Landslagsmeriterade Björn Melin är tillbaka i elitserien.
1 av 4
Landslagsmeriterade Björn Melin är tillbaka i elitserien. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Det blev till slut AIK för Björn Melin.
2 av 4
Det blev till slut AIK för Björn Melin. - Foto: Scanpix
HV-ikonen fick nobben av sin gamla klubb.
3 av 4
HV-ikonen fick nobben av sin gamla klubb. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
"Man kände sig lite besviken just då", berättar Melin om då han fick beskedet att HV inte var intresserade av honom.
4 av 4
"Man kände sig lite besviken just då", berättar Melin om då han fick beskedet att HV inte var intresserade av honom. - Foto: Mikael Fritzon / SCANPIX /

Melin: "Man kände sig lite besviken"

"Jag värvades för att spela med Niklas Persson". AIK:s nyförvärv Björn Melin om HV-dissen, valet av AIK och de misslyckade försöken i KHL.


Björn Melin

Född: 4 juli 1981.
Position: Forward.
Längd: 189 cm.
Vikt: 94 kg.
Klubbfattning: Höger.
Klubbar: HV71, Malmö, Anaheim Ducks, Neftekhimik Nizhnekamsk, Gottéron, Dinamo Riga, Lukko, AIK.

STOCKHOLM. Efter två misslyckade säsonger i KHL längtade Björn Melin hem till Sverige. Men 31-åringen, som gjort elva säsonger i HV71, var inte välkommen tillbaka till Jönköpingsklubben.

– HV gick tidigt ut och sa att de hade full trupp. Man vet hur branschen funkar, finns det inte plats så finns det inte plats. Det är inte bara känsla längre utan mycket buissness, berättar Björn Melin för Nyheter24.

– Man kände sig lite besviken just då. Men man går vidare och tänker inte på det sen. Man kan inte sitta och tjura över en sån sak. Man vet hur det fungerar. Sverige är inte lika extremt som NHL där spelarna flyttar hela tiden men det blir mer omsättning i elitserien.

I stället blev det AIK.

– Jag hade kunnat vara utomlands ett tag till och varit kallare, men AIK visade intresse och ville verkligen satsa på en. Det man sett av AIK de senaste åren i elitserien är att de spelat rolig hockey, mycket energi och bra go i laget. Jag tänkte att det skulle vara jättekul att spela där.

Melin lämnade HV71 2010 för KHL. Men den poängfarlige forwarden fick det inte att stämma och fick sparken från både Neftekhimik Nizhnekamsk och Dinamo Riga året därpå.

– Det var en blandning av flera saker som inte funkade. Första vändan hamnade jag i ett lag där GM ville ha dit mig men inte tränaren. Så det var en svår situation från början. Jag fick inte spela så mycket, så det blev svårt att bygga ett självförtroende.

– Sen fick jag chansen i Riga och där var det en också en blandning av orsaker som gjorde att det inte funkade. Pressen är hög på att prestera redan från början, speciellt på importerna. Jag fick inte så mycket istid. Det blev att man spelade bitvis och det passar inte in i min spelstil. Jag spelade i en tredjelina och hade tolv minuter per match, men jag har suttit i den sitsen förut och gjort poäng men lyckades inte göra det riktigt då.

På sin hemsida skrev Riga att Melin hade "spelat elva matcher, men inte ens gjort en enda poäng. Däremot har han minus nio i plus/minus-statistiken och fyra utvisningsminuter".

Är klubbarna brutalt ärliga?

– Ja det är de. De måste hävda sig om varför de sparkar sina spelare. De lägger mycket pengar på spelare och förväntar sig väldigt mycket. Det var likadant när jag fick kicken första gången, då gick tränaren ut med storyn om att Melin värvades för att spela med Niklas Persson, men när han gick till Moskva hade jag ingen att spela med.

Det låter ju helt sjukt?

– Ja, det är väldigt annorlunda där borta. Det är väl där det kan brista lite, mellan ägare, tränare och sportchef om vilka spelare de vill ha. De är inte alltid eniga om det. Det är då det kan bli sprickor.

Som de flesta svenskar som testat på KHL-livet har Melin många annorlunda upplevelser att berätta om. När han kom till träningen en gång stod det en präst i mitten av omklädningsrummet och runt honom hade lagkamraterna samlats.

– Han höll i ett ljus och en tavla med alla våra namn som han rabblade i säkert en halvtimme. Varje gång man hörde sitt namn skulle man köra korstecknet med handen. Sen gick han runt med en hink vatten och skvätte på varje spelare och efter det på varje plats i omklädningsrummet.

– Jag har inte hört talas om det någonstans. Man kunde ju inte stå där och skratta. Jag visste ju inte var det handlade om. Det var bara att hålla masken och försöka vara seriös, fortsätter Melin.

Han säger att det är skönt att vara hemma i svenska vanor.

– Jag tycker det är kul med nya utmaningar och har inga problem alls med att spela utomlands, men allt runt omkring är ju mycket enklare i Sverige.

Vad är det för skillnad på spelaren som lämnade elitserien 2010 och den som nu kommer tillbaka?

– Med åren lär man sig att man måste jobba väldigt hårt för att vara förberedd, att ta hand om sin kropp för att undvika skador. Man får mer erfarenhet om vad som är rätt och fel ute på isen. Man lär sig mer än man tror.

AIK har tappat många viktiga spelare inför den här säsongen. Vad tycker du om ni som har ersatt?

 De bästa spelarna får alltid chansen att spela i en bättre liga. Så funkar det i alla klubbar. Väldigt duktiga spelare har lämnat och det finns alltid nya spelare som kliver fram.

Och du är en av dem?

– Ja, det hoppas jag verkligen. Jag vill få ut så mycket som möjligt av mitt max. Sätter man en skala 1-10 så vill jag spela på 10 så många matcher som möjligt. Jag siktar på att komma upp till den nivån.

Vad betyder det för laget att Dick Tärnström bestämde sig för att fortsätta?

– Det är viktigt för många spelare, speciellt de yngre. Han är en stor förebild och visar verkligen vägen både på isen, fysen och utanför det. Det är en trygghet för många att ha honom. Han är en väldigt klar ledare i laget. 

Av nyförvärven tycker han att Broc Little, senast i allsvenska Västerås, ser särskilt lovande ut.

– Ja, ska man nämna någon så är det Broc Little. Han är en artist. Men det är jämnt överlag och det är många som vill visa framfötterna, säger Melin och fortsätter:

– Vi siktar givetvis på guld. Alla vill ta det steget och komma längre i slutspelet.

/
AIK
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lag Edin på ny guldjakt i VM: "Lite unikt"

Xabi Alonso nobbar Liverpool

1 timme sedan
Xabi Alonso har inga planer på att ersätta Jürgen Klopp i Liverpool, när tysken lämnar jobbet som huvudtränare efter den här säsongen. Spanjoren stannar i Bayer Leverkusen. Just nu är det här rätt plats för mig.

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

2 timmar sedan
Å ena sidan en förväntad storpublik på flera håll. Å andra sidan farhågor kring mer våld. På påskafton börjar fotbollsallsvenskan 2024. Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.