Cam Abbott är tillbaka efter hjärnskakningen som hållt honom borta från spel.
1 av 3
Cam Abbott är tillbaka efter hjärnskakningen som hållt honom borta från spel. - Foto: © Bildbyrån
Cam (nr. 24) har tillbringat hela sin karriär tillsammans med tvillingbrorsan Chris (nr. 29).
2 av 3
Cam (nr. 24) har tillbringat hela sin karriär tillsammans med tvillingbrorsan Chris (nr. 29). - Foto: Scanpix
undefined
3 av 3
undefined - Foto: Stig Kenne/Scanpix

Nu leker hockeylivet igen för Cam

"Ska inte spela om man är rädd". Cam Abbott om den långa vägen tillbaka efter hjärnskakningen, rädslan för att det ska hända igen och glädjen över att spela hockey igen.


LULEÅ. Cam Abbott står lutad över ett runt ståbord. Kanadensaren har precis avslutat ett ispass i Coop Arena.

Han är tillbaka efter ett helt års frånvaro från hockeyn. I mars förra året drabbades 28-åringen av sin andra hjärnskakning – på bara fem månader. Sviterna av skadan plågade honom länge och Abbott spelade inte en enda match förra säsongen.

– Det är det tuffaste jag gått igenom. Jag var en helt annan person i flera månader. Det var mycket som hände med hjärnan och ens personlighet. Men jag har haft bra support från folket omkring mig och förhoppningsvis slipper jag gå igenom det igen, säger han till Nyheter24.

– Man är lyckligt lottad som hockeyspelare men det är jobbigt när allt tas ifrån en. Jag har alltid uppskattat sporten, men när det har tas ifrån en så uppskattar man det ännu mer när man får tillbaka det, fortsätter Cam.

Även om han känner sig helt återställd nu, så är han medveten om riskerna i fall han skulle drabbas på nytt.

– Jag får ta itu med det då om det händer igen, men vi har behandlat den här hjärnskakningen ordentligt. Det man är mest orolig för är att gå ut för tidigt. Just nu känns det fantastiskt, jag känner inte av några symptom alls av hjärnskakningen och är inte orolig, säger Cam och tillägger:

– Men det är klart jag inte vill riskera resten av mitt liv. Det skulle bara vara korkat. Det finns många spelare som fortsatt trots hjärnskakningar och man måste lära sig av dem. Det finns ett liv efter hockeyn också. Jag är medveten om konsekvenserna.

Kommer det här påverka dig på isen?

– Jag har sagt att jag inte ska spela om det påverkar mig och gör att jag inte kan nå samma nivå som tidigare. När pucken släpps tänker jag inte på det. Då ska jag ta mig dit jag ska vara.

Inte ens en enda tanke nu när du vet vad som kan hända?

– Man gör sig själv ingen tjänst om man oroar sig för vad som kan hända. Det är klart att man kommer hålla upp huvudet och vara medveten om spelarna runt omkring mig. Motståndarna kommer veta om min skada och vad jag gått igenom. Men samtidigt visar vi respekt för varandra.

Men det skrevs mycket i tidningarna om respekten mellan er spelare och tacklingar mot huvudet.

– Ja, det är en ständig diskussion om det nu. Jag har sagt det förut, vi måste konstant jobba för att ta bort tacklingarna mot huvudet. Det är där spelarna är som sårbarast för allvarliga skador. Det är klart det kommer att hända, men det ska inte behöva göra det på grund av fega tacklingar.

Vad är målet med Luleå den här säsongen?

– Det finns bara ett mål och det är att vinna SM-guld. Det är det vi siktar på, men det är en resa och vi ska sätta upp lagmål under vägen.

Vad tycker du om värvningen av Linus Klasen som uppmärksammats stort?

– Han är en fantastisk spelare och varit en av Sveriges bästa spelare de senaste åren. Han kommer vara en viktig del av vårt lag. Luleå har alltid varit duktiga på att ta hand om superstjärnor och jag tror att han vill komma till ett lag som kan nå framgång.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!