1 av 6
- Foto: Scanpix
2 av 6
3 av 6
4 av 6
5 av 6
6 av 6

"Vill proppa Crosby!"

Hela elva spelare ifrån elitserien är uttagna i den norska OS-truppen. En av dem är Linköpings, Martin Laumann-Ylven. Här berättar han om den uteblivna speltiden i sitt klubblag, om vem han helst skulle vilja proppa i det kanadensiska landslaget, samt alla andra tankar kring den kommande OS-turneringen.


Linköping HC har gått som tåget under de senaste månaderna och är helt klart en av de stora kandidaterna till att vinna SM-guldet denna säsong. Men norrmannen Martin Laumann-Ylven har det varit desto jobbigare. Speltiden och förtroendet från tränaren, Slavomir Lener, har uteblivit.
 - Det är klart att det är frustrerande, man vill alltid spela så mycket som möjligt. Men jag klagar inte, utan krigar på som jag alltid har gjort, säger han till Nyheter24.

Vad säger du om Leners ledarskap?
 - Jag har ingenting ont att säga om honom. Jag har fullt förtroende för Lener som coach.

I februari, 2010, så väntar den stundande OS-turneringen i Vancouver. Någonting som Martin ser fram emot väldigt mycket.
 - Att spela OS är det absolut största man kan vara med om som hockeyspelare. Att få representera sitt land och dra på sig landslagsdressen. Det kommer att kännas oerhört stort.

Hela elva spelare ifrån elitserien är uttagna i den norska OS-truppen...
 -  Ja, det skoj!
 - Jag tycker att det bevisar att den norska hockeyn bara blir bättre och bättre, då spelare från Norge kan komma hit till Sverige och slå sig in i elitserien, säger han.

I Linköping så har Laumann-Ylvens roll alltid varit fysisk.

Han är en av de spelarna som ska vara där ute på isen för att spela fysiskt och väldigt jobbig att möta. Han själv tror att han kommer att få en liknande roll även i landslaget.
 - Ja, det tror jag nog. Det blir nog till att spela i en krigande tredje eller fjärdekedja.

Hur känner du inför det?
 - Det känns bra att min roll kommer att vara den samma i landslaget som här i Linköping. Då vet både jag och tränaren vad de är jag ska utföra på isen.

Hans spelstil är väldigt fysisk, vilket han kommer att få bevisa mot tuffast möjliga motstånd redan i öppningsmatchen. Våra nordiska grannar Norge kommer nämligen att få möta Kanada redan i första omgången och på frågan angående vem han helst skulle vilja bjuda på en extra bröstvärmare, så är svaret enkelt.
 - Ja, det måste vara Sidney Crosby, utan tvekan, svarar Martin och lyser upp i ett leende.

Varför just Crosby?
 -  Det vore häftigt att komma hem och säga att man har tryckt till en av världens bästa hockeyspelare lite extra, säger han och skrattar.

Vad tror du annars om matchen mot lönnlöven?
 -  Ja först och främst så kommer det nog vara massor av känslor inför matchen. Att åka in på planen och känna att man har allt emot sig kommer både vara nervös och spännande. Då tänker jag framför allt på publik, domare och säkerligen även media. Men det ska bli en riktigt häftig upplevelse.
 - Själva matchen kommer att bli tuff så klart. Vi kommer nog inte att sätta upp några speciella mål utan det är bara att gå ut och köra och göra så bra ifrån sig som möjligt, sen får vi hoppas på det bästa.

Norge är som ni säkert redan har förstått ingen av storfavoriterna i den här turneringen. Men det finns en speciell match där Martin tror att de ska kunna slåss om segern.
 - Ja, matchen mot Schweiz. Där tror jag att vi har en riktigt bra chans till seger. I de andra matcherna mot Kanada och USA är det kanske lite för mycket begärt att tro på poäng. Men som sagt, mot Schweiz tror jag att vi har en bra chans.

Din lagkamrat, Magnus Johansson, är uttagen i den svenska OS-truppen. Vad tror du om Sveriges chanser till att försvara sitt guld från Turin 2006?
 - Först och främst så skulle jag vilja säga att jag är glad för Manges skull som verkligen förtjänar den här landslagsplatsen.
 - Sen så tror jag att Sverige har en bra chans att kunna vinna, absolut. De är helt klart en av de stora guldkandidaterna, avslutar 21-årige Martin Laumann-Ylven.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förlorade benet i Hamas attack – ska spela EM

1 timme sedan

Apple nära rättigheterna till nya klubblags-VM

1 timme sedan
Teknikjätten Apple ska vara nära ett avtal med Fifa om TV-rättigheterna till nästa års klubblags-VM, enligt New York Times.

Svensken återupptog karriären – hos CL-mästaren

1 timme sedan
Från målvaktstränare i Alingsås – till målvakt hos Champions League-mästaren Magdeburg. Mikael Aggefors, 39, är tillbaka i hetluften igen.

Nyberg klar som domare i fotbolls-EM

2 timmar sedan
Herrlandslaget tog sig inte till fotbolls-EM i sommar, men en svensk domartrio får i alla fall göra resan till Tyskland. 35-årige huvuddomaren Glenn Nyberg är tillsammans med sina assisterande domare Andreas Söderkvist och Mahbod Beigi uttagna till EM, som inleds den 14 juni, skriver Aftonbladet.

Stark bästa svenska – nära OS efter majorsuccén

3 timmar sedan
Maja Starks andraplats i årets första major, Chevron Championship, innebar samtidigt ett jättekliv mot OS i Paris. På världsrankningen klättrar Stark från 46:e till 28:e plats och hon är nu bästa svenska – precis före 29:an Linn Grant.

McDavid historisk – fem assist i målfesten

3 timmar sedan
Det blev en målfest när Edmonton Oilers vann med 7–4 mot Los Angeles Kings i den första NHL-åttondelen – mycket tack vare Connor McDavid.