Men segern satt till slut hårt inne. Ex-Difaren Mikal Tellqvist räddade Modo.
Men segern satt till slut hårt inne. Ex-Difaren Mikal Tellqvist räddade Modo. - Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX
Per-Åge Skröder blev historisk när Modo tog en livsviktig trepoängare.
Per-Åge Skröder blev historisk när Modo tog en livsviktig trepoängare. - Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX

Nära total kollaps - men Modo vann i "favoritarenan"

Örnsköldsviks stolthet tog en livsviktig bortavinst mot Djurgården.

Alla resultat

Lulea-Timrå 1-2 efter straffar

Brynäs-HV71 4-3

Djurgården-Modo 3-5

Växjö-AIK 1-0 efter straffar

STOCKHOLM. Ulf Samuelsson slog fast att Modo stortrivs på Hovet. Och så såg det onekligen ut till en början när Modo kopplade ett rejält grepp om den svåra bortamatchen mot Djurgården. Men segern satt, till slut, väldigt hårt inne.

Drömstarten

En ribbträff för Djurgården - sedan rann det iväg för gästande Modo, som gick iväg till en blixtsnabb 3-0-ledning. Niklas Sundström öppnade målskyttet efter 4.40 innan amerikanen Rob Schremp tryckte in 2-0, kort därefter.

Björn Svensson såg sedan till att Modo hade med sig en komfortabel 3-0-ledning till periodpausen.

– Det är jättehög fart. Vi gör några enkla misstag i egen zon, konstaterade Djurgårdens David Printz.

Skröder historisk

Djurgården kom ut som ett helt nytt lag i mittenperioden men ex-Difaren Mikael Tellqvist kunde ändå freda sitt mål. Och då var inte Modo sena med att straffa Stockholmarna: Per-Åge Skröder kontrade in 4-0 och blev därmed den utländske spelare som gjort flest mål i Elitserien.

Nära total kollaps

Modo hade kopplat ett järngrepp om matchen, men då började nerverna göra sig påminda. Jimmie Ölvestad öppnade Djurgårdens målskytte 8.28 in i mellanperioden och strax därpå kunde Mathias Tjärnqvist stänka in ytterligare en reducering.

Och än mer spännande blev det efter att Kristofer Ottoson styrt in 3-4-målet i power play. Modo uppträdde skärrat och Ulf Samuelsson tvingades ta timeout med tio minuter kvar att spela. Kanske var det vad som krävdes för att få ordning på maskineriet: Modo kom undan med andan i halsen och Per-Åger Skröder kunde till slut avgöra matchen i öppen kasse.

Rödin: "En jäkla revansch"

Kritiserade som ett gäng förlorare förra året. Nu är Brynäs ett vinnarlag igen – tillbaka till SHL. Det är en jäkla revansch, men vi har trott på det hela tiden, säger Brynässtjärnan Anton Rödin.

Arsenals uppvisning – 5–0 i derbyt mot Chelsea

Snabb studs upp ur svackan – och fortsatt en utmanare i kampen om Premier League-titeln. Arsenal krossade Chelsea i Londonderbyt med 5–0.

Brynäs lycka – det händer nu

igår 22:18
Brynäs sejour i hockeyallsvenskan blev bara ettårig. De 13-faldiga svenska mästarna pallade pressen och var i slutändan överlägsna i kvalet. Här är fyra punkter kring Brynäs styrka i allsvenskan och utmaningarna i SHL:

Brynäs glädjekväll – tillbaka i SHL

igår 21:50
Efter exakt 13 månader är Brynäs tillbaka i SHL. Doldisen Oliver Tärnström, 21, sköt två mål när Brynäs besegrade Djurgården på bortaplan med 3–1. Och den klassiska klubben från Gävle är tillbaka efter 4–0 i matcher i finalserien.

Lamt Tre Kronor förlorade mot Finland

igår 20:36
Tre Kronor var alldeles för tamt i första perioden och Finland kunde därmed göra två matchavgörande mål i det tredje mötet av fyra. Vi kommer inte in i närkampsspelet och var långsamma, säger förbundskaptenen Sam Hallam.