Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Jag blev en syndabock"

- 29/03/2010, 14:02 -
Jens Karlsson leds blodig av isen.
1 av 6

Jens Karlsson leds blodig av isen.

Scanpix

Fredrik Norrena gjorde comeback i går efter avstängningen.
2 av 6

Fredrik Norrena gjorde comeback i går efter avstängningen.

Scanpix

Han tycker att det är mer nervöst att behöva stå på sidan om än att spela själv.
3 av 6

Han tycker att det är mer nervöst att behöva stå på sidan om än att spela själv.

Scanpix

Norrena är tillbaka och gjorde en stormatch.
4 av 6

Norrena är tillbaka och gjorde en stormatch.

Bildbyrån

I morgon tar de emot Frölunda på hemmais i den sjunde och avgörande matchen.
5 av 6

I morgon tar de emot Frölunda på hemmais i den sjunde och avgörande matchen.

Bildbyrån

Jens Karlsson-incidenten renderade i tre matchers avstängning.
6 av 6

Jens Karlsson-incidenten renderade i tre matchers avstängning.

Scanpix

Utskälld och utbuad. Då storspelade Fredrik Norrena. SM-slutspelets "bad boy" gav sig själv och Linköping återupprättelse efter sin avstängning. - Man var lite nervös inför matchen, erkänner han för hockeysverige.se.

GÖTEBORG. Fredrik Norrena gör en så kallad Ottawa Senators-intervju. Han sitter på en motionscykel och besvarar reportrarnas frågor med andan i halsen medan svetten lackar från pannan.

När hockeysverige.se kommer fram för att ta hans vittnesmål om 3-2-segern i Scandinavium samt känslorna inför och under comebacken efter avstängningen på tre matcher är han noggrann med att förhöra sig om vem man är och varifrån man kommer. Hans blick är väldigt fokuserad. Med extra emfas stirrar han rakt in i ögonen på den han tilltalar. Kanske för att förvissa sig om att hans budskap verkligen går fram.

Efter Jens Karlsson-incidenten för en dryg vecka sedan anser han sig orättvist smutskastad i media. Utmålad som en buse på grund av något som han personligen såg som en olyckshändelse snarare än en uppsåtlig regelöverträdelse.

"Publiken ska vara enögd"

Göteborgarna var föga överraskande av en annan åsikt. Målvakten som en gång var publikfavorit i Scandinavium möttes av en orkan busvisslingar och burop när han beträdde isen inför matchen. Den fortsatte att förfölja honom genom hela matchen.

- Publiken? Den ska vara enögd. Jag blev en syndabock i den här incidenten, men jag har kommenterat den och har inte ändrat min åsikt, säger Fredrik Norrena innan han erkänner att han naturligtvis lade märke till den fientlighet som hade hans namn på kuvertet.

- Det var svårt att inte höra dem, men det var väntat. Ingen överraskning. Det är ju så det är. Man har bett om ursäkt, en spelare vill aldrig skada en annan spelare avsiktligt … Mycket mer kan man inte göra. Vi har lämnat det där bakom oss.

"Kollade knappt"

Det har naturligtvis inte vi ettriga och frågvisa journalister. Hockeysverige.se vill exempelvis veta hur det var att följa tre matcher från sidan av isen.

- Första matchen i Göteborg följde jag inte med till. Då kollade man knappt. Då kände man sig lite olycklig och försökte bearbeta den grejen när man just hade fått beskedet om avstängningen. Men hemmamatcherna har jag följt och blivit mer och mer nervös ju längre matcherna har gått, svarar Fredrik Norrena.

Det är mycket mer nervöst att stå vid sidan om?

- Visst är det det. Man orkar ju inte stå och vara nervös i tre matcher i följd.

Mindre nervöst var det således att stå på isen på söndagskvällen. Fredrik Norrena uppträdde lugnt, stabilt och mycket säkrare än under många andra matcher den här säsongen. Han såg faktiskt ut att trivas i skottgluggen.

- Man får inte bli för taggad för då är det lätt att man hindras i sitt målvaktsarbete. Nu var det var lite på gränsen, man var lite nervös inför matchen, men så är det oftast, speciellt när man går in så här långt fram i en serie och något lag har läge att avgöra. Den pressen finns där när man vet att säsongen är över om man förlorar matchen.

"Fröunda var verkligen på gång"

Det var framför allt i den andra perioden som Norrena briljerade. Han räddade ett friläge från Tomi Kallio och svarade för ytterligare ett par vassa räddningar när Frölunda fick chansen att spela med två man mer i drygt två minuter.

- Det var skönt att vi dödade det, för där var Frölunda verkligen på gång, men annars tycker jag inte att det var någon speciell räddning som stack ut. Alla räddningar är viktiga i slutändan.

Norrenas stolpar och ribba svarade också för en betydande insats i matchen. Inte mindre än fyra gånger klingade det i målställningen.

- Niklas Anderssons backhand i andra perioden hade jag inte riktigt koll på, men annars tycker jag att man har ganska bra koll. Okej, vill pucken in är det alltid något jäkla mål man åker på, men på det stora hela tycker jag att man har koll på både ribba och stolpe.

"Då måste jag ha borrmaskin och svets"

Göteborgs-Postens utsände Cege Berglund påminner Fredrik Norrena om att IFK Göteborgs målvakt Kim Christensen sparkade in stolparna under en allsvensk match förra säsongen. Finländaren skrattar gott och konstaterar att han skulle få svårare att tjuva centimeter med samma metod.

- Då måste jag ha borrmaskin och svets med mig ut på isen…

Det lär han inte behöva på tisdag. Publikstödet i Cloetta Center är fördel nog. Men trots två raka segrar, råg i ryggen och en positiv känsla i laget vill han inte utmåla Linköping som någon självklar favorit.

- Vi är starka på hemmaplan och ska försöka komma upp till vår absolut högsta nivå. Vi får väl se hur det går. Det är små marginaler, det vet alla.

Hockeysverige.se