Så byggde HV Sveriges bästa power play

"Vi har några hemliga varianter".


HV71 har smällt in imponerande 22 mål i numerärt överläge på 13 omgångar är överlägset bäst i elitserien.

På 61 powerplayförsök har guldfavoriten över 20 mål - vilket innebär 36 procent i effektivitet.

Tvåa ligger Luleå på 25 procent.

Den så fruktansvärt överlägsna förstaformationen med Jukka Voutilainen, Johan Davidsson, Martin Thörnberg, David Petrasek och Pasi Puistola - ligger bakom 17 av målen i powerplay.

Snacka om dominans.

Martin Thörnberg, en av HV:s landslagsstjärnor, avslöjar hemligheterna bakom deras effektivitet i spel fem mot fyra och fem mot tre.

–Det låter ganska enkelt att prata om det så här, sen är det så klart svårare på isen. Alla i kedjan vet vilka roller var och en har. Vilka uppgifter som gäller där och då. Vi jobbar hårt tillsammans varje byte. Allt det här är en del, säger Thörnberg till Nyheter24 innan han fortsätter:

– Sen är det väl tredje, fjärde säsongen vi spelar ihop. Allt sitter i bakhuvudet och moståndarna har knappt en chans att läsa oss. Vi har grymt bra självförtroende i powerplay och får vi ett läge gör vi oftast mål. Vi har liksom det rätta flytet.

Hur många olika varianter har ni i numerärt överläge, det verkar vara omöjligt att försvara sig emot er?

– Vi har lite olika varianter beronde på hur motståndarna ställer upp och vilka vi möter. Alla lag har sjukt stor respekt för oss också. Till antal är det väl sex till sju varianter varav tre till fyra av dem är sådana vi kan bestämma när vi är ute på isen. De två övriga är lite mer hemliga, säger Thörnberg.

En patenterad variant är ju Davidssons flipp-passning från sargposition in till Voutilainen som skjuter, men den ser vi inte lika ofta?

– Nej, motståndarna markerar honom mer och mer för varje säsong, men då får jag lite mer yta i stället. Första säsongen han var här körde man den ofta. Fast min roll är mest att stå framför mål och täcka, kanske styra in någon puck då och då.

Hur mycket tränar ni på powerplay under säsong?

– Inte så mycket allså, eventuellt någon gång i veckan. Det blir så mycket PP på matcherna så vi behöver inte. På försäsongen blir det alltid mer för att få in känslan.

Och mot Rögle i kväll, blir det nya PP-mål?

– Absolut, det blir det nog. Jag vet inte vad de har för motgift riktigt. Fast Rögle är ett hårt arbetande lag, det blir tufft hela matchen, avslutar han.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Beskedet: Förra världsettan avslutar karriären

Guldyra för Örebros volleybolldamer

Guldtorkan är över för volleybolldamerna i Örebro Volley. Laget vann den tredje SM-finalen mot det regerande mästarlaget Engelholm med 3–1 i set och tog därmed hem SM-guldet via 3–0 i matcher.

Spräckte Rögles svit: "Skönt att vinna första"

Skellefteå vann den första ronden i SM-finalen i ishockey med 1–0 över Rögle. Forwarden Linus Lindström blev matchhjälte med ett mål fyra minuter från slutet. Finns ingen bättre känsla, skönt att se den gå in. Alltid skönt att vinna första, nu ska vi gå vidare, sade segerskytten till TV4 Play.

Drömmål gav Vittsjö första segern

Ett drömmål på frispark gav Vittsjö första segern i damallsvenskan. Heidi Kollanen knorrade in en frispark i 2–0-segern över nykomlingen AIK.

Säsongens första Värnamo-vinst – Zeljkovic hjälte

Värnamo tog säsongens första seger i allsvenskan. Det kan laget tacka Ajdin Zeljkovic för.

Felfritt igen av von Eckermann – svensk ledning

1 timme sedan
Henrik von Eckermann behåller ledningen i världscupfinalen i Riyad inför den sista omgången.