1 av 3
- Foto: Scanpix
2 av 3
- Foto: Scanpix
3 av 3
- Foto: Scanpix

FBK-fansen: "Martin Sevc borde slippa böter"

Vad får man säga och vad får man inte säga på isen? Nyheter24 har intervjuat Färjestadssupportern bakom insamlingen till Martin Sevc.


Sänker pengarna till välgörenhet

Efter Färjestads seger mot Modo överlämnade Lars-Åke "Larsa" Olsson och Benny Sjöström 8 000 kronor till Martin Sevc. Tjecken vill betala sina böter på 20 000 kronor själv och kommer sänka pengarna han fick efter insamlingen vidare till välgörenhet. Här har Värmlands folkblad skrivit om det och här har NWT sin version, med bilder på Olsson, Sjöström och Sevc.

KARLSTAD. I lördags spelade Martin Sevc sin första match efter avstängningen för det rasistiska påhoppet på HV71:s Daniel Rahimi. Efter matchen träffade Wolfpacks ordförande Benny Sjöström och supportern Lars-Åke "Larsa" Olsson spelaren och gav Sevc ett bidrag på 8 000 kronor för att betala de böter på 20 000 kronor som spelaren fick. Pengar som ordföranden hävdar är insamlade på Olssons initiativ trots att Wolfpack har annonserat ut insamlingen på sin hemsida och Sjöström var med och överlämnade dem.

- Det var en privatperson som tog initiativet till insamlingen, det var inte vi i Wolfpack som gjorde det, säger Sjöström till Nyheter24.

Så det är inget som ni i Wolfpack ställer er bakom?

- Det är inget formellt beslut taget bakom det. Men vi visste om att det skedde och försökte inte stoppa det i alla fall.

Men vad tycker du personligen?

- Jag tycker att Sevc blev väldigt hårt ansatt av det här som skedde, det sägs mycket på isen - Daniel Rahimi sa ju också saker som han inte erkänner. Sen så blev det rena gatuloppet på Martin, säger Sjöström och fortsätter:

- Vi tycker absolut att uttalandet ska bestraffas. Det är det inte frågan om, vi tar starkt avstånd från det.

Vad tycker du är ett lämpligt straff för rasistiska påhopp?

- Äh, det vet jag inte det är upp till disciplinnämnden, det kan jag inte svara på.

"Tyvärr är det här vanligt i idrotten, ta han Zidane till exempel"

Lars-Åke "Larsa" Olsson startade insamlingen, samma person som samlade in pengar och hjälpte till att betala Per Ledins böter för "Din tjocka jävla tattare"-utspelet 2006.

Varför startade du insamlingen?

- Nej, men vi var med och hjälpte till med Ledins böter efter att han skrikit jävla tattare eller vad han nu skrek, säger han till Nyheter24.

Precis som då var det ett rasistiskt påhopp?

- Ja, men det har inget med det att göra, vi vill stödja Martin Sevc i hans situation. Vi vill visa att klacken står bakom honom. Inte för hans uttalande, men vi menar att det är tveksamt vem som ska betala för alla fulheter som sägs på isen?

Du menar att alla säger sånt här?

- Inte alla kanske men vi som står vid sargen, vi hör att det är mycket "Motherfucker", "Jag ska ta din mamma och din syster" och sådana där grejer.

Du ser inget värde i att straffa just rasistiska påhopp?

- Ehm, rasistiska påhopp, det vet jag inte om det är egentligen. Det är ju mot en folkgrupp och det är ju fel.

Men det är väl ändå rasistiskt om du kallar någon för "jävla zigenare"?

- Ja jo, det blir det ju. Men du vet inte vad den andre sa före det och det vet ju vi.

Om det hade varit på andra hållet, hur hade ni reagerat då?

- Njae, jag hade reagerat på samma sätt, folk slänger ut sig massor av olika saker. Som om man tar han Zinedine Zidane till exempel och sådana saker. Det är ju över allt inom idrotten, tyvärr.

Men är det inte bra att man försöker få bort det?

- Jag tror att de försöker stävja det nu och få bort det och få alla att dra åt samma håll och lugna ner sig med de här kommentarerna.

Vad ville ni med insamlingen då?

- Jag tycker inte det var något mer än någon annan säger. Sen så ska han inte bli ensam på det viset, han är ju en i familjen. I våran familj.

Men vad tycker du är ett lämpligt straff då?

- Det här kanske var ett lämpligt straff så han och klubben får ett minne att bita i. Sen kan man ju jämföra det när folk kör på varandra, vad får man mest ont av?

Du ser inget egenvärde i att bestraffa rasistiska påhopp?

- Jag tror att domarna ville ha igång en diskussion, det har de fått nu. Men vad händer sen när någonting annat händer? Då måste man väga in i det här. Jag vet inte riktigt vad de har för syfte.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Friidrotten sågas för OS-prispengar

Stjärnan riskerar att missa FA-cupsemifinalen

2 timmar sedan
Erling Braut Haaland dras med skadebekymmer och riskerar att missa Manchester Citys FA-cupsemifinal på Wembley på lördagen.

Guide: Allt du behöver veta inför SM-finalerna

3 timmar sedan
Skellefteå gör sin tionde SM-final i historien – Rögle har tio raka segrar i det här SM-slutspelet. Hamnar SM-guldet i norr eller söder? Här är förutsättningarna inför finalserien som startar på lördagen.

Så mycket kostar det att se allsvensk fotboll

3 timmar sedan
Discovery+ och Eurosport förs samman med HBO Max och bildar den nya strömningstjänsten Max. Den som vill se allsvensk fotboll och allt från OS i sommar behöver köpa abonnemang. Det billigaste alternativet kostar 349 kronor i månaden.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

idag 14:32
Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

Hurtig borta hela säsongen av "personliga skäl"

idag 14:15
Svenska landslagsstjärnan Lina Hurtig missar resten av säsongen. Det beskedet ger Arsenals tränare Jonas Eidevall. Hon är fortfarande borta av personliga skäl och vi måste respektera det, säger han.