1 av 4
- Foto: Bildbyrån
2 av 4
- Foto: Scanpix
3 av 4
- Foto: Bildbyrån
4 av 4
- Foto: Bildbyrån

Nu hängs "Challes" tröja i taket: "Är det ultimata"

Charles "Challe" Berglund om att hyllas som en legendar i Djurgården: "Väldigt ärofyllt att hänga bredvid de andra där uppe". 


Charles "Challe" Berglund

Född: Den 18 januari, 1965 i Stockholm. 46 år gammal.

Klubbar som aktiv:

Djurgårdens IF, 1997-2001

EHC Kloten, 1995-1997

Djurgårdens IF, 1987-1995

Nacka HK, 1986-1987

Huddinge IK, 1984-1986

Djurgårdens IF juniorer, 1982-1984

Meriter med Tre kronor:

Lagkapten. OS-guld, 1994. Ett VM-guld, två silver och ett VM-brons.

Med Djurgården:

Lagkapten. 5 SM-guld.

STOCKHOLM. I kväll slåss Djurgården för en slutspelsplats - men matchen handlar inte bara om streckstiden: Det är även platsen för en hyllning till Charles "Challe" Berglund, vars tröja hängs i taket efter lång och trogen tjänst. 

– Man kan nog säga att det är det ultimata som kan hända. Jag har redan haft min aktiva karriär, jag har varit tränare där och jag kan liksom inte göra mer, säger Berglund till Nyheter24 och fortsätter:

– Tittar man på vilka som hänger där så är det naturligtvis väldigt ärofyllt att vara bredvid dem. Det betyder att man har gjort bra ifrån sig.

"Finns inget annat ställe som Globen med Djurgårdssupportrar"

Berglund är blårandig in i märgen. Som barn följde han Djurgården från läktaren "långt innan Globen fanns", det är den enda klubben han som spelare har representerat i Sverige och det är den klubben han följer i dag. 

– Djurgården betyder oerhört mycket för mig.  Alla framgångar i klubben med SM-guld, supportrarna och allting, säger Berglund och fortsätter:

– Jag kommer ihåg när klacken skanderade sina ramsor och sedan när man kom upp i laget och sedan när Globen invigdes. Allt har betytt oerhört mycket. Det är bara att ta i år som exempel, det finns nog inget annat ställe som Globen med Dif-fansen.

Som stockholmare har "klubben alltid varit och kommer alltid vara" hans klubb. Anledningen till att Berglund ständigt återvände var enkel:

– Jag trivdes helt enkelt väldigt bra. Det var ett bra lag och jag gillade lagkamraterna och folket runt omkring.

Som spelare vann han fem SM-guld tillsammans med Djurgården. Och det är också därifrån han hämtar sitt främsta minne som spelare.

– När vi vann guldet i Globen första gången 1990, det var mitt andra guld. Vi hade vunnit året innan, men det var ju på bortais. Det här var första gången vi vann på hemmaplan. Hela stämningen var helt galen med 13 850 fans på isen.

"Kommer ta sig till slutspel i år"

Efter karriären har Challe Berglund bland annat jobbat som tränare. Efter två år som assisterande i Djurgården fick han chansen som huvudtränare i Timrå där han gjorde det bra och tog steget över till Modo.

Men i Örnsköldsvik tog lyckan slut och han fick sparken förra året. Just nu har han en paus från ishockeyn men han följer fortfarande Djurgården slaviskt.

– De sköter sig bra och de kommer att gå till slutspel. Elitserien är så pass jämn, speciellt på senare år. Det finns liksom inget lag som defilerar alla andra, utan det är en kamp i varenda match.

Vem ur dagens trupp tror du blir nästa spelare att få sin tröja hissad?

– Nja, det finns många. Jag har ju spelat med några av dem också. Men Jimmie Ölvestad är nog ändå en favorit bland alla Dif-fans.

Se när "Challe" presenteras som nästa spelare att få sin tröja hissad

Klockan 19.00 spelar Djurgården mot Färjestad, matchen visas i Canal Plus Sport 1.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

1 timme sedan

Världens bästa innebandyspelare stannar i Umeå

1 timme sedan
Världens bästa innebandytvillingar – Oona och Veera Kauppi – förlänger med SSL-laget Thorengruppen. Finländskorna stannar i Umeå till 2026.

Så tycker fotbollsfansen om VAR

idag 07:16
Närmare hälften – 48 procent – av de som följer fotbollsallsvenskan kontinuerligt eller till och från är ganska eller mycket positiva till att införa VAR. Det visar en undersökning gjort av Verian, på uppdrag av TV4 och Fotbollskanalen. 27 procent av de tillfrågade är dock ganska eller mycket negativa.

Löftet till Bergvall: "Ska finnas där för honom"

idag 06:32
Tolv allsvenska matcher och en cupfinal mot Malmö FF återstår av tiden i Djurgården. Sedan bär det av till London och Tottenham för Lucas Bergvall, 18. Där ställer sig gärna Dejan Kulusevski i välkomstkommittén. Jag har aldrig haft en svensk lagkamrat så det ska bli otroligt kul att vara där och finnas för honom, säger han.

Allsvenskan: Fem unga talanger att hålla koll på

idag 06:30
Vilka slår igenom och får rubrikerna? Vilka nyförvärv blir lyckade? Flopparna? Vilka unga spelare tar den 100:e allsvenska säsongen med storm?

Boston missade chans att säkra slutspel

idag 03:52
Boston behövde "bara" ta en poäng i matchen mot Tampa Bay för att som andra lag för säsongen säkra en plats i Stanley Cup-slutspelet.