eller spel någon annanstans vet inte John Guidetti idag, allt han vet är att hans målsättningar som fotbollsspelare knappast har sänkts på grund av en dålig kyckling.

– Det kommer att finnas intresse, det är inga problem. Jag hade höga målsättningar innan skadan och jag har ännu högre nu. Det är inget som har förändrats, säger han till Aftonbladet.