Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kändissupportern: "AIK är ett åskmoln"

1 av 3

Scanpix

2 av 3

Scanpix

3 av 3

Carl-Johan Söder/SVT

Sport | 02/12/2011 13:41

AIK:s säsong kommer bli ljummen enligt prognosen från Gnagaren och meteorologen Pererik Åberg.

STOCKHOLM. Han är inte så känd vid namn - men hans röst och uppenbarelse är vida känd över land och rike. Men väder och vind är inte Pererik Åbergs enda passion.

- Andra versen i AIK-hymnen: Bara väder. För mig så är det självklart att SMHI borde sponsra Gnaget, säger SVT:s meteorolog och reporter till Nyheter24.

"Gör mest gutturala läten"

Han beskriver sig som en hockeynörd och passionen för AIK startade redan 1982 när AIK mötte Björklöven borta. På läktarna var stämningen fanatisk när "Stockholmsdjävlarna" skulle få stryk - då vaknade rebellen Åberg och fastnade rejält för klubben.

- Mitt supporterskap är ångestfyllt. Som i går till exempel när Linköping gjorde 1-0 då känner jag direkt: "Nej, det här kommer aldrig gå", säger Åberg och fortsätter:

- Jag brukar inte skrika så mycket på domare och motståndare. Vid mål hörs jag men det är mer ett gutturalt läte utan några formulerade ord.

Däremot kan meteorologen blir frustrerad på AIK:s spelare. I går var det Daniel Bång som Åberg tycker "har en otrolig kapacitet" men...

- I går åkte han mest bara omkring och visade ingenting, säger Åberg.

- Men sen så puffade han till LHC-backen och gav chansen till Richard Gynge. Och då tycker jag såklart att han är bra igen.

"Ingen ville gå på matcherna med mig"

Självklart har Åberg sedan ett tiotal år tillbaka årskort och han har blivit en del av Hovet - 44-åringen missar inte mer än en eller två matcher per säsong.

- Från början hade jag ingen att gå med så jag gick själv, men efter sisådär tio år lär man känna sina bänkgrannar. Nu är det lika spännande att varje hockeypremiär se vad de har haft för sig som att se själva ishockeyn

"Hans tröja borde hänga i taket"

Efter ett par tunga år tog AIK 2010 äntligen steget tillbaka till hockeyns finrum. Upplevelsen beskriver Åberg som ångestfylld (såklart) och det är där därifrån han hämtar sin favoritgnagare.

- David Engbloms tröja borde hänga i taket. Han hängde med hela vägen ner i division 1 för att sen ta oss tillbaka - trots att han hade anbud från andra klubbar. Han har den riktiga AIK-andan.

Tre snabba med Meteorolog-Åberg

Om AIK var ett väder?

- Det brukar mullra och blixtra om AIK, så ett åskmoln.

Tycker du det brukar storma kring klubben?

- För ett par år sen gjorde det de, nu har Anders Gozzi och Roger Melin styrt upp det och gjort det riktigt bra, så nej inte längre.

Vad är din prognos för resten av säsongen?

- Det är jämnt i tabellen och jag är förvånad över att Färjestad och Linköping ligger så långt ner. Jag tror det blir en tuff säsong och att vi slutar nia.