Inget åtgärdspaket finns – om svinsjukan slår till

Hockeyligan: "Vi tar problemen på uppstuds sen."


Bara dagar återstår till elitseriestart men även till den tidpunkt då svininfluensan beräknas få sitt utbrott.

I dag samlades elitserielagens samtliga läkare i Stockholm för att diskutera det influensahot som hänger över såväl elitserien som det övriga samhället.

I slutet av augusti avslöjade Nyheter24 att antalet elitserieomgångar kan komma att kortas ner på grund av influensahotet.

Och här kommer nästa nyhet.

Enligt Hockeyligans sportchef Tommy Töpel finns inget konkret åtgärdspaket att tillsätta om smittan slår till och slår ut elitserielag.

Ingen beredskap, ingen plan för att möta svininfluensan.

– Nej, det är omöjligt att säga vilka konsekvenserna blir. Vi får ta problemen på uppstuds då. Vi kan omöjligt veta om något lag alls, ett lag eller tio lag kommer att drabbas. Vi får behandla frågan när den kommer upp, säger Töpel som även han deltog på dagens läkarkonferens.

Finns det någon plan ni kan luta er emot om ni exempelvis måste ställa in elitserieomgångar eller enstaka matcher?

– Det finns ingen sådan plan. Vi hanterar frågan när den kommer upp, det får vi ta då. Det är omöjligt att säga nu om det till exempel blir inställda matcher. Vi får vara beredda, fortsätter Töpel.

Hur orolig är du för att elitserien inte är rustad för om det blir en smittspridning?

– Det beror alldeles på storleken och det är bättre att se hur det utlöper. Vi får ta det på volley när det kommer, om det kommer.

Kommer ni från Hockeyligan att jobba extra hårt för att ge elitserielagen förtur på vaccin?

– Nej, utan varje lag jobbar efter att vaccinera sina spelare. Varje klubbläkare runt om i landet vet vad som gäller. Vi kommer inte att åberopa något sådant.

Handskakningar före och efter match inom ishockeyn då, blir det samma premisser som i fotbollsallsvenskan att spelarna får rådet att inte göra det?

– Vi kommer att köra på som vanligt. Något sådant blir det inte tal om.

Så här sa Luleås läkare Leif Gyllefjord när Nyheter24 var i kontakt med honom senast om influensan:

– Influensan är inte farligare än någon annan influensa, men anledningen till att den är debatterad är att man vet ganska lite om den. Den kan det slå ut ett helt lag eller delar av ett lag. Den kan göra att det är omöjligt att kunna få ihop tillräckligt med folk till en match. Visst är det så att man ändå måste känna en viss oro.

Gyllefjord förstår på sätt och vis Tommy Töpel och Hockeyligans resonemang.

– Slår det till fort spelar det ingen roll om man har en plan. Är laget på turné går smittspridningen väldigt fort, säger han till Nyheter24 i dag.

Leif Gyllefjord tror att Luleå Hockeys spelare och ledare kommer att vaccineras i mitten av oktober.

– Först ska sjukvårdspersonal och riskgrupperna vaccineras. Sen är det dags för oss. Det är ganska sent. Men jag är inte orolig än, avslutar Leif Gyllefjord.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Dahlins NHL-tränare sparkas

Hiljemark tar över Elfsborg – succétränaren lämnar

1 timme sedan
Elfsborg byter tränare i sommar. Jimmy Thelin har fått ett nytt tränarjobb i skotska Aberdeen. Han ersätts av en tidigare SM-guldvinnare i gulsvart: 31-årige Oscar Hiljemark. Det här var planen hela tiden, säger Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson.

Så lever Ludmila Engquist i dag – 23 år efter dopingskandalen

2 timmar sedan
Den tidigare friidrottaren Ludmila Engquist vann både VM-guld och OS-guld innan hon erkände att hon dopat sig. Nyheter24 har tagit reda på vad svenskarna googlar mest om den före detta stjärnan.

"Vi riskerar att mista medaljörer"

2 timmar sedan
Svensk elitidrott behöver centraliseras, och idrottare och tränare få bättre villkor. Det slås fast i en regeringsrapport. "Vi riskerar att mista medaljörer", säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.

Sävinger gör debut i landslaget

3 timmar sedan
Sveriges handbollsherrar åker på träningsläger till Norge och spelar matcher mot USA och Tyskland i sin sista samling innan OS-truppen tas ut.

OS-elden tänd – färdas med båt till Frankrike

idag 11:36
Trots molnen över Olympia i Grekland kunde OS-elden tändas, med 100 dagar kvar till sommar-OS i Paris.