Kan Skellefteå behålla serieledningen året ut?
1 av 4
Kan Skellefteå behålla serieledningen året ut?
Kanske är det de regerande mästarna som visar sig starkast den närmaste veckan.
2 av 4
Kanske är det de regerande mästarna som visar sig starkast den närmaste veckan.
Hur mycket betydde derbysegern för Djurgårdens säsong?
3 av 4
Hur mycket betydde derbysegern för Djurgårdens säsong?
Eller kommer HV hinna ikapp?
4 av 4
Eller kommer HV hinna ikapp?

Julmyset är över - rusta för hockeykrig

Annandagen är här, en röd dag för många, men inte för elitseriespelarna som bjuder på en rejäl hockeyfest - och kanske en sen julklapp.


Dagens matcher

Djurgården-Linköping, matchstart: 15.30, sänds på Canal Plus Sport 1 och TV4.

Luleå-Modo, matchstart: 16.00, sänds på Canal Plus Extra 1.

HV71-Växjö, matchstart: 16.00, sänds på Canal Plus Hockey.

Frölunda-Timrå, matchstart: 16.00, sänds på Canal Plus Extra 3.

Färjestad-Skellefteå AIK, matchstart: 16.00, sänds på Canal Plus Extra 2.

Julvilan är över och nu är det äntligen dags för elitseriehockey igen. Fem stekheta matcher ska spelas på annandagen - och det är nu grundserien ska avgöras.

Samtliga lag har lirat 30 matcher eller fler. Tiden börjar rinna ut och om Timrå någonsin ska lämna jumboplatsen kan man lika gärna börja den resan i dag. Särskilt enkelt lär det dock inte bli för fiaskolaget, som bara har kammat hem 33 pinnar på 30 matcher. I dag drabbar de samman med Frölunda på bortais - ett lag som å andra sidan har tappat väldigt mycket sedan de var serieledare tidigare under säsongen.

Den tuffa resan stannar dock inte där för TIK, som bara dagarna senare ställs mot ett Djurgården med ny energi efter att ha straffat ärkerivalen AIK - och till sist även mot det pånyttfödda Färjestad på fredag.

Tuffare för nästjumbon

Men enklare blir det knappast för bottenkollegan Växjö, som i dag ställs mot svårspelade Luleå på bortais, innan de gästar serietvåan HV71 och sedan trean Brynäs innan de får andas ut igen. Frågan är om inte vi får en ny jumbo när det är dags för nyårsfirandet.

Modo, som kom igång ordentligt efter säsongsuppehållet, ligger också fortfarande riktigt illa till. Endast målskillnaden håller de borta från nedflyttningsstrecket och måste i dag bortavinna över Luleå om de vill få lite utrymme. Och lyckas Ulf "Tuffe Uffe" Samuelsson få sina mannar att resa sig mot Brynäs och serieledaren Skellefteå i de efterföljande matcherna, då kan det faktiskt räcka till en slutspelsplats.

Jämnt på toppen

SAIK lär dock inte vara särskilt sugna på att ge bort några poäng över huvud taget och kommer med all förmodan att göra allt de kan för att behålla serieledningen året ut. Och då kommer det att krävas full pott mot Färjestad, toppkonkurrenten HV71 och sedan Modo.

Samtidigt har HV71 bara fyra poäng upp till ettan och är mer än taggade på att sänka Växjö i dag.

08-lagen?

Frågan är dock vart vi finner Stockholmslagen. 08-derbyt på Globen blev en tajt och händelserik tillställning, men till slut var det ändå Djurgården som kammade hem extrapoängen efter att Mario Kempe slagit in det avgörande straffmålet. Och kan det vara så att Dif - med den derbysegern i bagaget och med sin sjundeplats - snart kan komma att slå sig in i toppstriden på allvar?

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!