Stefan Liv har nu identifierats bland de omkomna i den tragiska olyckan utanför Yaroslavl.
1 av 4
Stefan Liv har nu identifierats bland de omkomna i den tragiska olyckan utanför Yaroslavl. - Foto: Stig Kenne / SCANPIX
Liv hyllades av hela hockeysverige efter det bekräftades att han omkommit.
2 av 4
Liv hyllades av hela hockeysverige efter det bekräftades att han omkommit. - Foto: ADAM IHSE / SCANPIX
Stefan Liv var en av hockeyns klart mest lysande profiler.
3 av 4
Stefan Liv var en av hockeyns klart mest lysande profiler. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX /
Här sörjer HV-fansen utanför Kinnarps Arena.
4 av 4
Här sörjer HV-fansen utanför Kinnarps Arena. - Foto: Anna Hållams/SCANPIX

Så minns vi Stefan Liv

Polen, uppväxten, Sverige, hockeyn, landslaget och proffslivet. En stor hockeyprofil och människa har slitits ifrån oss.


Stefans alla meriter:

Stefan Liv hann med att vinna sammanlagt tre SM-guld tillsammans med HV71.

Under sin landslagskarriär var han med i truppen när Tre Kronor vann OS-guldet i Turin. Ett guld som följdes upp med seger i världsmästerskapet i Lettland.

Utöver medaljerna av den finaste valören vann Stefan Liv ett otaligt antal silver- och bronspengar på både i klubblaget och landslaget.

Den 21 december 1980 föddes en pojke i polska Gdynia som gavs namnet Patryk Sliz. Kort därefter gavs han dock bort till ett barnhem i Gdansk.

Vid två års ålder blev Patryk adopterad av en svensk familj från småländska Jönköping. De gav honom namnet Stefan Daniel Patryk Liv.

Han växte upp i Norrhammar norr om staden och det var tidigt uppenbart att hockeyn skulle bli Stefans stora kall. Som sjuåring började han stå i mål i HC Dalen.

Pappan avled i cancer

Vägen från barndom till ungdom kantades dock av en svår motgång när Stefan Livs pappa avled efter att under en längre tid varit sjuk i cancer.

Tre år efter pappans bortgång, 1995, gjorde Liv sin allra första match med HV71:s pojklag. Och det skulle inte dröja länge innan elitserielagets ledning fick upp ögonen för den talangfulle målvakten.

Mot a-lagsspel och genombrott

Det var tränaren Sune Bergman som plockade upp Stefan Liv i a-laget. 1998 fick 18-åringen debutera i elitserien - men än så länge bara som båsöppnare.

I stället blev det Lars-Erik Lundström som gav Liv chansen på elitseriespel efter att han blivit återkallad från en utlåning till Tranås 1999. Året efter var han som 20-åring ordinarie i HV71 och draftades efter säsongen av Detroit Red Wings som 102:a totalt.

År 2002 var det dags för VM-debut när Stefan Liv fick förtroendet i bland annat bronsmatchen mot Finland. Mästerskapet spelades dessutom på hemmaplan i Göteborg.

Blandad kompott i början av 2000-talet

Åren som följde blev något av en berg-och-dal-bana för den unge målvakten. Säsongen efter VM-debuten hade han en lång svacka men 2003/2004 kom han tillbaka med buller och bång. HV71 blev svenska mästare och Liv slog rekord i antal hållna nollor under ett och samma slutspel.

Under lockoutsäsongen gick det dock sämre när HV i stort sett vägrade att förstärka med några NHL-proffs. Laget missade slutspel.

Enda målvakten som vunnit OS och VM samma år

Vintern och våren 2006 blev Stefan Liv historisk. Landslaget, lett av Bengt-Åke Gustafsson, tog först OS-guld i Turin och sedan VM-guld i Riga. Liv blev därmed den förste och hittills ende svenske målvakten i historien att vinna OS- och VM-guld samma säsong.

Efter succén väntade ett NHL-äventyr. Det blev dock inte alls som alla tänkt sig och det resulterade i den kanske svåraste delen av Stefan Livs karriär. Det blev bara spel i farmarlaget innan han valde att vända hem till HV71. Det skulle visa sig vara det bästa han gjort.

Följande säsong, 2007/2008, tog HV SM-guld igen och Liv utsågs till elitseriens bäste spelare. Sedan blev det finalspel igen säsongen efter men då gick Färjestad segrande ur striden.

Visade stor respekt gentemot Djurgården

Säsongen 2009/2010 ställdes Stefan Liv och hans HV71 mot överraskningslaget Djurgården i kanske den mest rafflande finalserien i elitseriens historia. Smålänningarna tog guldet efter 4-2 i matcher, fyra förlängningssegrar. Efteråt visade Liv stor respekt för motståndarna då han i en segerintervju påpekade att "man kanske borde dela ut två guld".

Till Ryssland och KHL

Efter tre år av framgång valde den då 29-årige Liv att ta flyttlasset vidare till ryska KHL och Sibir Novosibirsk. Där imponerade han såpass mycket att han blev uttagen till all star-matchen och efter säsongen hörde det storsatsande topplaget Lokomotiv Yaroslavl av sig.

Tyvärr skulle det aldrig bli någon ligadebut för det nya laget. Tillsammans med sina lagkamrater omkom 30-årige Stefan Liv efter att planet som skulle ta dem till KHL-premiären mot Dynamo Minsk kraschat bara kilometer efter att det lyft.

/
KHL
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

1 timme sedan

NHL: Arizona flyttar till Utah

3 timmar sedan
NHL-laget Arizona flyttar till Utah efter en storaffär som nu har godkänts av ligan. Vad det nya namnet blir är inte klart.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

igår 21:04
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.