Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen höjer inte beredskapen inför kvällens jättematch

Snuten tappade pucken många gånger under säsongen. Men inför det sista Stockholmsderbyt lyckades de äntligen få ordning på publiken.
1 av 2

Snuten tappade pucken många gånger under säsongen. Men inför det sista Stockholmsderbyt lyckades de äntligen få ordning på publiken.

FREDRIK PERSSON/AP/SCANPIX

Polisen står beredda under ett av säsongens många Stockholmsderbyn.
2 av 2

Polisen står beredda under ett av säsongens många Stockholmsderbyn.

Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

Sport | 24/03/2011 16:07

Söderortspolisen hoppas att kvällens semifinal inte utvecklas till en högriskmatch.- Vi bedömmer det som liten risk för bråk i kväll, säger ordningschefen för söderortspolisen.

STOCKHOLM. Det råder en lugn stämning hos polisen inför kvällens match mellan AIK och Färjestad.

Trots att det ska spelas en viktig semifinal i SM-slutspelet väljer polisen att inte höja beredskapen eller stämpla drabbningen som en högriskmatch.

– Det finns inga indikationer på att det ska uppstå några problem mellan supportrarna. Det finns helt enkelt ingen bråkig historik mellan klubbarna, säger tillförordnade ordningschefen hos söderortspolisen, Peter Nylind, till Nyheter24.

Det är många faktorer som polisen väger in för att avgöra huruvida en match har höga risker för våld eller om den är av lugnare karraktär.

– Det vi tittar på är framför allt historik eller om det finns angränsande evenemang som skulle kunna påverka människorna som går och tittar. Dessutom är det stor skillnad på om matcherna spelas under en helgkväll eller som nu på en torsdagskväll.

Med andra ord förväntar sig söderortspolisen en lugn tillställning med ytterst få hotfulla situationer. Samtidigt ska man ha klart för sig att polisen redan har misslyckats ett par gånger att garantera publikens säkerhet.

Av de Stockholmsderbyn som spelades under grundserien var det egentligen endast ett som gick lugnt till. Antingen var det supportar som lyckades ta sig förbi barrikader och storma motståndarnas läktarplatser, eller så kastades det in bengaler på isen.

– Men det finns som sagt inte mycket som tyder på att det är vad som kommer ske i kväll, vi får i stället bara hoppas på en fin match och ett bra idrottsevenemang, avslutar ordningschefen för söderortspolisen.