Här är Luleås högst oväntade hjälte.
Här är Luleås högst oväntade hjälte. - Foto: BILDBYRÅN

Luleås oväntade hjälte

Han har bara gjort åtta mål på fem elitseriesäsonger. På torsdagen startade han sin sjätte med att göra det nionde. Pierre Johnsson blev oväntad matchvinnare när Luleå besegrade Södertälje med 3-1 i premiären.

Pierre Johnsson har inte haft hälsan på sin sida de senaste åren. I fjol missade han massor av matcher på grund av en nackskada. Under försäsongen gav samma nacke upphov till mer problem efter att den Värmlandsfostrade backen drabbats av en hjärnskakning i en träningsmatch mot AIK.

Lagom till premiären mot Södertälje fanns 26-åringen emellertid på isen. Och han krönte sin insats med att göra målet som förde Luleå till seger.

Knappa två minuter in i den andra perioden fick Johnsson pucken av nyförvärvet Sebastian Enterfeldt. Med ett tungt slagskott från blålinjen överrumplade han SSK-målvakten Riku Helenius. Målet betydde 2-1.

Luleå hade därefter kontroll över händelserna, även om bägge lagen hade förtvivlat svårt att skapa några farligheter framåt. Skottstatistiken 16-11 efter tre spelade perioder säger det mesta.

I den tredje perioden bokfördes Luleå bara för ett enda skott på mål. Det gick in. Österrikaren Thomas Rafflfastställde slutresultatet till 3-1 när han avslutade ett snyggt Luleåanfall genom att slå in pucken i ett öppet mål.

Seger för nederlagstippade Luleå och en perfekt start på jobbet som elitserietränare för Jonas Rönnqvist.

/
/

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

Så mycket kostar det att se allsvensk fotboll

Discovery+ och Eurosport förs samman med HBO Max och bildar den nya strömningstjänsten Max. Den som vill se allsvensk fotboll och allt från OS i sommar behöver köpa abonnemang. Det billigaste alternativet kostar 349 kronor i månaden.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

Hurtig borta hela säsongen av "personliga skäl"

Svenska landslagsstjärnan Lina Hurtig missar resten av säsongen. Det beskedet ger Arsenals tränare Jonas Eidevall. Hon är fortfarande borta av personliga skäl och vi måste respektera det, säger han.

Catch Me Nots succé tar Fredricson närmare Paris

Henrik von Eckermann leder världscupfinalen inför lördagens avgörande. Det är inte det minsta överraskande. Däremot att Peder Fredricson är hack i häl – på en 18-åring som är i något av sitt livs form.

Duplantis OS-plan – avstår klassisk tävling

Säsongens stora mål: Försvara OS-guldet i Paris. På vägen dit väljer Armand Duplantis bort Oslo för Ostrava – och börjar säsongen i Xiamen. Det är första gången som jag tävlar i Kina, det är supercoolt och arenan känns overklig, säger stjärnan inför Diamond League-premiären.