Här går Stockholmspolisen ner i Djurgårdsklacken för att få bort supportrar i trappan.
1 av 2
Här går Stockholmspolisen ner i Djurgårdsklacken för att få bort supportrar i trappan. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Här är ytterligare en bild på polisens angrepp mot fans på Globen.
2 av 2
Här är ytterligare en bild på polisens angrepp mot fans på Globen. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Polisen JO-anmäld efter kravallerna under Stockholmsderbyt

De kravallartade upploppen som ägde rum under Stockholmsderbyt får nu konsekvenser. Polisen har blivit anmälda till justitieombudsmannen.


Fansen lämnade i protest

När Stockholmsderbyt senast begav sig valde de båda klubbarnas att lämna ståplatsläktarna till följd av polisens beteende.

Supportrarna lämnade direkt efter polisens intåg i klackarna. Sedan lämnade de ytterligare en gång i början av den andra perioden.

Efter den andra utgången valde AIK-supportrarna att lämna Globen. Delar av Djurgårdsklacken stannade kvar.

STOCKHOLM. Stockholmspolisen och Carin Götblad har blivit anmälda till justitieombudsmannen till följd av upploppet under Stockholmsderbyt.

Enligt den anmälan som inkommit till myndigheten ska AIK-fans ha behandlats som "boskap" och blivit utsatta för "övervåld".

– Någon vanlig medborgare blir slagen med batong då denne vägrade att lämna arenan då han inte gjort något olagligt, säger målsägande i sin anmälan.

Polisen är alltid fåordig när anmälningar görs mot myndigheten, men öppnar ändå för en granskning av händelseförloppet.

– Vi kommenterar aldrig JO-anmälningar men eftersom det varit väldigt många i media som haft åsikter kring vad som egentligen hände i torsdags är det bra att en eventuell utredning görs, säger polisens presstalesman, Kjell Lindgren, till Nyheter24.

Justitieombudsmannen ska nu utreda fallet, och kan därefter lägga ner utredningen, ge klagomål till myndighetens förfarande, föreslå åtgärder eller eventuellt åtala berörda myndighetsutövare.

Målsägaren har, vid sidan av utsatta AIK:are, även sett hur polisen använt sina batonger på Djurgårdarnas kortsida.

– Jag går in på läktaren som polisen nu lämnat öppen. Där i mitten-entrén har det samlats några AIK:are som samlat kritiserar polisen, då ser jag plötsligt på andra kortsidan, Djurgårdens sida, hur polisen bara stormar in och vevar sig igenom med batongslag, plötsligt ser jag polisen på vår sida göra exakt samma sak. Folk blöder och släpas ut från läktaren.

Samtidigt har det börja cirkulera bevis på hur polisen delat ut batongslag mot försvarslösa och liggande supportrar.

AIK
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

1 timme sedan

NHL: Arizona flyttar till Utah

3 timmar sedan
NHL-laget Arizona flyttar till Utah efter en storaffär som nu har godkänts av ligan. Vad det nya namnet blir är inte klart.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

igår 21:04
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.