Videodomare vilar säsongen ut

- 08/01/2009, 13:36 -

Fattade ett felaktigt beslut - tar timeout resten av hockeysäsongen.

Den videomåldomare som fattade ett felaktigt beslut i matchen mellan Rögle och HV71 i elitserien tar en timeout resten av hockeysäsongen, uppger elitklubbarnas samarbetsorgan Svenska hockeyligan.

HV71 har tidigare krävt omspel av matchen, en möjlighet som Svenska hockeyligans sportchef Tommy Töpel uteslutit.

Tv-bilderna från matchen visade klart hur Rögles spelare Chris Abbott sparkade in pucken till 6-5, ett mål som blev avgörande för matchen och gav Rögle segern.

Videobedömningen av svårbedömda målsituationer sker nu lokalt på varje arena. Allt fler röster har krävt att tveksamma situationer i stället ska granskas av en central enhet.

– Vi har diskuterat det. De vanliga tv-bilderna är inga bekymmer. Problemet är hur vi ska överföra bilderna från specialkamerorna på arenan till ett centralt kontor, sade Tommy Töpel till Aftonbladet i onsdags.

I pressmeddelandet om videomåldomarens timeout skriver hockeyligan att "videomåldomarna har inga personliga anknytningar till deltagande lag i elitserien. De har handplockats och utbildats av regelspecialister såväl praktiskt som teoretiskt. Samtliga har bakgrund som domare och vissa har även genomgått granskarutbildning."

Enligt Svenska hockeyligan har 650 bedömningar gjorts sedan målkamerorna infördes för sju år sedan och att tre av dessa bedömningar varit felaktiga -"två av dem under de två första säsongerna och den tredje i den aktuella matchen den 5 januari 2009".

Skrivet av: