- Foto: Scanpix

AIK tillbaka i Elitserien efter stor dramatik

För ett par månader sedan ville AIK till KHL, men fick nobben av Svenska Ishockeyförbundet. Ikväll blev man klara för Elitserien istället, åtta år efter degraderingen, efter en högdramatisk kvalserieavslutning. "Det känns så jävla bra. Jag är helt slut psykiskt. Det värsta jag gjort", säger AIK-anfallaren Henrik Eriksson.


STOCKHOLM. AIK är tillbaka i Elitserien. Men det krävdes en minst sagt högdramatisk avslutningsrunda där alla lagen som hade chansen att gå till Elitserien fortfarande var med i den fajten ända in i det sista.

Rögle vann på straffar mot Södertälje (vilket hade räckt till Elitserien om AIK tagit max en poäng mot Växjö) och Leksand vann efter sent segermål mot Almtuna (som lika gärna kunde vunnit), vilket hade räckt om Växjö vunnit på ordinarie tid - om inte Rögle hade vunnit på straffar.

Men AIK vann till slut efter att ha pressat på under större delen av matchen men utan att få utdelning.

Först med mindre än sex minuter kvar fick man in 1-0. Oscar Ahlström hittade Lucas Lawson (det sena nyförvärvet från Nynäshamn, av alla ställen) som blev fri och inte gjorde något misstag mot storspelande Viktor Fasth.

- Det är han så jävla värd. Så jävla värd. Det är helt sjukt, sade Henrik Eriksson till Viasat Hockey om Lawsons avgörande.

Eriksson har tidigare varit med och spelat upp Timrå i Elitserien 2000, men tyckte uppenbart att detta var snäppet större.

- Det känns så jävla bra. Jag är helt slut psykiskt. Det värsta jag gjort.

David Engblom, AIK-veteranen som spelat med laget i Elitserien när det senast begav sig och dessutom var med laget nere och vände i division 1 säsongen 04/05, var mer lättad än upphetsad efter segern.

- Det var svårare än vad jag trodde, förklarade Engblom.

- Det var spänt på alla håll tror jag. När vi inte fick utdelning heller. Vi började ju första perioden ganska bra, men han gjorde några fantomräddningar, och det klart det var tungjobbat då.

Hockeysverige.se

AIK
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!