Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tuff uppgift väntar för AIK

Det är färdiglekt för Dick Tärnström. Nu börjar allvaret med hans AIK.

Det är färdiglekt för Dick Tärnström. Nu börjar allvaret med hans AIK.

Joel Marklund/BILDBYRÅN

Sport | 13/09/2010 15:16

En medioker trupp och två skadebenägna målvakter. Kan AIK verkligen klara sig kvar i Elitserien?

STOCKHOLM. Efter åtta års frånvaro från Elitserien lyckades AIK till slut kvala in till den högsta serien. Frågan är bara hur nykomlingarna tacklar den nya utmaningen?

IN OCH UT
Nyförvärv: Viktor Fasth, mv, Växjö, Josh MacNevin, b, Växjö, Peter Nolander, b, Brynäs, Patric Blomdahl, f, Frölunda, Johan Andersson, f, Almtuna, Daniel Rudslätt, f, Kölner Haie (DEL), Johannes Salmonsson, f, Oscar Steen, f, Modo.
Förluster: Jonathan Bjurö, mv, Malmö, Fredrik Holmgren, mv, klubblös, Joakim Strandberg, mv, Västervik, Per Savilahti Nagander, b, SaiPa, Andreas Jungbeck, b, Almtuna, Lucas Lawson, f, klubblös, Jonas Westerling, f, Almtuna, Johan Ryno, f, Oskarshamn, Patrik Bergström, f, Rögle, Fredric Korduner, f, Gislaved, Henrik Eriksson, f, klubblös.

HOCKEYSVERIGES FEM FAVORITER


Dick Tärnström
Klassback som har gjort "en Marcus Ragnarsson" genom att ta sig tillbaka till elitserien efter ett par år i allsvenskan. Dick Tärnström är fortfarande oerhört värdefull i numerära överlägen och kommer, näst efter Magnus Johansson, att vara en av elitseriens bästa passningsspelare bland backarna. Lite oroande är att Tärnström har blivit allt mer skadeförföljd ju längre upp i åldern han har kommit. AIK har inte råd att avvara honom.


Josh MacNevin

Gudabenådad offensiv back i vissa matcher, en drullputte i andra. Man vet kort och gott aldrig var man har Josh MacNevin. Kanadensaren snittade näst intill en poäng per match under sina två säsonger i Växjö. Nu återstår det att se om han kan vara produktiv även i elitserien. Blir under alla omständigheter viktig för AIK.


Daniel Rudslätt
Tillsammans med Dick Tärnström och David Engblom lär Daniel Rudslätt få axla pappa-rollen i ett ungt och orutinerat AIK. Den tidigare djurgårds- och brynäscentern har varit produktiv under sina fyra säsonger i den tyska ligan och kommer säkerligen att få en offensiv nyckelroll även i AIK.


Christian Sandberg
Liten, skicklig rightcenter som har varit ett utropstecken i allsvenskan de senaste två säsongerna. Är definitivt mogen för elitserien och kommer att få möjlighet att utveckla sin fina kemi med Daniel Bång ytterligare. Kan bli ett av elitseriens utropstecken i vinter.


Johannes Salmonsson
Den före detta supertalangen har sett het ut på försäsongen. Kanske har året i Schweiz gett honom den där knuffen i ryggen som han behövt för att ta nästa steg i karriären.

SÄSONGENS...

...poängkung: Daniel Rudslätt
I dagsläget är Daniel Rudslätt det spetsigaste AIK har på forwardssidan. Det kommer att innebära en hel del istid i powerplay och andra offensiva situationer för 36-åringen...

...största utropstecken: Patrik Nemeth

Efternamnet hade lika gärna kunnat vara Mammoth. Storleken och den fysiska mognaden skiljer Patrik Nemeth från många andra spelare i 18-årsåldern. Den defensivstarke backen har goda möjligheter att spela till sig en ordinarie tröja i år och gör livet runt AIK-kassen smärtsamt för motståndarnas forwards.

...största flopprisk: Josh MacNevin

I Nordamerika kallas det "high risk/high reward player", det vill säga en spelare som det är risk att värva men att det samtidigt är en risk som kan betala sig mycket väl. I fallet med Josh MacNevin är magkänslan att det kan sluta hur som helst - total succé eller total katastrof.

...bästa värvning: Josh MacNevin

Lite motsägelsefullt hamnar kanadensaren här också. Det beror på att AIK gör rätt i att ta risken med honom. Laget är i behov av alla former av spetskompetens de kan hitta. Den spetskompetensen bidrar en spelsugen och fokuserad Josh MacNevin definitivt med.

HOCKEYSVERIGES PROGNOS

Jag skulle inte bli förvånad om AIK överraskar positivt under den första fjärdedelen av säsongen. På ren inspiration. Förr eller senare är jag dock tämligen övertygad om att bristen på offensiv bredd och spetskompetens kommer att ta ut sin rätt. Lagets satsning på två skadeförföljda målvakter borde också sprida nervositet bland gnagarna. Både Christopher Heino Lindberg och Viktor Fasth har varsin hög högstanivå - när de är friska. Tyvärr har ingen av dem varit det tillräckligt ofta de senaste åren för att det ska kännas lugnt. Det blir jumboplats och kvalserie för AIK som emellertid bör ha goda chanser att ordna nytt kontrakt. De allsvenska topplagen känns inte lika tunga på pappret som föregående år.

Hockeysverige.se