John Obi Mikel och Mark Clattenburg i närkamp. Clattenburg anklagades efter matchen för att ha kallat Mikel för apa.
1 av 4
John Obi Mikel och Mark Clattenburg i närkamp. Clattenburg anklagades efter matchen för att ha kallat Mikel för apa. - Foto: Sang Tan/Scanpix
Clattenburg satte verkligen sig själv i centrum under matchen.
2 av 4
Clattenburg satte verkligen sig själv i centrum under matchen. - Foto: Sang Tan/Scanpix
Här blir Fernando Torres utvisad efter en tveksam filmning.
3 av 4
Här blir Fernando Torres utvisad efter en tveksam filmning. - Foto: Sang Tan/Scanpix
Clattenburg delade ut två röda kort under matchen som Chelsea förlorade med 3–2 efter ett offsidemål från Uniteds Javier Hernandez.
4 av 4
Clattenburg delade ut två röda kort under matchen som Chelsea förlorade med 3–2 efter ett offsidemål från Uniteds Javier Hernandez. - Foto: Sang Tan/Scanpix

Mark Clattenburg frias från rasistanklagelser

Domaren Mark Clattenburg frias helt från anklagelserna om att ha yttrat rasistiska saker mot Chelsea-spelare. FA presenterade under dagen ett utlåtande där man presenterar sin syn på saken.


FA:s beslut

"FA finner inte att det finns något för Mr. Clattenburg att stå till svars för. FA anser dock att Ramires anklagelse gjordes med goda avsikter. Det är fullt möjligt för för ett vittne att missta sig. FA uppmanar alla spelare som anser sig själva, eller andra, bli utsatta för diskriminering att rapportera det direkt till domaren."

Det var efter matchen mellan Manchester United och Chelsea som Chelsea kom med anklagelser mot domaren Mark Clattenburg, som visade ut två av Chelseas spelare.

Men anklagelserna gällde inte de röda korten, utan de handlade om att Clattenburg ska ha uttalat sig rasistiskt mot Chelseas spelare i två fall.

Chelsea valde att bara gå vidare med ett av fallen där Clattenburg ska ha kallat John Obi Mikel för apa. Det var Chelsea-spelaren Ramires som sade sig ha hört Clattenburg säga "håll käft, din apa" till Mikel. Mikel själv hörde inte att Clattenburg sa något.

FA höll förhör med de inblandade domarna och spelarna, med icke teve-sänt material som hjälp. Då varken Mikel eller någon av linjedomarna, som hörde samtalet via headset, sade sig ha hört något rasistiskt, valde FA att fria Clattenburg från alla anklagelser.

I FA:s utlåtande skriver man också att det inte finns något på videomaterialet som styrker att Clattenburg ska ha sagt något rasistiskt till Mikel samt att Ramires modersmål inte är engelska utan portugisiska, vilket kan ha lett till att Ramires helt enkelt hörde fel. För att vara helt på den säkra sidan har FA även förhört två spelare med engelska som modersmål och de ska inte heller ha hört något rasistiskt.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!