Luleå kan vara sämre än någonsin.
Luleå kan vara sämre än någonsin. - Foto: Anders Hillegren/SCANPIX

Sämre än någonsin?

Nästa lag i Hockeysveriges nedräkning till Elitseriepremiären är Luleå. Som kan vara sämre än någonsin.


LULEÅ. Det är bara att konstatera, på pappret har Luleå ett sämre lag än på väldigt länge och det utifrån ett lag som bara slutade på tionde plats förra säsongen. Låter som recept för katastrof och Luleås hopp till räddning vilar nu på en gammal finsk back och en Linus Omark-copycat.

IN OCH UT
Nyförvärv: Kim Karlsson, Almtuna, Sebastian Meijer, Västerås, Elias Fälth, Almtuna, Lars Lökken Östli, Storhamar, Topi Jaakola, Södertälje, Sebastian Enterfeldt, Almtuna, Joonas Vihko, HPK, David Rautio, Oskarshamn, Janne Niinimaa, HV71, Simon Hjalmarsson, Rögle.

Förluster: Martin Chabada, Södertälje, Robin Lindqvist, Timrå, Emil Lundberg, Poprad, Jonathan Hedström, Kärpät, Mattias Modig, Pittsburgh, Johan Fransson, Los Angeles, Mikael Lidhammar, Bofors, Kristofer Berglund, Färjestad, Alexander Hellström, Novosibirsk.


HOCKEYSVERIGES FEM FAVORITER

Kim Karlsson
Vi vet inte hur Kim Karlsson har tillbringat sina senaste somrar. Men en rimlig gissning är att en stor del av tiden har gått till att detaljstudera Youtube-klipp och matchvideos på Linus Omark. Karlsson har gjort sig själv till en kopia av Omark i spelstilen och det har gett utdelning. Detta då 20-åringen har varit Luleås bäste offensive spelare under försäsongen och har en spektakulär kreativitet i sig, som kan leda till ett genombrott redan i vinter.


Pär Arlbrandt
"Han håller inte i elitserien", var det många som på rutin tyckte inför förra säsongen. Svaret på det blev en plats bland elitseriens tjugo bästa poängplockare för Arlbrandt, som kompenserar sin litenhet med en bländande klubbteknik och spelförståelse. En extra växel till i farten och Arlbrandt hade varit Sveriges svar på Martin St. Louis. Nu är han "bara" Sveriges Ray Whitney.


Niklas Olausson
Det fanns även tvivel om Olaussons förmåga innan förra säsongen och visst har Olausson brister, men det hindrade honom inte från att vara den hos norrbottningarna med klart bäst offensiv blick för spelet förra säsongen. Något han lär vara även den här säsongen, nu dessutom i något nedbantat skick.


Elias Fälth
Ser på pappret ut som en ytterst suspekt värvning - en 29-åring med noll elitserieerfarenhet och inte extremt imponerande statistik från allsvenskan. Likväl har Fälth stor skrällpotential, då han dels kommer att matchas flitigt i powerplay och dels faktiskt också duger där. Hans passningsspel och händer duger väl i elitserien.


Janne Niinimaa
Intressant hur en spelares rykte kan sjunka beroende på klubbval. Ifjol var Niinimaa en klassvärvning och levererade också därefter i HV. Nu är han gammal, slut och försöker samla in de sista pengarna. Oavsett hur det är med den saken, är Niinimaa de facto den mest meriterade backen som någonsin spelat i Luleå och det kan trots allt bli intressant att se hur han levererar som försteback i elitserien.

SÄSONGENS...
...poängkung: Pär Arlbrandt

Kommer att ligga kring 40 poäng även den här säsongen och har alldeles för bra spetskvaliteter för att inte producera i powerplay och viktiga situationer, där han även i år lär matchas hårt. Har det bästa skottet bland Luleås forwards.

...största utropstecken: Kim Karlsson
Som vi redan varit inne på. Bevisligen kan man göra poäng om man spelar som Linus Omark och Karlsson har hittat ett bra mönster för imitation.

...största flopprisk: Joonas Vihko
Större kalkonlukt över detta än i valfritt amerikanskt kök i slutet av november. En spelare, som av en slump, gjorde en bra säsong i SM-liiga förra säsongen, ska nu ösa in mål i Luleå, tror klubbledningen. Är dessutom, liksom många i Luleå, egentligen för liten för den här nivån i relation till skickligheten.

...bästa värvning: Janne Niinimaa
Luleå har ju egentligen bara gjort en tung värvning och det är Niinimaa. Att han är en bra spelare ännu bevisade han ifjol i HV och rimligen håller han en säsong till. Obefintlig konkurrens gör honom också till klar etta bland backarna i Luleå, trots att han fått nästan hela försäsongen ledig.

HOCKEYSVERIGES PROGNOS
Det är mycket, som ackumulerat blir för otroligt, som minst 25-30 poäng av Kim Karlsson, att Vihko inte floppar helt och att bröderna Abbott börjar leverera igen, som krävs för att Luleå ska gå till slutspel. Det scenariot är bara inte trovärdigt, för mycket klass saknas i truppen. Det rimliga är att man får kämpa hårt för att klara sig undan kvalserien.

Hockeysverige.se

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

2 timmar sedan
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.