Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Wikegård: "Öppet slutspel"

- 18/03/2010, 13:18 -
1 av 3

Bildbyrån

2 av 3

Bildbyrån

3 av 3

Scanpix

Niklas Wikegård tror på ett vidöppet slutspel där många lag kan överraska, däribland Brynäs.- Topplagen är sämre än tidigare, säger han till Nyheter24.

Nyheter24:s hockeyexpert Niklas Wikegård är spänd inför det stundande slutspelet, men han sågar hockeyförbundets regel att ettan inte får välja vilket lag som helst.

- Jag tycker att ettan får välja sjua, åttan är beischt. Man ska få välja på alla lag. Placeringsmässigt ska man möta rätt och man ska börja hemma, säger Wikegård till Nyheter24.

På grund av utgångsläget tror han dessutom att de sämre placerade lagen kan skrälla.

- Jag tror det blir fyra hemmasegrar. Jag tror att de lag som är sämre placerade vinner alla sina hemmamatcher.

"Markström nästa målvaktsstjärna"

Brynäs kommer få det grymt tufft mot Djurgården men enligt Niklas Wikegård kommer det att bli en jämn serie.

- Brynäs är långt ifrån chanslösa mot Djurgården. Jag tippar 4-3 i matcher för Djurgården, det kommer bli väldigt, väldigt jämnt, förklarar Wikegård och fortsätter:

- Grymt viktigt för Brynäs hur matchningen av laget blir. Jag tror att man måste utnyttja hemmafördelen brutalt.

Förutom den viktiga matchningen, måste Brynäs förlita sig på en spelare enligt Wikegård: Målvakten Jacob Markström, som kan axla Henrik Lundqvists mantel om man ska tro den förre Djurgårdstränaren.

- Markström är vår nästa stora målvaktsstjärna. Han är jävligt bra, hyllar Wikegård.

För Djurgårdens del gäller det att stjärnan Marcus Nilsson kliver fram och tar ansvar.

- De yngre killarna i Djurgården har tagit steg och utvecklats. Marcus Nilsson givetvis väldigt viktig, menar Wikegård.

"Frölunda bättre i fjol"

Ett lag som däremot inte blir att räkna med enligt Niklas Wikegård är Frölunda, som inte har samma spetskompetens som i fjol. Wikegård tror dessutom på ett öppet slutspel med överraskningar.

- Det kommer att bli ett öppet slutspel, topplagen är sämre än tidigare. Jag tror inte Frölunda har det i sig, de var mycket bättre i fjol. Men det är nu det är slutspel, förklarar Wikegård.

Inte heller Färjestad håller måttet menar 46-årige Wikegård.

- Färjestad har inte den stommen i laget. Johansson och Axelsson kom in i laget, men de är absolut inga slutspelskillar.

En spelare som Wikegård vill lyfta fram är HV 71:s David Petrasek, som dessvärre har dragits med en handskada.

- Petrasek är en jätteviktig spelare för HV både i fem-mot-fem och fem-mot-fyra, säger Wikegård, som dock inte tror på laget HV:

- HV 71 kommer få det tufft mot Timrå.

Vilka spelare kliver fram?

I ett slutspel är det inte enbart viktigt att de stora stjärnorna levererar. Även doldisar som inte varit i slag under grundserien kan plötsligt bli avgörande kuggar i lagen.

- Jag är jättespänd på att se vilka spelare som kommer fram extra nu i slutspelet, som inte har rosat marknaden i serien. Andreas Enqvist i Djurgården kanske?, föreslår Niklas Wikegård.

För att bli svenska mästare måste man enligt Wikegård också ha en stark fjärdefemma och de rätta kompletteringsspelarna.

- Jag tror att den bästa fjärdefemman, bästa kompletteringsspelarna blir nyckeln.