Videodomare vilar säsongen ut

Fattade ett felaktigt beslut - tar timeout resten av hockeysäsongen.


Den videomåldomare som fattade ett felaktigt beslut i matchen mellan Rögle och HV71 i elitserien tar en timeout resten av hockeysäsongen, uppger elitklubbarnas samarbetsorgan Svenska hockeyligan.

HV71 har tidigare krävt omspel av matchen, en möjlighet som Svenska hockeyligans sportchef Tommy Töpel uteslutit.

Tv-bilderna från matchen visade klart hur Rögles spelare Chris Abbott sparkade in pucken till 6-5, ett mål som blev avgörande för matchen och gav Rögle segern.

Videobedömningen av svårbedömda målsituationer sker nu lokalt på varje arena. Allt fler röster har krävt att tveksamma situationer i stället ska granskas av en central enhet.

– Vi har diskuterat det. De vanliga tv-bilderna är inga bekymmer. Problemet är hur vi ska överföra bilderna från specialkamerorna på arenan till ett centralt kontor, sade Tommy Töpel till Aftonbladet i onsdags.

I pressmeddelandet om videomåldomarens timeout skriver hockeyligan att "videomåldomarna har inga personliga anknytningar till deltagande lag i elitserien. De har handplockats och utbildats av regelspecialister såväl praktiskt som teoretiskt. Samtliga har bakgrund som domare och vissa har även genomgått granskarutbildning."

Enligt Svenska hockeyligan har 650 bedömningar gjorts sedan målkamerorna infördes för sju år sedan och att tre av dessa bedömningar varit felaktiga -"två av dem under de två första säsongerna och den tredje i den aktuella matchen den 5 januari 2009".

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Duplantis OS-plan – avstår klassisk tävling

Regn och gräsbrand störde F1-kvalet

1 timme sedan
Tidigt i kvalet inför formel 1-sprinten i Shanghai blev det rödflagg för en gräsbrand bredvid banan, som dock släcktes snabbt.

Nagelsmann stannar: tysk förbundskapten över 2026

1 timme sedan
Julian Nagelsmann kommer att leda Tyskland under VM 2026 i USA, Kanada och Mexiko.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

1 timme sedan
Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Trio diskas efter skandalen – lät kines vinna

1 timme sedan
Topptrion i Pekings halvmaraton diskas och fråntas sina medaljer, meddelar arrangören. Hemmalöparen He Jien vann – efter att ha vinkats fram av en trio konkurrenter på upploppet.

Tragedin i Riyad – succéhästen dog i stallet

3 timmar sedan
Amerikanskan Jill Humphrey, 42, firade en av sina största framgångar. Hon hyllade sin häst efter tredjeplatsen i världscupfinalens andra omgång i går kväll. Han gjorde allt för mig. Kort senare kollapsade Chromatic och dog.