Sjukdomen höll på att ta hans liv

Förre storbacken Fredrik Olausson berättar om livet med leversjukdomen.


Det började med feberfrossa under en flygresa. Fredrik Olausson trodde det var en vanlig influensa – men det visade sig vara en svår leversjukdom. En sjukdom som var nära att kosta backen livet. Nu berättar Fredrik Olausson om den svåra tiden i en stor intervju i Värmlands Folkblad.

Det visade sig att sjukdomen vara en följdsjukdom till ulcerös colit, en tramsjukdom han tidigare hade drabbats av. Fredrik Olausson var tvungen att göra en levertransplantation.

En nervös väntan på att det skulle komma in ett organ följde.

Det gick drygt tre månader – innan beskedet kom att det fanns en lever till honom.

– Klockan var kvart över tolv på natten och de sa att ”du ska vara här senast klockan fem på morgonen”, säger Fredrik Olausson till Värmlands Folkblad.

Olausson bor i Jönköping, och operationen skulle ske i Huddinge.

Transplantationen gick bra – men det betydde inte att Olausson mådde bra när den nya levern var på plats.

– Efterföljande månader mådde jag bra en tiondel av tiden. Jag kände trötthet, orkade helt enkelt inte, säger han.

Efter ett tag visade det sig att den nya levern hade slutat att fungera. En ny operation var ett måste. Dessutom drabbades Fredrik Olausson av nästa olycka: han fick bältros.

– Då började jag bli väldigt dålig. Efter det kommer jag inte ihåg något på två och en halv månad, dom är borta ur mitt liv. Det var i sista stund som jag fick en transplantation till, säger han.

I dag mår Olausson bra igen.

– Innan hela processen började vägde jag 88 kilo, sedan var jag nere och vände på 62 men i dag har jag kommit tillbaka till matchvikt, ha, ha. Men det kanske inte är lika mycket muskler nu, säger han till Värmlands Folkblad.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

NHL: Arizona flyttar till Utah

2 timmar sedan
NHL-laget Arizona flyttar till Utah efter en storaffär som nu har godkänts av ligan. Vad det nya namnet blir är inte klart.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

igår 21:04
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.