1 av 2
- Foto: Scanpix
2 av 2
- Foto: Scanpix

Frölunda om krisen: "Vi lyckades inte anpassa oss"

Den förra styrelsen lämnade laget i "en för stor kostym". Nu måste göteborgarna tvärbromsa: "Truppen kommer se likadan ut nästa säsong".


Nyckelspelarna som ska ta Frölunda ur krisen:

Joel Lundqvist, kapten och forward.

Frederik Andersen, målvakt.

Per-Johan "Pebben" Axelsson, lagets veteran och forward.

GÖTEBORG. Så sent som i somras visade Frölundas bokslut att klubben hade 44,7 miljoner kronor i eget kapital. Trots det tvingades FHC i måndags låna 20 miljoner kronor för att rädda sig från konkurs.

– Vi har haft tre väldigt dåliga år och nu noterar vi en förlust på 20-25 miljoner kronor. Det är inte acceptabelt, säger klubbens ordförande Mats Grauers till Nyheter24.

Laget ligger på en tredjeplats och är bara några poäng bakom serieledaren HV71. Utanför isen har det dock gått betydligt mycket sämre och i förra veckan deklarerade klubben att de ännu en gång tvingas visa upp röda siffror.

– Det beror nog mest på att vi har tagit på oss en alldeles för stor kostym, som vi sedan inte har lyckats anpassa oss till helt enkelt. Så det första den här nya styrelsen gjorde var att skaffa kontroll, säger Grauers och fortsätter:

– Och det tycker jag att vi har nu. Det är balans nu och även till nästa säsong. Vi kände att vi behövde låna 20 miljoner kronor.

Hur känns det att ni tvingas ta ett lån trots att ni hade ett stort eget kapital?

– Nu aviserar vi ytterligare en förlust, vilket innebär att vi alltså halverar vårt eget kapital. Och så kan vi inte fortsätta, vi måste tvärbromsa.

Hur ska ni få mer pengar?

– Vi måste vara försiktiga i våra kostnader. Laget hjälper oss väldigt mycket också, de spelar på ett sätt som göteborgarna gillar att se på. Det betyder att fler går till Scandinavium samtidigt som våra partner blir mer intresserade av oss. Så nyckeln är en kombination mellan besparingar och nya intäkter.

"Spelartruppen klar"

Men trots miljonförlusterna kan Frölunda-fansen ändå andas ut. Klubben kommer inte att göra nedskärningar i laget och nästa säsongs spelartrupp kommer - mer eller mindre - att se precis likadan ut som den gör nu.

– Det blev en nöt att knäcka. Sportverksamheten är vår kärnverksamhet, men nu känner vi att vi har fredat den delen. Och det bästa är att 19 spelare redan är kontrakterade och två andra snart är klara, så spelartruppen till nästa år är mer eller mindre klar, säger Grauers.

Finns ingen risk att ni inte kommer kunna betala löner och så?

– Nej, det var därför vi tog det här lånet. Så att vi skulle kunna se folk i ögonen och säga "vi kommer att fullfölja vår plan den här säsongen och även till nästa".

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!