Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Brynäs inblandade i bottenstriden – igen

Brynäs förväntas vara inbladade i bottenstriden.

Brynäs förväntas vara inbladade i bottenstriden.

Jan-Erik Henriksson/SCANPIX

Sport | 14/09/2010 17:46

Brynäs har förlorat flera nyckelspelare och förväntas återigen vara inbladade i bottenstriden.

GÄVLE. Brynäs gjorde en stabil säsong ifjol - men har nu blivit sämre på pappret på samtliga positioner. I Gävle tror man och hoppas på sina unga forwardstalanger, men det mesta talar för ett år av streckstrid för laget som spelade kvalseriehockey tre gånger under 2000-talets första årtionde.

IN OCH UT
Nyförvärv: Mattias Ekholm, Mora, Dale Clarke, HIFK, Niklas Svedberg, Modo, Björn Bjurling, Södertälje,

Förluster: Ove Molin, slutat, Stephen Dixon, Amur, Petri Kokko, Karlovy Vary, Ossi-Petteri Grönholm, Malmö, Juuso Hietanen, HV71, Peter Nolander, AIK, Jacob Markström, Florida, Eddie Läck, Vancouver

HOCKEYSVERIGES FEM FAVORITER

Calle Järnkrok
Den av Brynäs unga talanger som har...ja, mest talang helt enkelt. Påminner en hel del om en ung Andreas Dackell (ja, han har varit ung en gång i tiden), snarare än Nicklas Bäckström, som en del velat få det till. Hur som helst en spelare Brynäs kan förvänta sig tvåsiffrigt av i både mål och assists redan den här säsongen.


Lars Jonsson
En skada fick honom att missa nästan hela förra säsongen, vilket delvis gör honom till ett osäkert kort även i år. Men bortsett från det, ska Jonsson vara Brynäs klart bäste back. En spelare som hunnit med mycket i karriären och känslan är att han har växt som ledare och i det defensiva spelet under de senaste åren.


Jonas Nordquist
Det är på alla sätt udda att den 28-åring redan så tydligt verkar ha passerat peaken i karriären. Nordquist var en klasspelare av rang - då han var mellan 22-24 år. Sedan har han aldrig hittat den nivå som trots allt finnas där någonstans. Kanske gör han det i år, kanske inte. Sett till inneboende kapacitet Brynäs bäste center.


Magnus Kahnberg
En spelare som kändes på väg nedåt i karriären, då han inför förra säsongen bytte hemstaden Göteborg och Frölunda mot Brynäs. Men på något sätt blev flytten en boost för Kahnberg, som under andra halvan av fjolårsäsongen var en av elitseriens vassaste målskyttar. Bör kunna nå liknande siffror även i år.


Anton Rödin
En skön spelartyp med klara sniperegenskaper. Jobbar dessutom hårt på isen och är användbar även i en tredjekedja, vilket han visade vid JVM förra säsongen. En spelare som lär öka i produktion betänkligt.

SÄSONGENS...
...poängkung: Eero Somervuori

Ja, någon ska ju vara poängkung i det här gänget också och Somervuori vet hur man levererar i elitserien och har rutinen. Däremot kan han mycket väl gå ned i produktion jämfört med förra säsongen och likväl bli poängkung i Gälve-laget.

...största utropstecken: Calle Järnkrok
Ett lite fegt val, med tanke på att Järnkrok fick något av ett genombrott redan förra säsongen, men nu ska han väl bli mer mainstream, är väl tanken. Och för all del, det finns ingen anledning att bli förvånad om han tredubblar poängproduktionen.

...största flopprisk: Dale Clarke
Ja, vad brukar vi säga om spelare med bra SM-liigameriter som förväntas leverera på samma nivå även i elitserien? Det kan gå, men alltför ofta leder det till besvikelser. Tror man i Brynäs att man har hittat en back i Juuso Hietanens kaliber, blir man nog besviken.

...bästa värvning: Mattias Ekholm
En rätt begränsad grupp namn att välja på, om vi säger så. Av dessa har Ekholm i alla fall störst hit-potential. Gjorde ett stabilt JVM förra säsongen och har gått framåt för varje säsong i Mora. Är helt klart redo för elitserien nu.

HOCKEYSVERIGES PROGNOS
Vad vi inte har nämnt här, är det faktumet att Brynäs har bytt en av elitseriens bästa målvakter, mot två typiska andremålvakter i Björn Bjurling eller Niklas Svedberg. Bara någon som får betalt för att säga annat, kan tro att det inte påverkar resultatet negativt. Brynäs har heller inte ersatt sina övriga förluster fullt ut och lägger antagligen för stort hopp till sina unga killar att bära laget redan i år. Allt utom streckstrid och Brynäs har skrällt. Truppen är helt enkelt för tunn.

Hockeysverige.se