Mats Larsson, vd för Djurgården, är kritisk till förbundet sätt att hantera säkerhetsfrågor.
Mats Larsson, vd för Djurgården, är kritisk till förbundet sätt att hantera säkerhetsfrågor. - Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Skarp kritik mot hockeyförbundet

Båda Stockholmsklubbarna i elitserien tilldelas nu böter efter det stökiga derbyt dagarna innan jul. Något som får bland annat Djurgårdens vd att rasa.


Besluten i sin helhet

AIK Ishockey AB åläggs med stöd av 14 kap. 2 § 14 punkten Riksidrottsförbundets (RF) stadgar böter om tvåhundratusen (200 000) kr.

Böterna skall vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

Djurgården Hockey AB åläggs med stöd av 14 kap. 2 § 14 punkten Riksidrottsförbundets (RF) stadgar böter om etthundratjugofemtusen (125 000) kr.

Böterna skall vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.

STOCKHOLM. Efter det stökiga derby som spelades under julhelgen kommer nu konsekvenserna. Hockeyförbundet väljer att bötfälla både AIK och Djurgården för bristfällig säkerhet.

Men till tisdagens stora derbymatch där bland annat "Gnaget" firade sin 120-års dag var säkerhetspådraget inte bara större, utan även mer effektivt. Arrangörerna hade byggt en så kallad vallgrav mellan vanlig publik och de två klacksektionerna.

Utöver det var det en mer rigorös transportering av de fans som befann sig på läktarsektioner som ansågs mer benägna till våld.

En lösning som enligt Djurgårdens vd, Mats Larsson, hade framtagits i samråd mellan de två klubbarna och polisen.

Tisdagens derby blev en ytterst lugn och välskött historia i kontrast till de som spelats tidigare under säsongen. Det är därför Larsson blev något konfunderad när förbundet valde att ålägga båda klubbarna böter i samband med tidigare misslyckanden.

– Förbundet har inget bollsinne, säger vd:n till Aftonbladet.

Samtidigt menar han att detta inte är något som stärker arbetet med att få bukt på läktarvåldet och att förbundet dessutom bara skjuter undan problemen när de kräver klubbar på pengar.

– Det här är på nåt sätt att fjärma sig från det. Förbundet dömer ut böter och sen har det gjort sitt.

AIK
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

igår 19:54
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.