HV avgjorde i sudden: "En jävla lättnad"

Johan Davidsson kunde blivit syndabock efter ett missat friläge med tio sekunder kvar. I förlängningen fräckistekade han fram en blixtsnabb HV-kontring som gav segermålet i en svängning final nummer fem. - En jävla lättnad, svarade målskytten Martin Thörnberg på vad hans känsla efter segermålet var.

Den femte finalmatchen mellan HV71 och Djurgården blev den hittills fräckaste drabbningen.

Matchen hade det mesta. En underdog som blev utspelad, men ändå tog sig upp i 3-0-ledning. En storfavorit som tryckte på och kom tillbaka i matchen och en back som flög mellan himmel och helvete ett par vändor.

Och så den där obligatoriska sudden deathen. För fjärde matchen i rad.

Djurgården hade märkligt nog 3-0 i inledningen av andra perioden. Då hade man bara skjutit sex skott mot Stefan Liv.

Man hade 1-0 efter första perioden, trots massiv HV-press, och fick utdelning med två snabba mål i andra periodens inledning.

Då såg det ut som att DIF skulle kunna koppla guldgrepp.

Men HV71 vek inte ner sig.

David Ullström 21 år fyllda på torsdagen, fick in reduceringen till 1-3 och blev startskottet för en upphämtning som blev fullbordad i slutminuten när Teemu Laine skrinnade sig fri och väntade ut Gustaf Wesslau och slog in 3-3.

Det var också där som Andreas Holmqvist inledde sin vandring från helvete till himmel till helvete igen.

I det numerära överläget krockade han med Marcus Ragnarsson på offensiv blå och gav Kris Beech chansen att slå pucken på djupet till Laine.

I tredje perioden gjorde Holmqvist helt ren framför HV-kassen 4-3 för DIF och såg med sex och en halv minut kvar ut att skjuta stockholmarna till segern.

Men bara en och en halv minut senare blev han utvisad och gav Oscar Sundh chansen att kvittera.

- Det blev nån situation vid sarghörnet, "Teden" är ju duktig med pucken och sen försökte jag backa upp framför mål och sen tror jag väl att jag missade pucken först där, sade Oscar Sundh till Kanal 5 om sitt mål.

Och så var det. Sundh missade pucken vid första försöket och ställde Wesslau helt innan han lade in kvitteringen.

När alla väntade på förlängning - för fjärde matchen i rad - fick Johan Davidsson ett helt rent läge framför Wesslau, framspelad av Janne Niinimaa med bara tio sekunder kvar. Davidsson prickade överkant ribba och kunde vid det läget bli syndabock för HV.

Men ödet ville annat. I förlängningen tog det inte mer än tre minuter innan han var högst delaktig i HV:s fräcka segermål.

Davidsson tekade hårt snett framåt höger från tekningscirkeln till vänster i egen zon.

Jukka Voutilainen stack på djupet och serverade Martin Thörnberg centralt i offensiv zon som inte gjorde något misstag när han pricksköt hem segern för HV71.

- En jävla lättnad, sade Martin Thörnberg om hans känslor efter målet.

- Det kändes som det var våran tur idag. Vi krigar på väldigt bra men får inget gratis. Vi får jobba på jävla hårt idag. Känns som vi borde vunnit med ett par mål, fortsatte Thörnberg.

HV71 vann skotten med 46-22 och hade svårt att få full utdelning för den press man skapade matchen igenom.

- Vi jobbar, jobbar och jobbar och dom kommer upp och gör ett par mål. Men vi jobbar vidare ändå och visar en jävla vilja. Det var skönt att få det där 1-3-målet, det gav oss mycket energi. 0-3 hemma är ju inte så jättekul direkt.

HV71 har nu guldläge på lördag när lagen drabbar samman inför ett fullsatt Hovet. Trots att Djurgården inte förlorat en enda av de fem finalmatcherna på ordinarie tid.

Hockeysverige.se

HV
/
/

Trio diskas efter skandalen – lät kines vinna

Tragedin i Riyad – succéhästen dog i stallet

Amerikanskan Jill Humphrey, 42, firade en av sina största framgångar. Hon hyllade sin häst efter tredjeplatsen i världscupfinalens andra omgång i går kväll. Han gjorde allt för mig. Kort senare kollapsade Chromatic och dog.

Ett ja och två nej till VM-spel

Grundserien i NHL-ishockey är slut och flera svenskars lag är utslagna. Då börjar de svenska stjärnorna lämna VM-besked till Tre Kronor. Ett positivt besked får förbundskapten Sam Hallam från André Burakovsky.

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

idag 04:06
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel.

Köpte NHL-lag för 10 miljarder – stort intresse

idag 01:52
Flytten av NHL-laget Arizona Coyotes till Salt Lake City kan bli lyckad. Affären på motsvarande 10 miljarder kronor hann knappt avslutas förrän ansökningar om säsongsbiljetter strömmade in. 11 000 av 12 000 platser är redan bokade.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.