Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Elitserien bryts sönder och splittras

Sport | 28/04/2009 18:06

Kris i elitserien när fem lag bryter sig loss.

Fem av elitserieklubbarna - Färjestad, Frölunda, Linköping, HV 71 och Djurgården - har sagt upp aktieägaravtalet i (SHL), den Svenska hockeyligan.

Officiellt är skälet att de vill se över tv-avtalet.

– Vi fem vill invänta den pågående utredning om hur hockeyn ska vidareutvecklas innan vi är beredda att binda oss i långa avtal, säger Linköpings ordförande Christer Mård, ordförande i den så kallade NT-utredningen, till TT.

Enligt de övriga sju klubbarna vill utbrytarklubbarna i stället försöka få ihop en ny liga tillsammans med bland andra den ryska KHL-ligan.

"SHL och elitserien ska drivas vidare med tolv deltagande elitlag. Om ett antal klubbar lämnar SHL kommer andra svenska klubbar inbjudas, för att med det svenska seriesystemet som grund, delta i den högsta divisionen" skriver de sju övriga klubbarna i ett gemensamt uttalande.

Spelschemat för 2009-10 ligger fast, men redan till säsongen 2010-11 kan elitserien vara utan fem av toppklubbarna.

Elitserien i ishockey riskerar att spricka mitt itu och det råder stora motsättningar mellan de båda falangerna, skriver SVT text.

Djurgårdens Mats Larsson utvecklar för SVT:

– Vi vill inte binda upp oss nu när svensk hockey tappat klubbmässigt. Vi måste titta på nya möjligheter.

Skrivet av: