Fabian Brunnström tycker i efterhand att allt gick för snabbt när han slog igenom.
1 av 5
Fabian Brunnström tycker i efterhand att allt gick för snabbt när han slog igenom. - Foto: Bildbyrån
Brunnström är tillbaka i Sverige – men nu i Frölundas tröja.
2 av 5
Brunnström är tillbaka i Sverige – men nu i Frölundas tröja. - Foto: Bildbyrån
Senast Brunnström spelade i elitserien såg det oftast ut så här. "Det blev en last", säger Brunnström om pressen som följde efter hans succésäsong.
3 av 5
Senast Brunnström spelade i elitserien såg det oftast ut så här. "Det blev en last", säger Brunnström om pressen som följde efter hans succésäsong. - Foto: Scanpix
Fabian Brunnström gjorde även succé direkt i NHL.
4 av 5
Fabian Brunnström gjorde även succé direkt i NHL. - Foto: Scanpix
Men efter första NHL-säsongen gick det tungt. Brunnström spelade i Detroit förra säsongen, men blev ännu en gång nedskickad till klubbens AHL-lag.
5 av 5
Men efter första NHL-säsongen gick det tungt. Brunnström spelade i Detroit förra säsongen, men blev ännu en gång nedskickad till klubbens AHL-lag. - Foto: Scanpix

"Önskar jag hade kommit in i NHL som alla andra"

"Den stora hypen blev en last". Fabian Brunnström om genombrottet för fyra år sedan och comebacken i elitserien.


Brunnström om...

... Färjestad: "Jag trivdes väldigt bra i Färjestad. Karlstad är lite längre hemifrån (Helsingborg, red. anm.), jag kände bara att Göteborg var bra. Man ska gå på magkänslan."

... KHL: "Det stod mellan Frölunda och Ryssland, men jag kände att med en åttamånaders liten kille så var det svårt att lämna honom direkt. Det har varit några tuffa år och jag har flyttat runt mycket så jag vill ha en stabil säsong där man bor på samma ställe så då var elitserien ett bra alternativ."

... Om succéstämpeln: "Det blev alltid det snacket när man kom till ett nytt lag, man hade varit den där hypade killen som varit så uppskriven. Men det var inget som jag rådde över. Det var bara tidningarna som skrev det. Det kändes fel mot lagkamrater för de hade gått den långa vägen och så helt plötsligt kom jag från ingenstans och gick rakt in i laget."

... Om tonårstiden: "Allt har sin tid. Jag gick musik i gymnasiet och var knappt intresserad av hockey när jag var 15-16. Det var roligare. Men sen när jag gick ut gymnasiet och funderade på vad jag skulle göra så bestämde jag mig för att ge hockeyn en chans. Det var kanske rätt för mig att börja då. Jag behövde komma underfund med vad jag ville göra med mitt liv."

GÖTEBORG. Det blev snabbt en favorit i den amerikanska pressen. Storyn om killen som läste musik på gymnasiet, satsade på hockeyn först i sena tonåren, gick från division 1 till att börja ösa in mål i elitserien och plötsligt stod med ett NHL-kontrakt i handen.

När Fabian Brunnström fyra år senare tänker tillbaka på den händelserika säsongen ångrar han att det gick så snabbt.

– Jag önskar att jag hade kommit in i NHL som alla andra, via en draft och få skolas in. Den stora hypen som blev kring mig i NHL var roligt när det hände, men lite för mycket. Nu på senare tid känner jag att det låg mig som en last. När jag inte kunde svara upp till de höga förväntningarna som ställdes så blev det i stället att det blev en negativ sak, berättar Fabian Brunnström för Nyheter24.

Han fick en kanonstart i Dallas och gjorde 29 poäng, men harvade efter det i AHL. Även om nyförvärvet trivs i Frölunda, så är han besviken över att tiden i NHL blev som den blev.

– Ja, det är klart. När man tittar tillbaka så är jag väldigt besviken. Jag gjorde ändå 17 mål första säsongen trots att jag missade 30 matcher på grund av skada. Hade jag bara kunnat fortsätta som första säsongen, så hade det kanske sett annorlunda ut. 

Beslutet att flytta hem till Sverige växte fram i slutet av förra säsongen. Brunnström blev bortbytt till Detroit och till en början tog han plats i NHL-laget.

– Jag kände när jag väl kom in i Detroit att, fan, nu går det bra igen. Jag hade inte känt den känslan på flera år.

Men så blev han nerskickad till AHL igen.

– Jag ville fortsätta i NHL, men när jag fastnade i AHL igen kände jag att det inte var kul att harva runt här längre. Jag blickade mot elitserien och Ryssland. Jag har känt en längre tid att om jag någon gång vänder hem till elitserien så skulle Frölunda vara det lag jag vill spela för.

Tacka Joel Lundqvist, Loui Eriksson, Philip Larsen, Joakim Andersson och Fredrik Sjöström för det. Frölundaiter som Fabian lärde känna under sin tid i Dallas, Toronto och Detroit.

– Alla jag träffat har haft Frölundaanknytning, så det växte fram. Samtidigt har Frölunda alltid varit ett kul ställe att spela på, en bra stad, nära för mig hem till Helsingborg. Allt kändes bra.

Vad är det för skillnad på spelaren som lämnade elitserien 2008 och nu kommer tillbaka?

– Jag har utvecklats. Man blir bättre för varje år som går... förhoppningsvis. Jag är samma spelartyp, men jag har mer erfarenhet. Man har mognat som person. Men samtidigt är det ändå fyra år sedan jag spelade en elitseriematch.

Och med tanke på vad 27-åringen uträttade första gången i elitserien – 37 poäng – så är förväntningarna höga.
– Jag vet ju var jag kommer ifrån så det är klart man har en press på sig. Men samtidigt känns det kul. Jag försöker alltid vända pressen till något positivt.

Men några siffror vill han inte sia om.

– Poäng är en sån sak som... ibland går allt in, ibland kan man göra allt rätt förutom att få in pucken. Det är så mycket tillfälligheter. Man måste börja i rätt ända. Om man fokuserar på att laget ska vinna matcher och gå långt, så brukar allt komma av sig själv.

Målet för andra elitseriesäsongen är självklart.

– Det blir att vinna SM-guld.

Debutsäsongen i elitserien blev biljetten till världens bästa liga. Kanske kan en till bra säsong ge honom chansen igen. För NHL-karriären är inte över än för Fabian Brunnström.

– Nej, det hoppas jag inte. Nu är jag i Göteborg och ska ge 100 procent. Men samtidigt kommer jag alltid att sträva efter att bli så bra som möjligt och målet kommer alltid vara att ta sig tillbaka till NHL.

/
nhl
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hedman: "Tillbaka på nivån där jag hör hemma"

1 timme sedan

Testades positivt för dopning – tävlade i OS ändå

1 timme sedan
23 kinesiska simmare testades positivt för dopning – men fick ändå fortsätta tävla. 13 av dessa deltog senare vid OS i Tokyo 2021 och vann bland annat tre guldmedaljer. Det avslöjar Daily Telegraph, New York Times och ARD under lördagen.

Verstappen vinner F1-sprinten i Shanghai

idag 06:02
Verstappen tog hem segern före Mercedesföraren Lewis Hamilton och stallkollegan från Red Bull, Sergio Perez. Han utökar därmed sin ledning i F1-kampen totalt.

Stark högt upp i Texas

idag 04:38
Maja Stark och Anna Nordqvist är högt upp på resultattavlan efter andra rundan i årets första majortävling, i Texas på USA-touren. Stark gjorde visserligen en bogey men vägde upp det mer än väl genom fyra birdies, tre under par på rundan.

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50
Brynäs har tagit ett järngrepp i SHL-kvalet mot Djurgården. En blixtvändning i tredje perioden tog Brynäs till 2–1-seger och ledning med 2–0 i matcher. Vi vet vad vi kan och vi har karaktären, säger matchvinnaren Karlis Cukste.

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.