1 av 7
Det var grinigt i stora delar av matchen. Här Sanny Lindström i kamp med Nicklas Svedberg. - Foto: Erik Mårtensson/SCANPIX
2 av 7
Nicklas Svedberg höll tätt och såg till att Brynäs tog tredje raka segern i SM-semifinalserien mot Färjestad. - Foto: Erik Mårtensson/SCANPIX
Christian Berglund delar ut en smäll på Brynäs Simon Bertilsson.
3 av 7
Christian Berglund delar ut en smäll på Brynäs Simon Bertilsson. - Foto: Erik Mårtensson/SCANPIX
Jörgen Sundqvist och Mikael Johansson kämpar om pucken.
4 av 7
Jörgen Sundqvist och Mikael Johansson kämpar om pucken. - Foto: Erik Mårtensson/SCANPIX
Rhodins mål innebär att Brynäs bara är en seger ifrån SM-final.
5 av 7
Rhodins mål innebär att Brynäs bara är en seger ifrån SM-final. - Foto: Erik Mårtensson/SCANPIX
Joachim Rhodin jublar efter hans matchavgörande 1-0-mål i den andra perioden.
6 av 7
Joachim Rhodin jublar efter hans matchavgörande 1-0-mål i den andra perioden. - Foto: Erik Mårtensson/SCANPIX
7 av 7
Brynäs tog tredje raka segern i semifinalserien mot Färjestad. Laget kan avgöra på hemmaplan på tisdag. - Foto: Erik Mårtensson/SCANPIX

Finalvittring i Gävle efter tredje raka segern

Brynäs tog en tung 3-0-seger när Färjestad betvingades på bortais. Gävlelaget är nu bara en seger ifrån sin första SM-final sedan 1999.

Färjestad - Brynäs 0-3

(0-0, 0-1, 0-2)

Andra perioden: 0-1 (11.44) Joachim Rhodin (Emil Molin, Simon Bertilsson).

Tredje perioden: 0-2 (12.36) Mads Hansen (Calle Järnkrok, Jakob Silfverberg), 0-3 (17.03) (ENG) Jesper Ollas (Simon Bertilsson).

Publik: 8 550.

Domare: Christer Lärking, Ulf Rönnmark.

Resultat, semifinalserien

Brynäs - Färjestad 2-3 OT

Färjestad - Brynäs 2-4

Brynäs - Färjestad 4-2

KARLSTAD. En storspelade målvakt i Nicklas Svedberg höll nollan när Brynäs besegrade Färjestad i semifinal fyra.

- Det var en stentuff och tajt match. Men vi reder ut deras press och lyckas vinna, säger Svedberg till TV4.

Den fjärde semifinalen mellan Färjestad och Brynäs inleddes grinigt med tio utvisningsminuter för vardera lag. Men trots flera powerplaychanser förblev det mållöst. Mycket tack vare storspel från Nicklas Svedberg och skadade Nihlstorps ersättare Fredrik Pettersson-Wentzel.

Efter gruff i slutminuten av första fick Färjestad inleda den andra perioden i ett 5 mot 3-läge. Rickard Wallin var nära att ge hemmalaget ledningen men Svedberg höll tätt.

Brynäs lyfte sig efter det och kunde göra vad som blev det matchavgörande målet genom junioren Joachim Rhodin halvvägs in i den andra perioden. Ett mål som tryckte ner ett redan pressat Färjestad.

- Det var riktigt skönt att få in pucken. Vi gör en riktigt bra period och borde kanske gjort fler mål, säger 20-åringen till TV4.

Färjestads press i den sista perioden till trots höll Brynäs nollan. Istället kom 2-0 med mindre än åtta minuter kvar genom norske centern Mads Hansen. Ett mål som punkterade matchen. Jesper Ollas drygade ut till 3-0 i tom bur sedan Färjestad plockat målvakten med tre minuter kvar.

- Nu är det bara att ladda om, vi har vunnit tre och det gäller att vinna fyra för att ta sig till final, säger Nicklas Svedberg till TV4.

Segern ger Brynäs ett gyllene läge att avgöra semifinalserien på hemmais i match fem. Laget leder med 3-1 i matcher.